Koolhydraatarme chocolademousse met ei
De romigste chocolademousse die ik ooit gegeten heb zonder het gebruik van room of slagroom. En wat mij betreft ook verreweg de lekkerste. En dat helemaal koolhydraatarm, dus zonder dat er suiker in zit! Een volle smaak, en toch een luchtige textuur. Dit is echt de chocoladehemel die je van een chocolademousse verwacht.
Bewerkelijk
Het nadeel is dat je deze mousse niet even snel maakt. Het is een redelijk bewerkelijke methode waarbij je de eiwitten en het eigeel eerst apart bereidt en daarna pas samenvoegt. Het eiwit klop je stevig en luchtig en van het eigeel maak je met de boter, cacao en erythritol een heerlijk romige cacaoboter.
Makkelijke en snelle variant
Te veel gedoe? Kijk dan eens bij dit makkelijke en snelle recept voor chocolademousse van avocado.
Rauwe cacao
Ik gebruik zelf voor de cacao het liefst een biologische rauwe vorm. Hieraan zijn geen schadelijke stoffen of suiker toegevoegd. En doordat rauwe cacao niet verhit is zijn alle goede voedingsstoffen behouden. Cacao kan veel koolhydraten bevatten, soms wel meer dan 20 gr per 100 gram. Kruger is cacao met de minste koolhydraten (8,8 gr per 100 gram). Te koop bij Jumbo of online bij Bol. Mattison heeft cacao met 14 gr per 100 gram. Te koop bij Lowcarbcenter.

Chocolademousse van ei en boter
Benodigdheden
- groter kommen
- grote kom niet van plastic, vetvrij gemaakt (eventueel met citroen?
- mixer ook vetvrij gemaakt
- spatel
- zeefje
- keukenrol
Ingrediënten
- 3 eiwit
- 3 eidooier
- 40 gr erythritol poedersuiker
- 40 gr rauwe cacaopoeder
- 100 gr (grasgevoerde) roomboter
- snufje zout
Variant laag salicylaat
- 4 el caster suiker vervangt de erythritol
Bereiding
Mis en place
- Zorg ervoor dat éên van de schalen vetvrij is, net als de mixer. Dat kan een schaal zijn die net is afgewassen. Bij twijfel kun je de kom en mixer met citroen bestrijken.
- Splits de eieren. Het eiwit gaat in een schaal die je vetvrij hebt gemaakt. Het eigeel kun je even klutsen en dan wegzetten.
- Weeg de poedersuiker, de cacao en de boter af. Zeef de cacao, er mogen straks geen klonten inzitten anders krijg je je cacaoboter niet glad.
Eiwit
- Mix de eiwitten stevig met een mixer. De eiwitten worden ondoorzichtig wit. Dan luchtig en daarna steeds stijver.
- Na een minuutje of 2 kun je de erythritol poedersuiker gaan toevoegen. Lepeltje voor lepeltje met steeds mixen tussendoor. Als laatste een snufje zout.
- Mix in totaal voor ongeveer 5 minuten. Dat kan eerst op een lage stand, maar gebruik zeker op het eind de hoogste stand. Het moet echt een dikke massa worden die niet in beweging komt als je de kom ondersteboven houdt. Zet even in de koelkast terwijl je verder werkt.
- Let op: ook niet te lang mixen. Als je werkt met gewone suiker kan het geen kwaad om lang te mixen. Maar met erythritol kan het wel doorslaan.
Cacaoboter
- Smelt de boter. Het moet niet te heet worden, alleen vloeibaar zodat je het kunt verwerken.
- Voeg een beetje boter toe aan de gezeefde cacao. Roer met een vorkje terwijl je steeds iets meer toevoegt. Voeg als laatste de geklutste eigelen toe.
Afmaken
- Haal het eiwit uit de koelkast en spatel eerst wat door de cacaoboter. Is het goed gemengd voeg dan de cacaoboter met het eiwit toe aan de kom met de rest van het eiwit. Spatel alles rustig door tot je een egaal mengsel hebt.
- Het mengsel dat je nu verkregen hebt kan het beste weer even terug de koelkast in. De boter moet de tijd krijgen weer wat harder te worden zodat je een stevige mousse krijgt. Je kunt de hele kom in de koelkast zetten om later te verdelen, of maak alvast bakjes klaar die je kant en klaar in de koelkast zet.
- Deze mousse heeft een diepe smaak en is stevig van textuur. Een kleine hoeveelheid per portie is voldoende. Lekker om te serveren met lichtzoet en friszuur fruit zoals aardbeien.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!