| | | | | | |

Chinese kool met Hollandaise saus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Gebakken Chinese kool met overheerlijke Hollandaise saus. Een mooi bijgerecht bij witvis en zalm.

Dieet en ‘vrij van’

Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn gelukkig ook best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.

Wil je echt volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter.

Geschikt voor koolhydraatarm. Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo. Geschikt voor laag histamine, oxalaat en salicylaat. Laag oxalaat. Met aanpassingen laag histamine en laag salicylaat.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Citrusfruit past niet in een laag histamine dieet. Daarom gebruik je GEEN citroensap. Maar de saus heeft wel een zuurtje nodig. Azijn kan vaak wel in mate gebruikt worden. Witte azijn of appel azijn komen meestal het eerst in aanmerking. Witte azijn is SIGHI 0. Andere azijnsoorten scoren 1 of hoger op de SIGHI lijst. MC360 beveelt juist appelazijn aan.

In het originele recept wordt naast peterselie ook bieslook gebruikt. Bieslook heeft een SIGHI 1 score. Bij MC360 staat boeslook op lower. Een alternatief is eventueel salie (SIGHI 0).

Eiwit van kippeneieren kun je beter mijden, maar eigeel heeft een SIGHI 0 score en kan dus gebruikt worden.

Laag salicylaat

Gebruik geen citroen of gewone azijn maar alleen rijstazijn.

Gebakken Chinese kool met Hollandaise saus

Marjolein
Een verrassende combinatie. De kool bak je in roomboter. De buitenkant karameliseert, een deel wordt zacht en een deel blijft lekker knapperig. Heerlijk met die romige smaak van een verse, zelfgemaakte Hollandaise saus.
5 van 2 stemmen
Vooraf 15 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel (wel roomboter)
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Laag salicylaat, Paleo
Trefwoord Kerst, Out of the box
Gang Bijgerechten
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 909 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 Chinese kool
  • 200 gr (grasgevoerde) roomboter te vervangen door lactosevrije boter of geitenboter
  • 4 eidooiers op kamertemperatuur
  • 3 el citroen, sap van of witte azijn of appelciderazijn
  • 2 tl bieslook
  • 2 tl peterselie
  • 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout

Variant histamine

  • witte azijn of appelciderazijn GEEN citroen

Variant laag salicylaat

  • rijstazijn GEEN andere azijn of citroen

Bereiding
 

  • Bereid de Hollandaise saus voor: smelt 200 gram boter in een steelpannetje. Doe dat langzaam en op niet te hoog vuur. Het mag best af en toe wat bruisen maar zeker niet te heet worden. Laat daarna wat afkoelen, maar zorg wel dat het warm en vloeibaar blijft.
  • Scheid 4 eidooiers van het wit. Het wit gebruik je niet. Doe de dooiers in de beker van de staafmixer en voeg het citroensap of de azijn toe. Meet de bieslook, de peterselie en het zout af en zet klaar. Pas als de kool klaar is ga je verder, de saus maak je echt aan het eind.
  • Snij een hele kool in de lengte door en daarna nog een keer zodat je 2 langwerpige 'kwartjes' krijgt. Laat de kontjes eraan zitten.
  • Bak deze kwartjes 2x 3 minuten aan beide kanten voor een beetje bite aan de buitenkant. Wil je ze zachter een minuutje langer aan beide kanten.
  • Maak de Hollandaise saus af. Mix met de staafmixer in de beker tot het eigeel dikker en witter wordt. Voeg langzaam de boter toe terwijl je blijft mixen. Voeg de kruiden toe en mix nog heel even goed door.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 909kcal | Koolhydraten: 11gr | Eiwitten: 12gr | Vetten: 92gr | Verzadigd vet: 55g | MO vet: 5g | EO vet: 25g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 5216IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.5mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 130mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 4mg | Natrium: 896mg | Magnesium: 69mg | Kalium: 1171mg | Calcium: 427mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 414µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 301mg | Selenium: 24µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

  1. Hoi Marjolein,
    Nog niet gemaakt, want ik mis de hoeveelheid bieslook en peterselie bij de ingrediënten. Ook staat daar 4 eidooiers en in het recept 2. Wat moet het zijn? Lijkt me lekker.

    1. O dankjewel! En wat slordig van mij… Soms ben ik echt zo’n foutjes koningin. Ik heb denk ik zitten rommelen met de porties. Ik heb het nu aangepast. Eet snakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven