Koolhydraatarme chili olie
Lekker pittige olie die je kunt gebruiken over al je gerechten om net wat extra Aziatische (of Zuid-Amerikaanse) smaak toe te voegen. De meeste chili olie wordt gemaakt met suiker of honing. Mijn chili olie is koolhydraatarm.
Hete olie over rauwe knoflook
Deze olie te maken is heel makkelijk en snel te maken. Je verhit de olie en ondertussen meng je in een grote, hittebestendige kom vers geperste knoflook, sesamzaad en uiteraard een vorm van rode peper. Ik vind kant en klare chilivlokken het beste werken in dit recept. Maar fijngesneden chilipeper, rawit, jalapeño of madame Jeanette kan ook.
Welke olie?
in Azië zal deze olie gemaakt worden van arachideolie of zonnebloemolie. Dit zijn helaas zaadoliën met een hoog omega 6 gehalte. En daar krijgen we al te veel van binnen. Koolzaadolie bevat al meer omega 3. Maar helaas zijn deze oliën ook vaak sterk geraffineerd. Een positieve uitzonderingen uitzondering is (de duurdere) high oleic zonnebloemolie. Ook zijn omega 3/6 oliën niet zo goed bestand tegen hitte. Omega 9 is beter: olijfolie of avocado olie.
Overigens zijn ghee (geklaarde boter) en kokosolie ook erg geschikt om mee te bakken. Maar niet voor dit recept omdat je geen vetstof kunt gebruiken die weer hard wordt. Lees meer in mijn blog: in welk vet kun je bakken?
Milde olijfolie
Helaas zijn high oleic zonnebloemolie en avocado olie erg duur. Een alternatief is milde olijfolie. Milde olijfolie is olijfolie zonder polyfenolen en andere stofjes die kunnen verbranden op hoge temperaturen. Ook bewerkt (zoals ook te zien was in een uitzending van Radar). Daar wordt om die reden aangeraden alleen extra vierge olijfolie te gebruiken, ook om te bakken.
Maar ik verkies bewerkte olijfolie zelf nog steeds boven de bewerkte zaadoliën. Ook volg ik nog steeds het advies om de pure olijfolie niet te verhitten boven de 160 graden (in plaats van 180 zoals bij Radar gesteld wordt). Maar extra vierge olijfolie hier niet aan de orde omdat de smaak niet past bij Aziatische gerechten.
Zoetje van zoetstof
Het liefst gebruik ik pure erythritol in gerechten. Maar dat heeft de neiging weer korrelig te worden als het afkoelt. Zelfs in olie en zelfs als je erythritol poedersuiker neemt. Een vloeibare zoetstof doet dat niet en erythritol in een mengeling met witte stevia met erythritol doet het ook iets minder.
Allulose
Een andere optie is allulose. Deze zoetstof wordt in Amerika veel gebruikt maar is nog niet goedgekeurd door de EU. Er zijn ook nog geen adviezen van Nederlandse natuurvoedingsdeskundigen waarvan ik graag de adviezen volg. Ik ben er sinds kort wel alzelf mee aan het experimenteren. In dit recept werkte het goed. Allulose is te koop bij iHerb. Bij Nederlandse aanbieders mag het nog niet verkocht worden.
Szechuan pepertjes
Het basisrecept voor de olie is al erg lekker. Maar het liefst gebruik ik Chinese smaken erbij. Mijn favoriet is Szechuan peper. Dat lijkt in eerste instantie een beetje op zwarte peper: het zijn ook bolletjes. Maar het zijn geen peperkorrels. De smaak is ook heel anders. In het begin lijkt het minder scherp, maar achteraf gaat je mind tintelen. Bijna een ‘koude’ pittigheid in plaats van een hete.
Kaneel en steranijs
Kaneel en steranijs staan bij optioneel, maar zou ik zeker toevoegen: ze geven beide diepgang en een vollere smaak.

Koolhydraatarme chili olie
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- hittebestendige kom
- bewaarpotje
Ingrediënten
Zoetstof
- 2 el maple syrup zoetstof
- of vloeibare zoetstof met honingsmaak
- of allulose
- of 1 el witte stevia kan korrelig worden zie tekst boven recept
Szechuan variant
- 3 el Szechuan peper
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
Bereiding
- Verhit de olie in een steelpannetje. Dat hoeft niet loeiheet. Als je straks een stukje knoflook erin doet om te testen mag het licht gaan bruisen. Hard bruisen betekent te heet.
- Pers de knoflook of snij in kleine stukjes.
- Doe de knoflook met de chili vlokken, het zout, het sesamzaad en de zoetstof in een grote hittebestendige kom (of extra pannetje). Meng door elkaar.
- Als de olie heet is kun je het over de knoflook heen gieten. Kijk uit: het gaat flink bruisen en een spetter hete olie kan al een brandwondje geven! De kom moet dus stabiel staan, vrij ruim zijn en hittebestendig.
- Voeg de suiker of zoetstof toe.
- Als het afgekoeld is overgieten in potje of fles met brede hals. Het is wel een paar weken houdbaar in de koelkast
- Eventueel kun je de specerijen eruit filteren. Ik laat persoonlijk alles in de pot. Dan heb je later nog de keus om alleen de olie te gebruiken of ook de knapperige stukjes (erg lekker!).
met Szechuan pepers
- Verhit als eerste de Szechuan peper als je die gebruikt. Zonder olie roosteren in de pan.
- Daarna de olie erover en warm laten worden, samen met het kaneelstokje en de steranijs.
- Ook hier de keus om tussendoor (vóór het opgieten) te filteren.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!