Koolhydraatarme chocolade notencups met roomkaas vulling
Chocolade notencups met een knapperige buitenkant van pure chocola en walnoten en een fluweelzachte crème van roomkaas en chocola aan de binnenkant.
Is het een bonbon of een gebakje? Misschien wel allebei! Ik noem het notencups en ze zijn niet alleen ontzettend lekker maar ook koolhydraatarm.
Materiaal
Het zijn no bake cups, je hebt geen oven nodig. Wel een koelkast, en wat ruimte daarin. Ik vind siliconencups het fijnste werken (zeker bij het losmaken), maar om de vorm erin te krijgen werkt een harde vorm weer fijn. Daarom doe ik een siliconenvormpje ín een harde vorm.
Zoetstof
Als je koolhydraatarm eet, dan eet je natuurlijk ook geen honing. In principe gebruik je alleen pure erythritol of (groene) stevia als zoetstof.
Stevia
Pure, groene stevia is groen poeder. Het heeft een wat aparte bijsmaak, dus in dit geval adviseer ik stevia druppels. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de orginele stevia blijven (bijvoorbeeld MOOS).
Erythritol
In baksels gebruik ik meestal erythritol. Dat is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Maar… het heeft één groot nadeel. In koude gerechten kristalliseert het weer. In baksels met alleen meel en noten is dat geen probleem, maar in een crème vind ik dat geen fijn mondgevoel.
Siroop zoetstof
Een mogelijke oplossing is een siroop op basis van erythritol. Hier past een honing zoetstof erg goed.
Koolhydraatarme chocola
De meeste pure chocola bevat nog veel koolhydraten en soms zelfs suikers. Ook als erop staat ‘low carb’, ‘keto friendly’ of ‘koolhydraatarm’. Maar gelukkig heeft Lowcarbcenter heeft chocola die laag is in koolhydraten.
Rauwe cacao
Uiteraard gaat er in een chocolademousse ook cacao. Ik gebruik zelf voor de cacao het liefst een biologische rauwe vorm. Hieraan zijn geen schadelijke stoffen toegevoegd. En doordat rauwe cacao niet verhit is zijn alle goede voedingsstoffen behouden. Mattison heeft cacao met 14 gram koolhydraten per 100 gram. Te koop bij Lowcarbcenter.
Rauwe cacao is zeer puur van smaak, gebruik je andere cacao dan kunnen de verhoudingen in het recept anders zijn (meer cacao nodig). Ik vind overigens de hoeveelheid cacao in de meeste recepten te veel, als je rauwe cacao gebruikt heb je echt niet zoveel nodig. Maar dit kan dus per soort verschillen.
Koolhydraatarme cacao
Als je koolhydraatarm eet wel even opletten, want sommige cacao kan erg hoog zijn in khd (>20 gram per 100 gram). Als je cacao wilt kiezen op basis van de hoeveelheid koolhydraten kun je kiezen voor Krüger (8,8).

Chocolade notencups
Benodigdheden
- cupcake vormpjes (ik gebruik siliconen vormpjes in een vaste vorm)
- koelkast
- staafmixer, vijzel
Ingrediënten
Cups
- 85 gr amandelmeel
- 85 gr pure chocola
- 30 gr walnoten
- 1 tl kokosolie
- snufje (Keltisch zee)zout
Vulling
- 125 gr roomkaas ik had Mascarpone
- 75 gr amandelpasta
- 1,5 el rauwe cacaopoeder
- of Krüger cacaopoeder
Zoeten van de vulling
- 4 druppels stevia extract
- of 35 gr siroop met zoetstof
Bereiding
- Smelt de chocoladereep samen met de kokosolie. Liefst au bain Marie, in een steelpannetje gaat het al snel te hard. Niet te warm, om de vormpjes te maken moet het straks weer wat uitharden.
- Verkruimel/vijzel de walnoten en meng samen met het meel en wat zout door het chocolade/olie mengsel.
- Vul de cupcake vormpjes door eerst een laagje op de bodem te doen. Spreid het daarna omhoog op de randen. Als het mengsel te zacht is om aan de randen overeind te blijven kun je het eerst even in de koelkast of vriezer zetten.
- Zet minimaal een half uur in de koelkast.
- Haal de roomkaas uit de koelkast (om wat zachter te worden).
- Pureer de roomkaas, de notenpasta, de cacao en de stevia druppels (of de honing zoetstof) door elkaar. Vul de bakjes ermee.
- Zet nog even weg in de koelkast. Haal de vormpjes eraf voor het serveren.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!