Lowcarb chiapudding met vanille lemoncurd
Overnight chia, oftewel chiapudding, is een heerlijk ontbijtje. Het is voedzaam en zowel zuivelvrij als koolhydraatarm. Je maakt het door chiazaad een nachtje weg te zetten in de koelkast. En ’s ochtend heb je dan een heerlijk ontbijtje. Lekker om te combineren met vers fruit of noten.
Curd van citroen of limoen
In dit recept heb ik het gecombineerd met mijn vanille lemoncurd. Dan wordt de pudding echt helemaal een feestje! Zo lekker en feestelijk dat je het ook als toetje kunt eten. Zuivelvrij als je in plaats van de vanille lemoncurd deze gebruikt: kokos limoencurd.
Curd en pudding
Deze pudding en curd combinatie zal vast door meer mensen gemaakt worden, maar ik heb hem bij toeval ontdekt. Ik had wat Hollandaise saus over en er stond nog een beker chiazaad van de vorige dag. De combinatie, met nog een beetje extra eryhtritol, maakte de chiapudding erg romig en smaakvol. Later besefte ik dat ik alle ingrediënten van een lemoncurd had gebruikt. Sindsdien gebruik ik dus gewoon lemoncurd 😉
Chiapudding
De chiapudding is erg eenvoudig te maken. Je zet lijnzaad met water weg in de koelkast. Meestal een nachtje zodat de volgende ochtend je pudding klaar is. Vandaar de naam ‘overnight chia’.
Au bain Marie
De vanille lemoncurd vergt wat meer werk. Je maakt de curd au bain marie. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar het valt best mee in de praktijk. De reden voor deze techniek is dat je de eidooiers warm genoeg moet laten worden om stevigheid te krijgen, maar net niet zo warm dat het gaat stollen. Gebruik een kom waarin je goed kunt klutsen in combinatie met een pan waarin je water kunt koken. De kom moet in de rand van de pan kunnen blijven hangen. Doe water in de pan en verwarm het zodanig dat het net een beetje kookt, niet te hard, enkele kleine luchtbelletjes is genoeg.
Snelle werkwijze
Het kan ook door gewoon alles tegelijk in een steelpannetje op te warmen. De kans dat het dan niet goed mixt of dat de eieren te snel stollen is wel wat groter. Ik vind au bain Marie om die reden dus juist makkelijker.

Chiapudding met vanille lemoncurd
Benodigdheden
- garde
- (steel)pannetje
- kom op au bain marie pan
- bakjes
- glaasje
- mes
- lepel
Ingrediënten
Chiapudding
- 3 el chiazaad
- 100 ml melk, zuivel of plantaardig
- 4 el vanille lemoncurd ongeveer, naar smaak
Lemoncurd
- 2 eidooier op kamertemperatuur
- 1 citroen
- 50 gr (grasgevoerde) roomboter
- 10 gr erythritol poedersuiker
- 1 tl Bourbon vanille poeder
Optioneel
- 5 aardbeien
- citroenrasp
Bereiding
Chiapudding
- Bereid minimaal 3 uur van te voren (liever langer, bijvoorbeeld een hele nacht) de pudding voor. Zet daarvoor 3 eetlepels chiazaad met 100 ml amandelmelk in de koelkast.
- Eventueel na een uurtje even roeren om de ergste klonten eruit te halen en te zorgen dat al het zaad goed mengt. Het wordt een dikke pap.
Lemoncurd
- Smelt de boter met de erythritol en de vanille (in een ander pannetje dan de pan voor de au bain Marie). Een pannetje met steel is fijn om straks de boter in je ei mengsel te kunnen gieten. De boter mag een beetje bruisen bij het verwarmen, maar zeker niet bruin worden. Je moet straks als je het gaat gebruiken nog net je vinger erin kunnen steken.
- Splits de eieren en doe de dooiers in de kom die straks op au bain Marie pan gaat. Het eiwit gebruik je niet. Gebruik eieren en citroenen op kamertemperatuur. Voeg het sap van de citroen toe aan de dooiers. Kluts ze samen tot één geheel.
- Zet de schaal met het ei citroen mengsel op de pan met het zachtjes kokende water en blijf klutsen tot het mengsel wat lobbiger wordt. Langzaam zie je het eigeel steeds dikker worden. Het mag niet gaan stollen (zal het eerste gebeuren aan de randen). Als je dat ziet haal je meteen de kom uit de stoom, of je schuift de pan in zijn geheel van de warmtebron. Zet het vuur daarna wat lager en ga verder. Zelfs als het een beetje te veel ging stollen kun je met goed mixen je curd nog prima redden. Blijf mixen. In het eigeel kun je als het goed is ook nét even je vinger steken zonder dat het echt te heet is.
- Het eigeelmengsel en de botermengsel zijn nu dus ongeveer even heet. Dat is nodig omdat anders de curd gaat schiften als je deze componenten samenvoegt (vet en water mengen dan niet). Het ei en de boter moeten dus beide warm zijn, maar niet te heet. Schenk beetje voor beetje de boter bij het eigeel terwijl je blijft mixen.Binnen een minuutje of 10 (vaker al binnen 5 ) moet de curd wel goed zijn. Het is dan lobbig maar het zal bij het afkoelen nog wat dikker worden.
- Tot gebruik wegzetten. Liefst gewoon op kamertemperatuur. In de koelkast zal de boter hard worden.
Samenstellen
- Haal het chiazaad en de curd uit de koelkast en laat even wat minder koud worden.
- Pureer met de staafmixer. Voeg schaafsel van 1 citroen toe of bedek met stukjes aardbei.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!