|

Calorieën en macro’s berekenen

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten moet je eten om af te vallen?

Wat goed dat je wilt beginnen met lowcarb eten! Een lowcarb leefstijl is een fijne manier om af te vallen, maar je kunt met lowcarb ook stabiel op gewicht blijven of zelfs aankomen. Hoe doe je dat? Hoeveel calorieën mag je dan eten? En hoeveel koolhydraten, eiwitten en vet?

Geen uitleg nodig? Ga direct naar de keto calculator.

Onderstaande keto calculator berekent je calorieën en je macro’s. Daarnaast geef ik je uitleg over de onderdelen van de calculator. Het is een hele makkelijke tool waarbij je zelf niets hoeft te doen dan wat getallen invullen. De calculator geeft automatisch je persoonlijke dagwaarden. Je gegevens worden herkend opgeslagen en je hoeft geen emailadres op te geven.

Je krijgt drie berekeningen voor licht, groot of extreem gewichtsverlies. Je krijgt ook een overzicht bij welke dagwaarden je gewicht stabiel blijft. Je macro’s (koolhydraten, eiwitten en vetten) worden weergegeven in grammen en in het percentage van het totaal.

Je hoeft dus zelf niet over alles na te denken. Maar het is wel fijn om een beetje te snappen hoe het werkt. Lees als je dit voor de eerste keer gaat doen dus even de uitleg vooraf. Ook als je wat langer bezig bent kan het fijn zijn je kennis af en toe even op te frissen. En… Als je afvalt of meer gaat bewegen verandert de berekening!

Gezonde leefstijl

Vaak wordt gedacht dat ketogeen of koolhydraatarm eten als doel heeft zo snel mogelijk af te vallen. Maar gezond koolhydraatarm eten is geen crash dieet. Het is zelfs niet (alleen) bedoeld voor afvallen. Het is een leefstijl waarbij je je lichaam zo gezond mogelijk voedt. Met koolhydraatarm eten kun je wel makkelijker afvallen dan met een gewoon dieet. Maar je kunt er ook mee op gewicht blijven of zelfs aankomen.

Zowel afvallen, stabiel blijven als aankomen zijn afhankelijk van je calorie inname. Calorieën zijn hetzelfde als energie. Gebruik je op een dag meer energie dan je eet, dan val je af. Eet je meer calorieën dan je verbrandt, dan kom je aan.

Eet je ver onder je calorie behoefte dan spreken we van een crash dieet. Je kunt dan misschien best snel afvallen. Maar je lijf komt ernstig tekort. Dit is moeilijk vol te houden. En het is niet gezond. Bovendien kan het averechts werken. Allereerst omdat je lichaam op een spaarstand gaat. Ten tweede omdat je in de periode daarna soms meer gaat eten. En dus juist enorm aankomt. Het bekende jojo-effect.

Uitleg vooraf
In het kort
 1. Je bepaalt eerst hoeveel calorieën je nodig hebt. Dat is deels een vast getal en deels kun je dat verhogen door actiever te zijn.
 2. Voor afvallen ga je daar onder zitten. Voor aankomen zit je erboven.
 3. Je calorieën bestaan uit koolhydraten, vetten en eiwitten.
 4. De hoeveelheid koolhydraten bepaal je door het kiezen van één van de vier lowcarb leefstijlen.
 5. Je eiwitten staan redelijk vast. Deze volgen automatisch op basis van je gewicht en je activiteit.
 6. Je vetten vormen het sluitstuk. Hiermee kun je variëren om meer of minder af te vallen, stabiel te blijven of zelfs aan te komen.

In de uitleg hieronder komen al deze stappen aan de orde. Soms in een andere volgorde, soms met net wat extra info. Maar wees gerust: je hoeft niet alle stappen meteen al te snappen. De keto calculator is simpelweg een kwestie van invullen. Wel geldt: hoe meer je gaat snappen, des te makkelijker deze leefstijl wordt.

Basisbehoefte: BMR

Ieder lichaam heeft een andere basisbehoefte aan energie. Je basisbehoefte is de hoeveelheid calorieën die je nodig hebt om je lichaam te laten functioneren. Denk daarbij aan je bloedsomloop, je hartslag en je de regeling van je lichaamstemperatuur.

De basisbehoefte wordt in het Engels ‘basal metabolic rate’ genoemd, afgekort tot BMR. De keto calculator rekent je BMR uit op basis van je:

 1. geslacht (man/vrouw)
 2. leeftijd (in jaren)
 3. gewicht (in kilo’s)
 4. lengte (in meters)
Hoe actief ben je

Zodra je in beweging komt heb je extra calorieën nodig bovenop je BMR.

Afhankelijk van hoe actief je bent kun je je BMR vermenigvuldigen met een getal boven de 1. Zo neem je bij een inactieve leefstijl met veel zitten 1,2 keer je BMR. Ben je gemiddeld actief dan kun je al denken aan 1,5. Als je BMR 1500 is mag je dan 1800 (1500×1,2) of 2250 (1500×1,5) calorieën eten per dag.

In de rekentool hoef je dit niet zelf uit te rekenen. Je BMR wordt automatische bepaald en ook de vermenigvuldiging volgt vanzelf. Je moet wel aangeven hoe actief je bent. Je kunt kiezen uit 5 categorieën:

 1. Inactief, zittend beroep
 2. Licht actief
 3. Gemiddeld actief
 4. Zeer actief
 5. Extreem actief, topsporter

Bij licht actief kun je denken aan kleine wandelingetjes en lucht huishoudelijk werk. Of bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week flink bewegen. Dat hoeft geen sport te zijn, een uur stevig doorwandelen telt ook mee.

Bij gemiddeld actief beweeg je al 3 of 4 keer per week stevig. En neem je de trap in plaats van de lift, werk je in tuin, fiets je naar je werk.

Bij zeer actief gaat het echt om bijna dagelijks flink bewegen en sporten.

Vetpercentage

Je vetpercentage wordt bepaald door de verhouding van vet ten opzichte van spieren, botten en vocht. Af- of toename van je vetpercentage zegt soms meer dan verandering van je gewicht.

Met sommige weegschalen kun je zelf je vetpercentage meten. Dit is geen hele nauwkeurige meting. Maar het geeft je wel een idee en je kunt je ontwikkeling meestal wel redelijk volgen.

Het meest betrouwbaar is het meten van je vetpercentage met een huidplooimeting. Dat kan bijvoorbeeld bij een diëtist of op de sportschool.

Als je je vetpercentage weet dan kun je een concreet getal invullen in de rekentool. Weet je je vetpercentage niet dan kun je een inschatting maken op basis van onderstaande afbeeldingen.

Vetpercentage vrouwen
Inschatting vetpercentage vrouwen
Vetpercentage mannen
Inschatting vetpercentage mannen
Macro’s

Energie krijg je binnen door het eten van:

 • Koolhydraten
 • Eiwitten
 • Vetten

Dit zijn de drie macro nutriënten. De ‘grote voedingsstoffen’. Meestal afgekort tot macro’s. Bij elkaar opgeteld vormen de calorieën van je macro’s het totaal aantal calorieën dat je op een dag tot je neemt.

Koolhydraatarm eten betekent dat je minder calorieën eet uit koolhydraten. En meestal haal je dan meer calorieën uit vetten.

Koolhydraten

De hoeveelheid koolhydraten die je op een dag eet is een persoonlijke keuze. Je kunt kiezen voor:

 1. koolhydraatbewust: tussen 100 en 150
 2. koolhydraatbeperkt: tussen 50 en 100
 3. koolhydraatarm: tussen 20/30 en 50
 4. ketogeen: tot 20/30 gram

Lees meer over de 4 soorten lowcarb.

Deze keuze vul je in in de calculator.

Eiwitten

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt is afhankelijk van je gewicht en hoe actief je bent. De meest gebruikte basis berekening is 0.8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Dat getal ligt hoger als je actiever bent. De keto calculator berekent dit automatisch.

Het kan zijn dat je meer eiwitten nodig hebt. Bijvoorbeeld bij krachtsport. Of om gezondheidsredenen. Als jij voor je sport of voor je gezondheid meer eiwitten moet eten dan is vaak ook het soort eiwitten van belang. Zorg dan dat je begeleiding krijgt van een deskundige.

Vetten

Zodra je weet hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft, hoeveel koolhydraten je wilt eten en hoeveel eiwitten jouw lichaam nodig heeft, dan volgt daaruit automatisch hoeveel vetten je moet eten.

Vul dat zoveel mogelijk in met goede vetten! Dus goede omega 3 en 9 vetten (vette vis, walnoten, chia-en lijnzaad, avocado en olijfolie). En goede verzadigde vetten (kokos). En dan kan af en toe wat dierlijk verzadigd vet zoals vlees en zuivel ook prima.

Berekening: keto calculator

Zet de eenheden op Europees (anders krijg je een berekening op basis van Amerikaanse eenheden).

Gebruik bij het invoeren van decimalen een punt (.) en geen komma (,).

Eenheden

Geslacht

Leeftijdjaar

Gewichtstones lbs

Lengtefeet inches

Hoe actief ben je

Vetpercentage%

Koolhydratengram

Het aantal koolhydraten per dag is een persoonlijke keuze voor keto, kha of khb.

Uitkomst berekening

Stabiel gewicht

Dit zijn de waarden waarmee je op gewicht kunt blijven:

BMR:1536kcal
Calorieën:184grams
KoolhydratenEiwittenVetten
25gram69gram184gram
100kcal275kcal1653kcal
5%14%81%

Afvallen of aankomen

Hieronder vind je drie berekeningen om af te vallen: met een licht, groot en extreem tekort. Voor je gezondheid en het beste resultaat op lange termijn kies je voor een percentage tussen de eerste en de tweede berekening.

Klein calorie tekort (11%)
Calorieën:1804kcal
Vetten:159grams
Net CarbsEiwittenFat
25grams69grams159grams
100kcal275kcal1430kcal
6%15%79%
Moderate calorie deficit (22%)
Calories to consume:1581kcal
Your fat intake should be:134grams
Net CarbsProteinFat
25grams69grams134grams
100kcal275kcal1207kcal
6%17%77%
Large calorie deficit (33%)
Calories to consume:1358kcal
Your fat intake should be:109grams
Net CarbsProteinFat
25grams69grams109grams
100kcal275kcal984kcal
7%20%73%
Met dank aan de KetoDiet calculator en The Right Sofware.
Hoe verder?

Je weet nu je macro’s. Je weet hoeveel calorieën je kunt eten en wat binnen die calorieën de verhouding is tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Ga met deze macro’s aan de slag.

Er zijn meerdere apps om de macro’s per dag bij te houden. De meest gebruikte zijn de Fitatu app en de Eetmeter app (van het Voedingscentrum).

Ik gebruik zelf de eetmeter. Het voordeel hiervan is dat je ook goed inzicht krijgt in je micro nutriënten: de belangrijkste mineralen en vitamines. Een nadeel is dat de eetmeter steeds zal vinden dat je te weinig koolhydraten eet en te veel vetten. Maar als je gewoon je eigen macro’s in gedachten houdt kan er weinig mis gaan. Persoonlijk vind ik het ook wel leuk. Elke dag een reminder dat ik ‘lekker anders eet’.

De Fitatu app ken ik niet. Maar van wat ik begrepen heb kun je daarin je macro’s vast zetten. Persoonlijk hou ik er juist niet van dat een app mij gaat vertellen dat ik nog zoveel gram vet moet eten. Dat komt dan morgen wel weer goed.

Afvallen

Als je kiest voor afvallen geeft de keto calculator drie berekeningen: rond de 10, 20 en 30% tekort aan calorieën. Boven de 20% gaat al richting een crash dieet. Een algemeen uitgangspunt voor gewichtsverlies is dat je niet sneller moet gaan dan een halve kilo per week.

Ezelsbruggetje: bij een calorie tekort van 500 val je ongeveer 500 gram per week af.

Dat is natuurlijk een zeer grove schatting die verder geen rekening houdt met je BMR of hoe actief je bent.

Maar besef dat meer tekort al snel een crahdieet wordt. En een crashdieet is niet gezond, nooit! En het levert meestal op de lange termijn ook geen goed resultaat op. Streef naar een nieuwe manier van eten: een leefstijl die je lang, liefst voor altijd, vol kunt houden.

Aankomen

Voor aankomen geeft de keto calculator ook drie berekening: voor 15, 30 en 45% calorie overschot. Ook hier geldt dat voldoen aan het derde scenario niet aan te raden is. Vraag deskundig advies over de invulling van je overschot met de juiste eiwitten en vetten.

Niet te rigide

Streef niet te fanatiek naar het behalen van een vast getal voor iedere dag. Richt je op een bandbreedte tussen de eerste en tweede berekening. Je kunt in de tool daarvoor ook een eigen percentage instellen.

De ene dag zul je net wat meer of minder calorieën eten dan de andere dag. En ook de verhouding tussen je macro’s mag best wat variëren. Als je maar niet te veel op en neer gaat en je gemiddelde mooi rond je streefwaarden zit.

Herberekenen

Bedenk dat je BMR verandert als je afvalt of aankomt. Bedenk ook dat je misschien actiever wordt als je beter in je vel komt te zitten. Maak dus af en toe een nieuwe berekening.

Micro’s

Doordat je anders gaat eten ga je waarschijnlijk al een stuk gezonder eten. Je gaat ook steeds meer leren over voeding. Niet alleen uit de boekjes. Maar de juiste voeding voor jou, waar jij je goed bij voelt.

Als je het spel met de macro’s een beetje onder de knie krijgt is het verstandig je ook eens te verdiepen in je micro’s. Micro nutriënten zijn de kleine, maar onmisbare bouwsteentjes: vitamines en mineralen. Een fijne app waarin je de micro-nutriënten kunt bijhouden is de eetmeter.

Meer weten over lowcarb?

Overzicht: infopagina lowcarb

Er zijn vier soorten lowcarb: keto, koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt en koolhydraatbewust. Lees hier meer over de verschillen.

Naast de koolhydraten per dag (dagwaarden) kijk je ook naar de producten die je eet. Kijk hier voor de voedingslijsten voor keto/kha en khb.