Koolhydraatarme courgette soep met Pecorino en walnoten
Makkelijk en snel te maken koolhydraatarme soep van courgette, ui en knoflook. Met kippenbouillon als basis. De romigheid en binding komt van geraspte Pecorino of van iedere pittige oudere kaas nemen die je wilt. Geroosterde walnoten vormen de topping. Hiervoor kun je ook andere noten of zaden gebruiken.
Geraspte kaas niet altijd koolhydraatarm!
Je kunt Pecorino of Parmezaan nemen, als het maar vers is. Als je geraspte kaas nodig hebt voor een recept kun je het beste kaas aan één stuk kopen. Niet alleen is dat vaak goedkoper, maar aan voorgeraspte kaas wordt vaak van alles toegevoegd. Bijvoorbeeld om de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Soms zit er zelfs zetmeel in: en dat is nou nét niet handig als je koolhydraatarm eet!
Bouillon
Je kunt kant en klare bouillon gebruiken voor deze soep. Koop dan wel goede bouillon of een biologisch poeder. En niet de bekende blokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Bottenbouillon
Je kunt ook (deels) bottenbouillon nemen. Dat bevat gelatine, wat niet alleen een essentiële voedingsstof is maar ook het vlees lekker wat voller van smaak maakt. Het is daarnaast een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Een kopje per dag doet al wonderen.
Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept voor bottenbouillon.
Bottenbouillon kun je ook kopen:
- Kant en klare bottenbouillon in zak bij Grutto.
- Bottenbouillon poeder kun je kopen van Mattison bij Lowcarbcenter.
- Bottenbouillon poeder of van Nordic Kings bij Puur Mieke ( 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5).

Courgettesoep met Pecorino en walnoten – koolhydraatarm
Benodigdheden
- soeppan
- (blok)rasp
- knoflookpers
Ingrediënten
- 1 courgette
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 citroen
- 400 ml kippen(botten)bouillon
- 400 ml runder(botten)bouillon
- of bottenbouillon poeder met water
- 100 gr Pecorino
- 1 handje walnoten
- 1 tl tijm (gedroogd)
- 1 tl rozemarijn (gedroogd)
- 1 tl paprikapoeder
- 2 tl extra vierge olijfolie
- flinke scheut avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie
Bereiding
- Snipper de ui en bak glazig.
- Pers de knoflook, rasp de citroen. Voeg beide toe, samen met de kruiden.
- Snij ondertussen de courgette in stukjes en bak zo'n minuten op redelijk hoog vuur mee. Voeg extra olie toe indien nodig.
- Warm de soeppan op met wat olie en verplaats de courgette daarheen als het rondom een beetje bruin gebakken is.
- Blus af met het water en voeg het bouillonpoeder toe. Pers het sap uit de citroen en voeg toe. (Eventueel eerst in een apart bakje vanwege de pitjes).
- Laat nog even pruttelen samen. Pureer de soep als de courgette helemaal zacht is. Dat mag tot een homogeen geheel maar je kunt ook wat minder lang pureren als je het juist fijn voor een beetje bite dat er nog stukjes in de soep zitten.
- Verkruimel de walnoten met de hand. Wrijf de bakpan droog met keukenpapier en rooster de walnootstukjes erin.
- Zet het vuur onder de soep zacht. Rasp de Pecorino en laat 50 gram oplossen in de soep.
- Verdeel de soep over de borden en top af met de walnoten en de overgebleven kaas.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!