Chocolade notencups
Chocolade notencups met een knapperige buitenkant van pure chocola en walnoten en een fluweelzachte crème van roomkaas en chocola aan de binnenkant.
Is het een bonbon of een gebakje? Misschien wel allebei! Ik noem het notencups en ze zijn niet alleen ontzettend lekker maar ook glutenvrij, zuivelvrij, lowcarb, paleo en vegan. Ze zijn niet strikt koolhydraatarm (kha) maar koolhydraatbeperkt (khb) door het gebruik van rauwe cacaopoeder.
Materiaal
Het zijn no bake cups, je hebt geen oven nodig. Wel een koelkast, en wat ruimte daarin.
Ik vind siliconencups het fijnste werken (zeker bij het losmaken), maar om de vorm erin te krijgen werkt een harde vorm weer fijn. Daarom doe ik een siliconenvormpje ín een harde vorm.
Honing
Ik heb deze cups voor het eerst gemaakt in een periode dat ik ruim koolhydraatbeperkt at, én dat ik voor het eerst mijn eigen honing, van mijn eigen bijen, had geslingerd. Ik was dat jaar imker geworden. Dat was zo speciaal! En zo ontzettend lekker. Gewoon niet te weerstaan. Je kunt deze cups dus met honing maken. Honing geeft de vulling niet alleen een mooie smaak maar ook een mooie textuur. Maar, let op. Honing is gezonder dan witte, geraffineerde suiker, toch blijft het wel suiker!
Zoetstof
In de periodes dat ik koolhydraatarm eet, dan eet ik natuurlijk ook geen honing. In principe gebruik ik dan alleen pure erythritol of (groene) stevia als zoetstof.
Stevia
Pure, groene stevia is groen poeder. Het heeft een wat aparte bijsmaak, dus in dit geval adviseer ik stevia druppels. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de orginele stevia blijven (bijvoorbeeld MOOS). Witte stevia in kristalvorm is vaak gemengd met andere zoetstoffen. Deze raad ik niet aan.
Erythritol
In baksels gebruik ik meestal erythritol. Dat is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Maar… het heeft één groot nadeel. In koude gerechten kristalliseert het weer. In baksels met alleen meel en noten is dat geen probleem, maar in een crème vind ik dat geen fijn mondgevoel.
Een mogelijke oplossing is een siroop op basis van erythritol. Maar pas op: aan veel siropen worden naast erythritol ook andere zoetstoffen toegevoegd en ze zijn meer bewerkt. Vaak zit er ook een zuurtje in en xanthaangom. Steviala Sweet Bee komt het meest in aanmerking. Maar dat bevat naast erythritol wel weer de bewerkte witte stevia.
Chocola en cacao
De meeste pure chocola bevat nog veel koolhydraten en soms zelfs suikers. Ook als erop staat ‘low carb’, ‘keto friendly’ of ‘koolhydraatarm’. Maar het is gelukkig ook koolhydraatarm en zuivelvrij te verkrijgen. Gezoet met erythritol en de basis is van kokosmelk in plaats van gewone melk. Het heet Funky Fat Choc. Je kunt het met 10% korting bestellen op de website van Funky Fat Foods met kortingscode Eetlekkeranders10% .
Cacaopoeder verschilt sterk en kan ook hoog zijn in khd (>20). Krüger bevat slechts 8,8 gr khd per 100 gram. Maar je gebruikt nog geen theelepel per cupjes. In totaal komen de cakejes dan ook ruim onder de 5 gr khd per 100 gram uit. Maak hierin je eigen keuze.
Welke roomkaas?
Als je koolhydraatarm of -beperkt eet en niet zuivelvrij: gebruik dan de roomkaas die je altijd gebruikt en klaar.
Maar eet je paleo of om een andere reden zuivelvrij dan heb je niet zoveel aan deze oplossing. Je kunt tegenwoordig best lekkere plantaardige roomkaas in de winkel kopen. Deze wordt vaak gemaakt van kokos (paleo en kha) of cashewnoten (paleo en khb). Ik vind Violife Creamy en de kaas van SimplyV het beste.
Helaas zijn beide wel bewerkt (daarmee niet strikt paleo) en er zitten net wat veel zetmelen in (op je dagwaarden letten met khb).
Zelf roomkaas maken
Een andere oplossing is om de roomkaas zelf te maken. Ik gebruik hiervoor mijn standaard recept als basis, maar ik voeg geen knoflook en edelgist toe.
Meestal maak je roomkaas van cashewnoten, door het hoge zetmeelgehalte wordt de kaas lekker romig. Voor een koolhydraatarme variant gebruik je liever (meel van) blanke amandelen of macademia’s.
Kaas maken is makkelijker in grotere porties (dan werkt de staafmixer het beste). Maak dus liever een (vier)dubbele portie en gebruik de rest voor op een cracker of om sushi mee te maken.
Dieet en ‘vrij van’
Lowcarb (op de rand van koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt), paleo en vegan. Voor lowcarb en vegan wel even opletten welke chocolade je gebruikt en dat je zoetstof op basis van erythritol gebruikt, en dus geen honing.

Chocolade notencups
Benodigdheden
- cupcake vormpjes (ik gebruik siliconen vormpjes in een vaste vorm)
- koelkast
- staafmixer, vijzel
Ingrediënten
Cups
- 85 gr affiliate linkamandelmeel
- 85 gr affiliate linkpure chocola suikervrij, keto en vegan 10% korting met code Eetlekkeranders10
- 30 gr walnoten
- 1 tl kokosolie
- snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
Vulling
- 125 gr roomkaas, zuivel of plantaardig
- 75 gr amandelpasta
- 1,5 el rauwe cacao
Zoeten van de vulling
- 4 druppels stevia extract
- of 35 gr rauwe honing
- of 35 gr Steviala Sweet Bee
Bereiding
- Smelt de chocoladereep samen met de kokosolie. Liefst au bain Marie, in een steelpannetje gaat het al snel te hard. Niet te warm, om de vormpjes te maken moet het straks weer wat uitharden.
- Verkruimel/vijzel de walnoten en meng samen met het meel en wat zout door het chocolade/olie mengsel.
- Vul de cupcake vormpjes door eerst een laagje op de bodem te doen. Spreid het daarna omhoog op de randen. Als het mengsel te zacht is om aan de randen overeind te blijven kun je het eerst even in de koelkast of vriezer zetten.
- Zet minimaal een half uur in de koelkast.
- Haal de roomkaas uit de koelkast (om wat zachter te worden).
- Pureer de roomkaas, de notenpasta, de cacao en de stevia druppels (of de honing of Sweet Bee) door elkaar. Vul de bakjes ermee.
- Zet nog even weg in de koelkast. Haal de vormpjes eraf voor het serveren.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!