Citroen amandelkoekjes met eiwit, zonder boter (koolhydraatarm, glutenvrij en paleo)
Heerlijke amandelkoekjes met citroen. Van de citroen gebruik je alleen de rasp. Dat geeft ontzettend veel smaak, zonder koolhydraten! Verder heb je alleen een ei nodig (je gebruikt het eiwit), bakpoeder en wat zoetstof. Deze koekjes van amandelmeel zijn lekker krokant van buiten maar blijven een beetje zacht van binnen.
Hou je van amandelkoekjes? Kijk dan ook eens naar mijn:
- brosse amandelkoekjes (zonder ei, met boter)
- stevige amandelkoeken met amandelpasta (zonder ei, zonder boter)
- zachte amandelkoekjes (met ei, met boter)
- bitterkoekjes (met opgeklopt eiwit)
- sinaasappel karamelkoekjes (zonder ei, zonder boter)
Welke zoetstof?
In de koolhydraatarme keuken gebruik je geen suiker. Geen witte suiker maar ook geen andere (gezondere) vormen van suiker als kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. En geen dadels of honing. In plaats daarvan gebruik je zoetstof. Gezonde zoetstoffen zijn stevia en erythritol.
Eigenlijk is pure, groene stevia het beste. Dat zijn de gemalen blaadjes van de stevia plant. Maar dit heeft een bittere nasmaak. De witte stevia in kristalvorm is al weer meer bewerkt. Ik gebruik daarom meestal erythritol. In dit geval wentel ik de koekjes door wat erythritol poedersuiker. Omdat te veel erythritol wat scherp kan gaan smaken gebruik ik voor het deeg toch voor een keertje witte stevia.
Koolhydraatarm meel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn nog iets hoger.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, glutenvrij en paleo. Niet vegan of AIP door het eiwit.
Let als je koolhydraatarm eet wel op het koolhydraatgehalte van het amandelmeel. Pit&Pit bio is erg laag met 3,9 gr khd per 100 gram, de gewone is 4,1. Ook Lowcarbcenter heeft (soms) laag tot zeer laag amandelmeel (dat varieert wat, op dit moment is het 7,5).
Citroen amandelkoekjes met eiwit, zonder boter (koolhydraatarm, glutenvrij en paleo)
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- kom
- (blok)rasp
- keukenpapier
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
- 1 ei liefst klein of medium, alleen het wit
- 10 gr erythritol poedersuiker = 1 grote eetlepel
- 1 citroen, rasp van liefst biologisch
- 20 gr witte stevia
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 snufje Keltisch zeezout
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
- Meng het amandelmeel met de witte stevia suiker, het bakpoeder en het zout.
- Was en rasp de citroen. Dep droog en voeg toe aan het meel.
- Scheid het eiwit van de dooier. Voeg het wit toe aan het meel. De dooier gebruik je niet.
- Meng het deeg door elkaar en vorm 6 gelijke bolletjes.
- Strooi de erythritol poedersuiker op een bordje. Als er veel klontjes in zitten kun je het even zeven of met een vorkje los prakken. Rol de bolletjes door de suiker.
- Leg de bolletjes op de bakplaat en duw ze in tot dikke koekjes.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar. Als ze nog niet echt bruin kleuren geef je ze iets langer
- Laat de koekjes minimaal een half uur rusten nadat je ze de oven uit hebt gehaald. Ze moeten echt even afkoelen en wat stevigheid krijgen. Als je ze te snel eet zijn ze nog erg zacht en brokkelig.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!