Glutenvrij en vegan ontbijttaartje met dadels, boekweit en noten (dadelcake zonder toegevoegde suiker)
Een smeuïg taartje of eigenlijk een kleine, ronde cake met dadels, noten en boekweit. In een klein vormpje van maar twee porties. Perfect voor het ontbijt. Het hoofdbestanddeel zijn noten. In het beslag gebruik je amandelmeel, bovenop bak je walnoten mee. Verder gebruik je boekweitmeel om aan te vullen. Dat maakt het taartje lekker zacht van textuur. Zonder ei en als je wilt ook zonder melk. Glutenvrij en vegan.
Kleine springvorm
Ik gebruikte een kleine springvorm. Uit het oude kinderbaksetje van mijn dochter. Ooit gekocht bij HEMA. Mijn vormpjes lijkt wel iets kleiner dan hun huidige minispeingvorm.
Dadels
De dadels week je van tevoren in de melk zodat ze wat voller en zachter worden en na het mixen een mooie puree vormen.
Gebruik het liefst biologische Medjoul dadels. Medjoul dadels zijn wat groter en zachter dan gewone dadels. Dadels nemen veel pesticiden op. Biologische dadels bevatten geen pesticiden en krijgen ook geen zwavelbad.
Amandel en walnoten
Door amandelmeel (met bakpoeder) te gebruiken wordt het taartje luchtig. Door walnoten bovenop te leggen worden ze heerlijk geroosterd. De (gezonde omega3 olie) komt dan vrij en geeft een heerlijk smaakje aan de taart.
Boekweit
Door het gebruik van boekweitmeel geeft het taartje een zacht mondgevoel. Bijna fluwelig. Boekweit is een zaad, een pseudograan. Het is daardoor niet paleo.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, vegan, zuivelvrij en eivrij.
Niet suikervrij. Weliswaar zonder toegevoegde suiker maar dadels bevatten van zichzelf veel suikers. Gebruik van gedroogde fruit (en bijvoorbeeld honing) is wat mij betreft nooit echt suikervrij.
Glutenvrij en vegan ontbijttaartje met dadels, boekweit en noten (dadelcake zonder toegevoegde suiker)
Benodigdheden
- mini springvorm 12 tot 15 cm, ik had de vorm uit het kinder baksetje van de HEMA
- oven op 160 graden
- vijzel optioneel
Ingrediënten
- 225 gr Medjoul dadels
- 225 ml melk, zuivel of plantaardig ik had ongezoete amandelmelk
- 65 gr amandelmeel
- 60 gr boekweitmeel
- 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 2 snufjes Keltisch zeezout
- 2 el milde olijfolie of andere neutrale olie
- 40 gr walnoten = een flinke hand
Bereiding
- Week de dadels in de (amandel)melk. Minimaal een uurtje, maar de avond van tevoren kan ook prima.
- Warm de oven voor op 160 graden. Beleg de bodem van het vormpje met het bakpapier.
- Meng de melen, het bakpoeder en het zout.
- Maal de melk met de dadels. Een keukenmachine kan er wat moeite mee hebben, snij dan de dadels eerst in kleinere stukken. Het moet een volle donkere puree worden.
- Meng de olie door de gemalen dadels. Meng alles met het meel. Giet in de vorm.
- Verkruimel de walnoten. dat kan met de hand of met een vijzel. Leg op het beslag en zet een uur in oven. De taart is klaar als je een satépikker erin kan steken en niet nat terugkomt. Een beetje plakkerig mag het wel nog zijn.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Er staat oliijf olie in het recept. Wat moet ik daarmee doen?
Oeps, zie inderdaad dat dat niet beschreven is. Voeg het toe aan de gemalen melk en dadels, daarna meng je alles met het meel. Dankjewel voor je reactie ❤️ ik pas het aan!
Groetjes Marjolein