Chocomousse lava cake
Een heerlijk zacht cakeje waar je maar 5 ingrediënten voor nodig hebt, of eigenlijk zelfs maar 3: pure chocolade, ei en roomboter. Aangevuld met cacao en een snufje zout. Als je het cakeje wat korter bakt blijft het heel smeuïg en zacht, met gesmolten chocola van binnen. Bak je het cakeje iets langer dan wordt het wat steviger en knapperig aan de buitenkant.
Er gaat dus geen meel in deze cakejes. Perfect als je geen granen of noten kunt eten. Gebaseerd op het recept van de chocolademousse van ei en boter, maar dan met wat pure chocolade toegevoegd.
Het eiwit klop je stevig en luchtig en van het eigeel maak je met de boter, cacao en erythritol een heerlijk romige cacaoboter. Daarna spatel je het rustig door elkaar.
Cacao
Gebruik voor de cacao het liefst een biologische rauwe vorm. Hieraan zijn geen schadelijke stoffen toegevoegd. En doordat rauwe cacao niet verhit is zijn alle goede voedingsstoffen behouden. Deze cacao is zeer puur van smaak, gebruik je andere cacao dan kunnen de verhoudingen anders zijn (meer cacao nodig).
Dieet en ‘vrij van’
De cakejes zijn niet volledig zuivelvrij omdat ik hier roomboter gebruik. Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn ook best veel andere mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.
Wil je echt volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter (dat is A2 caseïne). Kunnen ook deze beide niet dan is kokosolie een alternatief. Gebruik dan een kleine 30 gram en hou er rekening mee dat als je ze koel bewaard dat de cakejes dan wat harder kunnen worden dan bij boter.
Het recept is koolhydraatbeperkt en paleo. Met een aanpassing ook laag in salicylaat.
Toch paleo!?
Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo. Maak hierin je eigen keuze.
Koolhydraatbeperkt of -arm?
De pure chocola is koolhydraatarm. Gezoet met erythritol en de basis is van kokosmelk in plaats van gewone melk. Het heet Funky Fat Choc. Je kunt het met 10% korting bestellen op de website van Funky Fat Foods met kortingscode Eetlekkeranders10% .
Cacaopoeder is koolhydraatbeperkt. Het verschilt sterk per soort en kan vrij hoog zijn in koolhydraten, tot wel >20 gr khd per 100 gram. Het bevat altijd >5gr khd per 100 gram. Het is dus altijd koolhydraatbeperkt, al zie je cacao vaak terug in koolhydraatarme recepten. Krüger bevat slechts 8,8 gr khd per 100 gram.
In combinatie met andere ingrediënten komen de cakejes in zijn totaliteit wel op <5gr khd per 100 gram uit.
Laag salicylaat
Boter, ei en cacao zijn laag in salicylaat. Het lastigste is het zoetje. Erythritol is niet getest. Zoetstof wordt over het algemeen niet goed verdragen, maar dit kan persoonlijk zijn. Let er bij zoetstof in ieder geval op dat geen stevia toegevoegd is.
Suiker uit Nederlandse suikerbiet is ook wat hoger in salicylaat. Het beste kun je caster suiker nemen. Dat is geraffineerde suiker uit suikerriet. Online te bestellen. Het ‘gezondere’ zoetje uit maple syrup is lastig te verwerken in opgeklopt eiwit. Dat zou ik in dit geval dus niet aanbevelen.
Maar let op: veel mensen die gevoelig zijn voor salicylaat hebben ook histamine problemen. Cacao is in dat geval absoluut niet aan te raden! Cacao is hoog in histamine en een vrijmaker. Ook is chocola hoog in oxalaat.
Chocomousse lava cake
Benodigdheden
- oven op 140 graden
- siliconen cupjes in harde vorm
- mixer en kom + bakje
- zachte spatel
Ingrediënten
- 40 gr pure chocola suikervrij, keto en vegan 10% korting met code Eetlekkeranders10
- 30-35 gr (grasgevoerde) roomboter
- 1 ei
- 15 gr erythritol
- 15 gr rauwe cacaopoeder
- 1 snufje zout
Bereiding
- Smelt 30 gram van de chocola met de boter. Laat iets afkoelen. Voeg het zout, de erythritol en de cacao toe.
- Splits het ei. De dooier gaat bij het chocolamengsel. Klop het eiwit stijf met de mixer.
- Spatel het eiwit rustig door het chocolamengsel.
- Doe siliconen vormpjes in een stevige vorm. Schep het grootste deel van het beslag in de vormpjes. Hou 2x een flinke theelepel achter.
- Breek de overgebleven 10 gram chocola in kleine stukjes en duw in het midden van het beslag. Schep daarna de laatste theelepeltjes over het beslag.
- Zet in de oven. Gedurende 20 minuten voor een zachte binnenkant. Voor 25 minuten voor stevige cakejes. Een minuutje of 10 laten afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit cakeje gemaakt? Of heb je vragen? Laat een berichtje achter!