Koolhydraatarme champignonsoep met room – zuivelvrij te maken
Snel en makkelijk te maken champignonsoep die koolhydraatarm is maar toch wat binding heeft. In plaats van bloem gebruik je arrowroot. Om de soep nog iets voller en krachtiger te maken gebruik ik wat amandelpasta.
Ben je op zoek naar een champignonsoep die nog iets koolhydraatarmer? Kijk dan eens bij de champignonsoep met mascarpone. Deze bevat geen arrowroot.
Andere recepten voor champignonsoep
Ik heb ook twee Aziatische champignonsoepjes:
- Een Thaise met kokosmelk: Tom Kha Hed
- Een Japans Koreaanse: ramen met miso, zeewier en tempeh
Lowcarb of strikt koolhydraatarm?
Amandelpasta en arrowroot bevatten meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram. Maar feitelijk leveren ze niet zoveel koolhydraten. Toch wordt arrowroot gezien als koolhydraatbeperkt (khb) en is deze soep dus niet strikt koolhydraatarm.
Ik zet deze soep wel ook onder de koolhydraatarme recepten, zodat je zelf een afweging kunt maken. Ik heb namelijk ook een vergelijkbare soep met mascarpone. En die bevat per kom 2 gram minder koolhydraten.
Bouillon
Ik vind zelf kippenbouillon het lekkerst. Het liefst trek je die zelf van een hele kip, inclusief botten. Maar groentebouillon kan ook.
Je kunt kant en klare bouillon gebruiken. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende blokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Koomroom
Eet je ‘gewoon’ zuivel? Neem dan gewone kookroom.
Sojaroom
Voor zuivelvrij kun je sojaroom nemen, dat is gewoon bij de supermarkt te koop.
Amandelroom
Een alternatief is amandelroom. Mijn favoriete online winkels zoals Puur Mieke, Pit&Pit en de Notenshop hebben geen amandelboom. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters).
Champignonsoep met room – zuivelvrij te maken
Benodigdheden
- soeppan
- grote PFAS vrije bakpan optioneel
Ingrediënten
- 250 gr kastanjechampignons
- 2 kleine uien of 1 als hij heel groot is
- 3 teentjes knoflook
- 1 flink handje verse tijm en een paar takjes voor de garnering
- 1½ el arrowroot
- 300 ml kippenbouillon of groentebouillon
- 1½ el amandelpasta
- 200 ml room kookroom, sojaroom of amandelroom
- 2 flinke scheuten extra vierge olijfolie
Bereiding
- Snipper de ui. Bak in de soeppan glazig met een flinke scheut olie.
- Pers de knoflook. Ris de tijmblaadjes van de steeltjes. Her en der een steeltje in de soep kan geen kwaad. Zeker de zachtere uiteinden niet.
- Als de uien goed glazig zijn voeg je de knoflook toe. Daarna de tijm.
- Snij ondertussen de champignons in net iets dikkere plakken dan hoe je ze straks wilt hebben. Ze slinken nog. Ik haal meestal 4 plakken uit een wat kleinere en 5 uit een wat grotere.
- Ik bak de champignons het liefst in een aparte pan. Op hoog vuur en met een flinke scheut olie. Lekker rondom goed laten bruinen. En dan pas op het laatst de soep in. Ze krijgen dan mooie gekarameliseerde smaak en verliezen minder vocht. Heb je die ruimte niet, bak de champignons dan mee met de ui in de soeppan.
- Maak een papje van de arrowroot met een beetje bouillon.
- Blus de uien af met de rest van de bouillon. Warm op. Het mag zacht pruttelen. Voeg daarna het arrowroot papje toe.
- Voeg de room toe en de amandelpasta. Roer tot het is opgelost.
- Voeg een minuut of twee voor opdienen de champignons toe.
- Schenk in kommen en garneer met wat losse tijm.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!