Koolhydraatarme citroen amandelkoekjes
Heerlijke koolhydraatarme amandelkoekjes met citroen. Van de citroen gebruik je alleen de rasp. Dat geeft ontzettend veel smaak, zonder de koolhydraten! Verder heb je alleen een ei nodig (je gebruikt het eiwit), bakpoeder en wat zoetstof. Deze koekjes van amandelmeel zijn lekker krokant van buiten maar blijven een beetje zacht van binnen.
Andere koekjes met amandelmeel
Hou je van amandelkoekjes? Kijk dan ook eens naar mijn:
- brosse amandelkoekjes (zonder ei, met boter)
- stevige amandelkoeken met amandelpasta (zonder ei, zonder boter)
- zachte amandelkoekjes (met ei, met boter)
- bitterkoekjes (met opgeklopt eiwit)
- sinaasappel karamelkoekjes (zonder ei, zonder boter)
Welke zoetstof?
In de koolhydraatarme keuken gebruik je geen suiker. Geen witte suiker maar ook geen andere (gezondere) vormen van suiker als kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. En geen dadels of honing. In plaats daarvan gebruik je zoetstof. Gezonde zoetstoffen zijn stevia en erythritol.
Erytritol en witte stevia
Eigenlijk is pure, groene stevia het beste. Dat zijn de gemalen blaadjes van de stevia plant. Maar dit heeft een bittere nasmaak. De witte stevia in kristalvorm is al weer meer bewerkt. Ik gebruik daarom meestal erythritol. In dit geval wentel ik de koekjes door wat erythritol poedersuiker. Omdat te veel erythritol wat scherp kan gaan smaken gebruik ik voor het deeg toch voor een keertje witte stevia.
Koolhydraatarm meel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandelmeel is erg fijn om mee te werken.
Is amandelmeel laag in koolhydraten?
Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn nog iets hoger.
Koolhydraatarme citroen amandelkoekjes
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- kom
- (blok)rasp
- keukenpapier
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel
- 1 ei liefst klein of medium, alleen het wit
- 1 citroen, rasp van liefst biologisch
- 20 gr witte stevia
- 10 gr erythritol poedersuiker = 1 grote eetlepel
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 snufje Keltisch zeezout
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
- Meng het amandelmeel met de witte stevia, het bakpoeder en het zout.
- Was en rasp de citroen. Dep droog en voeg toe aan het meel.
- Scheid het eiwit van de dooier. Voeg het wit toe aan het meel. De dooier gebruik je niet.
- Meng het deeg door elkaar en vorm 6 gelijke bolletjes.
- Strooi de erythritol poedersuiker op een bordje. Als er veel klontjes in zitten kun je het even zeven of met een vorkje los prakken. Rol de bolletjes door de suiker.
- Rol de bolletjes door de suiker.
- Leg de bolletjes op de bakplaat en duw ze in tot dikke koekjes.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar. Als ze nog niet echt bruin kleuren geef je ze iets langer
- Laat de koekjes minimaal een half uur rusten nadat je ze de oven uit hebt gehaald. Ze moeten echt even afkoelen en wat stevigheid krijgen. Als je ze te snel eet zijn ze nog erg zacht en brokkelig.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!