Koolhydraatarme chocolademousse van avocado
Een heerlijke en verrassende chocolademousse. Voor deze koolhydraatarme chocolademousse heb je geen ei of slagroom nodig. Hij is dus niet alleen zuivelvrij, maar helemaal plantaardig. De basis is namelijk van avocado! Hij is supergezond en ontzettend simpel te maken. Ik moest in het begin even wennen aan het idee, maar het is echt lekker!
Andere recepten voor chocolademousse
Met deze chocolademousse kun je eindeloze combinaties maken. Inspiratie:
- een trifle met bitterkoekjes en koolhydraatarme vanille lemoncurd
- chocolademousse met mokkaschuim
- chocolademousse met aardbeien chiapudding
Rauwe cacao
Uiteraard gaat er in een chocolademousse ook cacao. Ik gebruik zelf voor de cacao het liefst een biologische rauwe vorm. Hieraan zijn geen schadelijke stoffen toegevoegd. En doordat rauwe cacao niet verhit is zijn alle goede voedingsstoffen behouden. Mattison heeft cacao met 14 gram koolhydraten per 100 gram. Te koop bij Lowcarbcenter.
Rauwe cacao is zeer puur van smaak, gebruik je andere cacao dan kunnen de verhoudingen in het recept anders zijn (meer cacao nodig). Ik vind overigens de hoeveelheid cacao in de meeste recepten te veel, als je rauwe cacao gebruikt heb je echt niet zoveel nodig. Maar dit kan dus per soort verschillen.
Koolhydraatarme cacao
Als je koolhydraatarm eet wel even opletten, want sommige cacao kan erg hoog zijn in khd (>20 gram per 100 gram). Als je cacao wilt kiezen op basis van de hoeveelheid koolhydraten kun je kiezen voor Krüger (8,8).
Is dit recept dan koolhydraatarm?
De mousse is eigenlijk koolhydraatbeperkt door de cacao. Cacao bevat altijd meer dan 5 gr khd per 100 gram. Maar, je ziet cacao vaak terug in koolhydraatarme en zelfs keto recepten. Dit is dus echt zo’n ingrediënt dat gedoogd wordt. En waarbij je goed naar je eigen dagwaarden moet blijven kijken. In combinatie met andere ingrediënten kan het gerecht in zijn totaliteit met gemak op <5gr khd per 100 gram uitkomen. Zeker gecombineerd met avocado. Dat is echt een ‘goede vetten bommetje’.

Chocolademousse van avocado
Ingrediënten
- avocado rijp, zacht
- 10 gr rauwe cacaopoeder
- of Krüger cacaopoeder
- 10 gr erythritol poedersuiker
- snufje (Keltisch zee)zout
Optioneel
- mespuntje munt
- scheutje melk, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelmelk
- geschaafde amandelen geroosterd, als garnering
Bereiding
- Snij de avocado open en haal de pit eruit. Lepel het vruchtvlees in niet al te grote stukken in de beker van de staafmixer.
- Voeg de cacao toe. En mixen! Doe wel even je hand rond de steel van de mixer op de rand van de beker. De cacao kan gaan stuiven en als je dat inademt ben je niet blij…
- Als je een gladde mousse hebt proef je even. Als je suikervrij eet wordt je zoetbehoefte minder. Mag het zoeter, voeg dan erythritol toe.
- Als je een snufje zout toevoegt krijg je het 'salted' effect dat bijvoorbeeld salted caramel ook heeft.
- Je kunt wat (verse) munt toevoegen als je de smaak van de avocado te overheersend vindt.
- De mousse is vrij stevig, voor een dunnere variant kun je wat amandelmelk toevoegen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Lekker! En je proeft inderdaad de avocado niet meer.