| | | | | | |

Courgette lasagne met spinazie, Feta en Pecorino

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke koolhydraatarme en glutenvrije lasagne waarbij je plakjes courgette gebruikt als lasagne bladen. Met lekker veel verse spinazie, een uitje en knoflook. En lekker Griekse kruiden als tijm en oregano, gecombineerd met de rasp van citroenschil. Je voegt ei toe voor wat stevigheid. Verder gebruik ik twee soorten schapenkaas. Beide zijn koemelkvrij. En lactosevrij te verkrijgen.

Griekse lasagne

Deze lasagne is meer Grieks dan Italiaans. Maar nou heb ik me laatst laten vertellen dat het idee van lasagne eigenlijk ook uit Griekenland komt. Is een niet zo authentieke lasagne toch ineens juist heel oorspronkelijk.

Spinazie

Ik gebruik voor dit recept verse spinazie. Deze bak je even mee in de pan met de ui en de knoflook. Het lijkt een veel te grote berg spinazie, maar het slinkt enorm. Voeg steeds een paar handjes toe en schep om en om. De eerste handjes gaan wat langzamer, maar als je eenmaal wat geslonken spinazie hebt gaat het sneller omdat je dan de nieuwe blaadjes onder de warme kun scheppen.

Kaas en ei

In dit recept gebruik ik Pecorino en Feta. Het recept is dus niet zuivelvrij. Maar ook niet vegetarisch. Beide bevatten namelijk dierlijk stremsel. Verder gebruik je ei voor de stevigheid. Het recept is dus sowieso niet vegan. Het is eventueel wel vegetarisch te maken als je andere kaas neemt.

Schapenkaas

Ik heb lang zuivelvrij gegeten maar eet sinds kort weer geiten- en schapenkaas. Deze kazen bevatten een ander soort caseïne, namelijk A2 caseïne. Kaas van Hollandse koeien bevat A1 caseïne. En dat lijkt bij mij de boosdoener.

Pecorino is een hard Italiaans kaasje van schapenmelk dat perfect past bij lasagne. Feta is een brokkelige Griekse kaas van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Beide komen dus (eerder) in aanmerking als je een koemelkallergie hebt. Lees voor de zekerheid altijd wel even de lijst met ingrediënten.

Lactosevrij

Beide kazen zijn ook lactosevrij te koop. Schapen- en geitenmelk bevatten al iets minder lactose dan koemelk. Maar het gaat vooral om het productieproces. Normaal geldt hoe rijper de kaas des te minder lactose er over blijft. Pecorino is een harde, gerijpte kaas.

Bij sommige traditionele buitenlandse kazen zit ook in wat zachtere kaas weinig tot geen lactose meer. Daar is Feta een voorbeeld van. Maar let op: dit verschilt per merk en per productieproces. De naam Feta garandeert dus niet dat het lactosevrij is, maar een aantal soorten Feta zijn dat wel.

Te veel zuivel voor koolhydraatarm?

Als je dit recept verdeelt in twee grote porties, dan bevat een portie 125 gram kaas. Bij een koolhydraatarm dieet wordt vaak geadviseerd maximaal 100 gram zuivel per dag te eten. Dit is voornamelijk vanwege de koolhydraten (lactose). Maar beide kazen zijn verkrijgbaar met 0 gram koolhydraten. Ze bevatten daarnaast ook veel eiwitten, dus hou ook daarvoor goed je dagwaarden in de gaten.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatarm.

Niet paleo en niet zuivelvrij. Wel koemelkvrij en bij de juiste Feta en Pecorino ook lactosevrij.

Courgette lasagne met spinazie, Feta en Pecorino

Marjolein
Heerlijke koolhydraatarme en glutenvrije lasagne waarbij je plakjes courgette gebruikt als lasagne bladen. Met Griekse smaken: lekker veel verse spinazie, een uitje en knoflook. Gekruid met oregano, tijm en wat citroenrasp. Je voegt ei toe voor wat stevigheid. Verder gebruik ik twee soorten schapenkaas. Beide zijn koemelkvrij. En lactosevrij te verkrijgen.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Oven 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zaden
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks, Lasagne, Ovenschotel
Gang Hoofd: vega
Keuken Europees, Grieks, Italiaans
Porties 2 personen
Calorieën 514 kcal

Benodigdheden

  • oven op 200 graden
  • 1 cakeblik
  • (kaas)schaaf, mandoline of blokrasp
  • knoflookpers
  • (blok)rasp
  • kom, vork en (hand)mixer
  • vergiet of zeef optioneel

Ingrediënten
  

  • 1 grote courgette
  • 300 gr verse spinazie
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 citroen, rasp van
  • 150 gr Feta
  • 100 gr Pecorino
  • 2 eieren
  • 2 kleine handjes walnoten
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 snufje zwarte peper
  • 1 flinke scheut milde olijfolie om in te bakken

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Snipper de ui en bak glazig in de pan met een scheutje olie.
  • Was en rasp de citroen. Voeg toe, samen met de kruiden.
  • Voeg in stapjes de spinazie toe (steeds ongeveer twee handjes). De eerste twee handjes doen er wat langer over om te slinken. de volgende handjes kun je steeds onder de warme, reeds geslonken blaadjes scheppen. Zo gaat het steeds iets sneller.
  • Rasp ondertussen de Pecorino. Verdeel in 3 ongeveer gelijke hoopjes.
  • Schaaf plakjes van de courgette. Ze zullen niet allemaal even lang en mooi zijn, dat geeft niet, je hebt ook kleine of smalle plakjes nodig bij ieder laagje.
  • Prak 100 gram van de Feta fijn en kluts samen met eieren en een eetlepel extra vierge olijfolie. Het hoeft geen homogene massa te worden. De andere 50 gram Feta gaat straks bovenop de lasagne.
  • Als alle spinazie geslonken is giet je het overtollig vocht uit de pan. Je kunt hier eventueel een vergiet of zeef voor gebruiken.
  • Meng de uitgelekte spinazie door het ei/feta mengsel.
  • Bouw nu de lasagne op in drie laagjes. Ik gebruik een cakeblik. Daar kun je wat hoger mee stapelen zonder dat je gelijk veel porties moet maken zoals in een ovenschaal.
  • Vet het cakeblik heel licht in met wat druppeltjes olijfolie. Leg een bodempje van eenderde van de plakjes courgette in het cakeblik. De plakjes hoeven niet de hele bodem af te dekken.
  • Daarover schep je eenderde van het spinazie/fetamengsel. Daarover gaat eenderde van de Pecorino.
  • Dek af met weer eenderde van de courgette, daar weer spinazie/feta en dan Pecoriono over. Dan nog een keer courgette en spinazie/feta.
  • Top dit af met de resterende Feta, verkruimel de walnoten (kan met de hand) en tot slot het laatste deel van de Pecorino.
  • Zet een half uur in de oven.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Voedingswaarde berekend met 0 gr koolhydraten voor de Feta en Pecoriono.

Voedingswaarde

Calorieën: 514kcal | Koolhydraten: 4gr | Eiwitten: 37gr | Vetten: 36gr | Verzadigd vet: 20g | MO vet: 2g | EO vet: 10g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 15117IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 48mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 4mg | Natrium: 1637mg | Magnesium: 164mg | Kalium: 1031mg | Calcium: 1091mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 342µg | IJzer: 6mg | Fosfor: 804mg | Selenium: 34µg | Zink: 5mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven