Koolhydraatarme chocolademousse met mokkaschuim van koffie
Chocolademousse met mokkaschuim. Een verrassend toetje dat twee heerlijke klassieke smaken combineert: chocola en mokka. De basis is chocolademousse en dat top je af met een foef opgeklopt mokkaschuim. Het schuim maak je simpel met een klein beetje (oplos) koffie.
Dit nagerecht is heel makkelijk te maken, en tegelijk oogt het super chique en is hartstikke lekker. Een toetje om mee te scoren. Bijvoorbeeld tijdens een romantische date op Valentijnsdag of als afsluiting van een luxe kerstdiner.
Inspiratie nodig voor nog meer toetjes voor kerst of een diner waarmee je indruk wilt maken? Kijk dan eens naar deze verzamelde toetjes voor kerst
Chocolademousse
De chocolademousse kun je op verschillende manieren maken. Ik heb gekozen voor een populaire koolhydraatarme manier: op basis van avocado met pure, rauwe cacao. Want dat is niet alleen heel erg makkelijk te maken, maar ook nog eens supergezond.
Gezonde chocolademousse
Ik maak de chocolademousse heel simpel van een (rijpe!) avocado en pure cacao. Dat is een oud recept en ik denk één van de eerste dingen die ik voor mezelf maakte toen ik koolhydraatarm ging eten. Ik maak er zelfs chocolade ijs van!
De smaak van de avocado valt helemaal weg tegen de cacao: je proeft dus echt gewoon chocola! Ik ben zelf geen zoetekauw, maar deze chocolademousse heeft wel wat extra zoet nodig. Daarvoor kun je erythritol poedersuiker gebruiken. Heb je dit niet in huis? Dan zou ik hier eerder kiezen voor stevia druppel dan voor erythritol met gewone kristallen. Je wilt voorkomen dat je nog korreltjes proeft.
Chocolade mousse van ei en boter
Je kunt de mousse ook op een meer klassieke manier maken met opgeklopt eiwit en een mengeling van eigeel en boter. Die is erg luchtig en lekker vet, maar kost wel wat meer werk. En deze mousse is dan uiteraard niet meer vegan. Kijk bij hier voor het recept van de chocolademousse van boter en ei.
Mokkaschuim van koffie
Ook het schuim is makkelijk te maken. Je gebruikt hiervoor oploskoffie met een beetje melk naar keuze. Dat kan zuivel zijn maar ook plantaardige melk. Technisch gezien kan het ook met water, maar een beetje romigheid komt de smaak absoluut ten goed. Zonder melk is de smaak wat scherp of bitter zonder echte diepgang. Het vettere de melk, des te steviger de textuur. Maar met een dunne melk als amandelmelk werkt het ook prima.
Voor grotere hoeveelheden kun je het beste een kom met een elektrische mixer gebruiken. Zoals je ook slagroom zou opkloppen.
Frotter
Maak je dit gerechte voor één of twee personen? Dat kun je de koffie opschuimen met een kleine handfrotter in een mok. Die zijn niet zo duur, maar wel heel makkelijk in gebruik. Elektrisch maar op batterijen dus geen gedoe met een snoer. Hier staat een kleine selectie van wat ik bedoel: handmatige melkopschuimers. Neem geen beker met ingebouwde frotter, dan kun je het schuim namelijk niet goed uit de beker scheppen.
Planning kerst of luxe diner
De chocolademousse kun je een paar uur of eventueel een dag van tevoren maken. Tip: die het dan ook alvast in de glaasjes. Het schuim moet je echt vlak voor opdienen pas opkloppen. Anders zakt het in. Maar dit is echt binnen een paar minuten gebeurd.
Chocolademousse met mokkaschuim van koffie
Benodigdheden
- mixer en kom of handfrotter en mok
- 2 mooie glaasjes
Ingrediënten
Chocolademousse
- avocado rijp en zacht
- 10 gr rauwe cacaopoeder puur en rauw
- 10 gr erythritol poedersuiker
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- 1 scheutje kokos- of amandelmelk
Mokkaschuim
- 2 tl oploskoffie
- 1 tl erythritol poedersuiker
- 6 el kokos- of amandelmelk
Bereiding
Chocolademousse
- Snij de avocado open en haal de pit eruit. Lepel het vruchtvlees in niet al te grote stukken in de keukenmachine of in de beker van de staafmixer.
- Voeg de cacao toe, een flinke snuf zout en een beetje melk. Laat goed mixen.
- Als je een gladde mousse hebt proef je even om in te schatten hoeveel poedersuiker jij nodig vindt. Als je suikervrij eet wordt je zoetbehoefte minder.
- Deze mousse kun je een paar uur van te voren maken en (desnoods een nachtje) wegzetten in de koelkast.
- Schep de chocolademousse in de glaasjes voor je het schuim gaat maken. Het schuim maak je echt op het laatst en kun je niet bewaren.
Mokkaschuim
- Doe vlak voor serveren de koffie met de poedersuiker in een kom of mok en meng.
- Doe de melk erbij en klop op tot schuim. Schep het schuim op de chocolademousse.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!