Koolhydraatarme chocolademousse met chia aardbeiencrème
Een heerlijk zacht en romig toetje van chocolademousse met een aardbeiencrème van chiapudding. Zuivelvrij en koolhydraatarm. Je hebt dus helemaal geen suiker, vla, ei of slagroom nodig.
Chocolade mousse van avocado
De chocolademousse maak ik in dit recept van avocado. Dat klinkt misschien een beetje raar. Dat vond ik in het begin ook. Maar na één keer proeven was ik om. Ik proef ook niet echt dat er avocado in zit en ik vind de structuur van avocado heerlijk. Hou je nou écht niet van avocado en proef je het werkelijk over doorheen dan kun je de mousse ook maken met boter en ei: chocolademousse van boter en ei.
Erythritol
Ik gebruik erythritol poedersuiker om de bowl te zoeten. Alleen met pure, rauwe cacao wordt de de bowl te stevig van smaak. Gewone erythritol, die lijkt op kristalsuiker, kan ook maar als je grote korrels gebruikt in plaat van poedersuiker bestaat de kans dat je deze blijft proeven.
Andere zoetstof
Andere opties om te zoeten zijn stevia druppels of zoetstof met karamelsmaak.
Rauwe cacao
Ik gebruik zelf voor de cacao het liefst een biologische rauwe vorm. Hieraan zijn geen schadelijke stoffen of suiker toegevoegd. En doordat rauwe cacao niet verhit is zijn alle goede voedingsstoffen behouden. Cacao kan veel koolhydraten bevatten, soms wel meer dan 20 gr per 100 gram. Kruger is cacao met de minste koolhydraten (8,8 gr per 100 gram). Te koop bij Jumbo of online bij Bol. Mattison heeft cacao met 14 gr per 100 gram. Te koop bij Lowcarbcenter.

Chocolademousse met chia aarbeiencrème
Benodigdheden
- glaasje
- mes
- lepel
Ingrediënten
Chocolademousse
- 1 avocado rijp zacht
- 10 gr rauwe cacaopoeder flinke eetlepel
- 10 gr erythritol poedersuiker eetlepel
- of maple syrup zoetstof
Chia aardbeiencrème
- 3 el chiazaad
- 60 ml melk, zuivel of plantaardig 6 eetlepels
- 6 aardbeien flink handje
- 3 blaadjes munt (vers) + garnering
Bereiding
Chiapudding
- Zet minimaal 3 uur van te voren (liever langer, bijvoorbeeld een hele nacht) 3 eetlepels chiazaad met 60 ml amandelmelk apart. Na een uurtje even roeren om de ergste klonten eruit te halen en te zorgen dat al het zaad goed mengt. Het wordt een dikke pap.
Chocolademousse
- Snij de avocado open en haal de pit eruit. Lepel het vruchtvlees in niet al te grote stukken in de beker van de staafmixer. Voeg 10 gram cacao toe.
- Hou je hand om de steel van de staafmixer op de bovenkant van de beker. De cacao kan flink gaan stuiven en dat wil je niet inademen. Mix door elkaar.
- Maak af met de erythritol (of zoetstof), hoeveel je nodig hebt kan afhangen van je cacao en je eigen smaak. Schep in een glaasje.
Chia aarbeiencrème
- Maak de mixer schoon. Haal de chiapudding uit de koelkast en doe in de beker. Mix met 5 à 6 aardbeien en de muntblaadjes.
- Schenk over/lepel op de chocomousse. Garneer met wat munt.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.