Chiapudding met amandelpasta en frambozencrème
Een zacht en romig toetje. Glutenvrij en koolhydraatarm. Met mascarpone als je zuivel eet. Zuivelvrij te maken met kokosroom. Op een natuurlijke manier gezoet door de frambozen. Maar, als je van zoet houdt kun je wel zoetstof met maple syrup smaak toevoegen.
Makkelijk, maar begin op tijd
Dit toetje is supergezond en ontzettend simpel te maken. Als je het met kokosroom maakt kost het wel wat voorbereidingstijd. Dan moet je zo vroeg mogelijk van te voren een blik kokosmelk in de koelkast zetten. Maar als je er standaard een paar in je koelkast hebt staan als voorraad zou dat helemaal mooi. Als je het met Mascarpone maakt heb je geen lange voorbereiding nodig. Het chiazaad heeft minimaal een uur nodig, maar een nachtje in de koelkast past wellicht beter in de planning. Chiapudding wordt ook wel ‘overnight chia’ genoemd. Als je dit als ontbijtje eet heb je er’s ochtends weinig werk meer aan!
Mascarpone of kokosroom
Voor de frambozencrème kun je Mascarpone of kokosroom nemen. Zelf eet ik voorzichtig weer zuivel en waar ik de crème vroeger met kokosroom maakte heb ik de laatste keren Mascarpone genomen. Dat is een mooie, volle Italiaanse roomkaas. Maar als je geen zuivel eet is dikke kokosroom dus een fijne optie.
Kokosroom maken
Je hebt echt dikke volle room nodig, zo dik als roomkaas. Dat maak je in de koelkast door een paar dagen van tevoren een blik koud te zeten. In het blik scheidt het vet zich van het ‘water’. Van het water kun je vervolgens een lekker drankje maken. Het is wel nog wat vetter dan echt kokoswater.
Niet alle kokosmelk vormt een mooie dikke laag. Bij light kokosmelk of met te veel toevoegingen in het blik lukt dit niet. Met een pakje kan dit ook niet.
Amandelpasta
Amandelpasta wordt gemaakt door amandelen lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta. Je kunt het zelf maken maar het is ook te koop in natuurvoeding winkels. Let wel op het etiket dat je 100% noten pasta hebt zonder toevoegingen.
Is amandelpasta koolhydraatarm?
Amandelpasta is een natuurproduct en kan variëren in voedingswaarde, waaronder koolhydraten. Amandelen zijn koolhydraatarm maar de meeste amandelpasta is vreemd genoeg net iets meer dan 5 gr khd per 100 gram. Toch wordt het algemeen gezien als geschikt binnen een koolhydraatarm dieet. Lowcarbcenbter heeft amandelpasta van nut&me, deze bevat 10,1 gr koolhydraten. Puur Mieke heeft amandelpasta van Terrasana, deze bevat 10,4 gr khd.
Frambozen
In het seizoen kun je natuurlijke verse frambozen kopen. Maar een doosje bevroren fruit werkt voor dit gerecht ook prima. Laat wel even ontdooien voor je aan de slag gaat.
Portiegrootte
Voor een klein toetje maak je 2 kleine porties met de opgegeven hoeveelheden. Als ik dit wel als ontbijt neem ik één grote portie van 4 laagjes zoals op de foto. Hou je voor keto of strikt koolhydraatarm liever wel aan maximaal 40 tot 50 gram frambozen.

Chiapudding met amandelpasta en frambozencrème
Benodigdheden
- glaasje
Ingrediënten
Frambozencrèmelaagjes
- 75 gr Mascarpone
- of kokosroom
- 75 gr frambozen
Chia notenlaagjes
- 3 el chiazaad
- 9 el amandel- of kokosmelk
- 25 gr Mascarpone
- of kokosroom
- 2 flinke el amandelpasta
- 1 el maple syrup zoetstof optioneel
- 1 snufje zout
Bereiding
- Zet minimaal een dag, maar liever 2 dagen van tevoren een blik vette kokosmelk in de koelkast. Het vette deel gaat zich afscheiden van het waterige deel. Er moet zich een laagje room/crème vormen aan de bovenkant. De doorzichtige melk/het kokoswater zakt naar de onderkant van het blik.
- Zet minimaal 1 uur van te voren (liever langer, bijvoorbeeld een hele nacht) 2 eetlepels chiazaad met 60 ml amandelmelk apart. Na een uurtje even roeren om de ergste klonten eruit te halen en te zorgen dat al het zaad goed mengt. Het wordt een dikke pap.
- Beide wachttijden zijn niet meegenomen in de benodigde bereidingstijd.
- Haal het blik kokosmek uit de koelkast. Schep de room er vanaf. Doe in een apart bakje. Je hebt in totaal 100 gram nodig.
Chia notenlaagjes
- Schep het dik geworden chiazaad in een kleine keukenmachine of in de beker van de staafmixer.
- Voeg 25 gram Mascarpone ofkokosroom toe.
- Voeg een snuf zout en als je wilt maple zoetstof.
- Meng door elkaar.
Frambozencrèmelaagjes
- Schep 75 gram kokosroom in de beker van de staafmixer en blendt met 75 gram frambozen.
Opmaken
- Schep de helft van het notenmengsel in een glaasje. Doe dit met een theelepeltje en werk vanuit het midden. Giet dhet frambozenmengsel erover. Garneer met een framboosje of wat losse bolletjes.
- Voor een grote portie schep je 2x 2 laagjes in één glas zoals op de foto. Let voor kha wel op de hoeveelheid frambozen!
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaak?Of heb je vragen? Laat een reactie achter!
welke kokosroom is er gebruikt voor het beste resultaat mng
Hoi Riny,
Ik gebruik meestal Go-Tan bio of Fairtrade, mijn supermarkt is klein en heeft niet veel keuze. Maar het belangrijkste is dat je volvette blikken gebruikt. Dus niet op uit een pakje en ook niet halfvol of een blik waar iets op staat van minder vet. Het dikke deel scheidt zich in de koelkast van het water. Het dikke is de room, dat kun je er vanaf scheppen.