| | | | |

Glutenvrij en vegan ontbijttaartje met dadels, boekweit en noten (dadelcake zonder toegevoegde suiker)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een smeuïg taartje of eigenlijk een kleine, ronde cake met dadels, noten en boekweit. In een klein vormpje van maar twee porties. Perfect voor het ontbijt. Het hoofdbestanddeel zijn noten. In het beslag gebruik je amandelmeel, bovenop bak je walnoten mee. Verder gebruik je boekweitmeel om aan te vullen. Dat maakt het taartje lekker zacht van textuur. Zonder ei en als je wilt ook zonder melk. Glutenvrij en vegan.

Kleine springvorm

Ik gebruikte een kleine springvorm. Uit het oude kinderbaksetje van mijn dochter. Ooit gekocht bij HEMA. Mijn vormpjes lijkt wel iets kleiner dan hun huidige minispeingvorm.

Dadels

De dadels week je van tevoren in de melk zodat ze wat voller en zachter worden en na het mixen een mooie puree vormen.

Gebruik het liefst biologische Medjoul dadels. Medjoul dadels zijn wat groter en zachter dan gewone dadels. Dadels nemen veel pesticiden op. Biologische dadels bevatten geen pesticiden en krijgen ook geen zwavelbad.

Amandel en walnoten

Door amandelmeel (met bakpoeder) te gebruiken wordt het taartje luchtig. Door walnoten bovenop te leggen worden ze heerlijk geroosterd. De (gezonde omega3 olie) komt dan vrij en geeft een heerlijk smaakje aan de taart.

Boekweit

Door het gebruik van boekweitmeel geeft het taartje een zacht mondgevoel. Bijna fluwelig. Boekweit is een zaad, een pseudograan. Het is daardoor niet paleo.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, vegan, zuivelvrij en eivrij.

Niet suikervrij. Weliswaar zonder toegevoegde suiker maar dadels bevatten van zichzelf veel suikers. Gebruik van gedroogde fruit (en bijvoorbeeld honing) is wat mij betreft nooit echt suikervrij.

Glutenvrij en vegan ontbijttaartje met dadels, boekweit en noten (dadelcake zonder toegevoegde suiker)

Marjolein
Heerlijk smeuïge cake met dadels, boekweitmeel en amandelmeel. Zonder toegevoegde suiker, zoner ei en zonder zuivel.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
oven en weken 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Vrij van A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks, Valentijnsdag
Gang Gebak & koekjes, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 2 porties
Calorieën 744 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 225 gr Medjoul dadels
  • 225 ml melk, zuivel of plantaardig ik had ongezoete amandelmelk
  • 65 gr amandelmeel
  • 60 gr boekweitmeel
  • 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
  • 2 snufjes Keltisch zeezout
  • 2 el milde olijfolie of andere neutrale olie
  • 40 gr walnoten = een flinke hand

Bereiding
 

  • Week de dadels in de (amandel)melk. Minimaal een uurtje, maar de avond van tevoren kan ook prima.
  • Warm de oven voor op 160 graden. Beleg de bodem van het vormpje met het bakpapier.
  • Meng de melen, het bakpoeder en het zout.
  • Maal de melk met de dadels. Een keukenmachine kan er wat moeite mee hebben, snij dan de dadels eerst in kleinere stukken. Het moet een volle donkere puree worden.
  • Meng de olie door de gemalen dadels. Meng alles met het meel. Giet in de vorm.
  • Verkruimel de walnoten. dat kan met de hand of met een vijzel. Leg op het beslag en zet een uur in oven. De taart is klaar als je een satépikker erin kan steken en niet nat terugkomt. Een beetje plakkerig mag het wel nog zijn.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 744kcal | Koolhydraten: 100gr | Eiwitten: 16gr | Vetten: 32gr | Verzadigd vet: 3g | MO vet: 10g | EO vet: 3g | Vezels: 16gr | Vitamine A: 172IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 0.3mg | Vitamine E: 0.2mg | Natrium: 653mg | Magnesium: 168mg | Kalium: 1045mg | Calcium: 374mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 53µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 262mg | Selenium: 3µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

    1. Oeps, zie inderdaad dat dat niet beschreven is. Voeg het toe aan de gemalen melk en dadels, daarna meng je alles met het meel. Dankjewel voor je reactie ❤️ ik pas het aan!
      Groetjes Marjolein

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven