Butter chicken: zachte, romige Indiase kipcurry
Butter chicken is misschien wel de meest bekende curry. Dat komt doordat de saus zacht en romig van smaak is. Uiteraard gebruik je heerlijke Indiase kruiden en specerijen, maar op een manier dat ze bijna op je tong wegsmelten. Soms worden in een butter chicken ook cashewnoten gebruikt. Ik doe dat hier niet zodat de saus koolhydraatarm blijft. Ook voeg ik geen extra suiker toe.

Wat is butter chicken?
Butter chicken is een romige Indiase curry. Wat een butter chicken een speciale curry maakt is de zachte smaak én textuur. Een butter chicken helemaal niet zo pittig, maar heeft vooral diepe en uitgebalanceerde smaken. De zachtheid vind je ook terug in de structuur. Die is zacht, vol en dik. De structuur krijg je door net wat meer tijd te nemen voor de saus: door te vijzelen en te pureren. Daarnaast maak je een butter chicken met volvette zuivel: boter of ghee, dikke yoghurt en (slag)room.
Lijkt op tikka massala
Butter chicken lijkt op tikka masala. Beide hebben kip als basis. Bij beide marineer je de kip in yoghurt. Maar bij butter chicken ligt de nadruk wat meer op romigheid en zachtheid. Boter is een belangrijke onderdeel en je gebruikt room in de saus. Verder zorg je ervoor dat de saus glad gepureerd wordt. Bij een tikka massala staan de tomaten wat meer centraal. Kijk hier voor mijn recept voor tikka massala.
Welke smaken bevat een curry?
Bij een curry kun je een recept altijd als leidraad zien. Afhankelijk van je smaak, hoeveel tijd je hebt en wat je nog hebt liggen pas je het recept aan. Onmisbare vérse ingrediënten zijn ui, knoflook, gember en een vorm van peper: rawit of een gewone Spaanse peper.
Basis specerijen in een curry
Onmisbare gedroogde specerijen in een Indiase curry zijn: kurkuma, korianderzaad, komijnzaad en een vorm van cayenne peper of chilipoeder. Hou je niet van pittig? Dan vervang je de chilipoeder voor paprikapoeder. Al deze specerijen zijn gewoon te koop bij de supermarkt. Zelf bestel ik meestal online, daar zijn ze vaak veel goedkoper.
Meer bijzondere specerijen
Optioneel in een curry zijn curryblaadjes, fenegriek blaadjes en fenegriek zaadjes, kruidnagel, nootmuskaat en mosterdzaad. Zoete smaken in een curry kunnen komen van kaneel, kardemom, nigella (zwarte komijn) en steranijs. Deze zijn niet altijd bij de supermarkt te koop, maar online wel. Een fijne winkel waar je veel kunt bestellen is de Kruidenbaron.
Wat is garam massala?
Een handige manier om alle smaken te verenigen is garam massala. Dat is dus geen aparte specerij maar een mix. Die mix kan per merk erg verschillen in samenstelling, dus ga op zoek naar eentje die jij lekker vindt. Zorg altijd wel dat je in totaal ongeveer evenveel gedroogde kruiden gebruikt als in het recept staat aangegeven. Ga je bijvoorbeeld de hoeveelheid theelepels verdubbelen dan krijg je een te droge curry die poederig smaakt. Gebruik je te weinig of te weinig diversiteit in je kruiden dan wordt de smaak te vlak.
Hoe bouw je een curry op?
In veel curry’s kun je de saus gewoon in één keer maken. Dan begin je met het roosteren van hele specerijen (komijnzaad, korianderzaad, kruidnagel, kardemombolletjes). Dan bak je ui, knoflook, gember en verse peper. Daar voeg je vervolgens gemalen, gedroogde specerijen aan toe en dat blus je af. Bij een butter chicken voeg je een tussenstap toe door dit glad te mengen. Het is namelijk de bedoeling dat je een gladde romige saus krijgt. Wat een butter chicken ook net even anders maakt is dat je de saus en de kip eerst apart klaarmaakt en daarna pas aan elkaar toevoegt.

Butter chicken: zachte, romige Indiase kipcurry
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- vijzel
- (blok)rasp
- knoflookpers
- kom
Ingrediënten
Marinade en vlees bakken
- 4 kipdijfilet (bio scharrel)
- 100 gr yoghurt, Grieks of kokosyoghurt
- ½ citroensap
- 1 el gember (vers) geraspt
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl garam massala of extra koriander en komjn
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl kurkuma (poeder)
- ½ tl korianderzaad gemalen
- ½ tl komijnzaad gemalen
- 1 snufje zwarte peper
- 1 snufje (Keltisch zee)zout
- 2 el roomboter of ghee om te bakken, meer indien nodig
Saus deel 1
- 1 grote rode ui
- ½ tl kardemom (bolletjes) uit de peultjes gehaald
- ½ tl komijnzaad heel
- ½ tl korianderzaad heel
- 200 ml tomatenpassata
- 1 tot 2 el roomboter of ghee om in te bakken
Saus deel 2
- 1 stukje gember (vers)
- 3 teentjes knoflook
- 1 rawit of chilivlokken
- 1 steranijs
- 1 stokje kaneel
- 2 tl garam massala meer naar smaak
- 1 tl fenegriekblaadjes meer naar smaak
Saus deel 3
- 100 ml slagroom of kookroom
- 1 el roomboter of ghee (= extra op het eind)
Topping (optioneel)
- 1 handje koriander (vers)
- paar druppels slagroom
Bereiding
Marinade
- Snij of knip de kip in stukjes.
- Rasp de gember en pers de knoflook. Stamp in de vijzel tot een gladde pasta.
- Pers een halve citroen uit.
- Meng de pasta met de specerijen, het citroensap en de yoghurt. Voeg de kip toe. Zet in de koelkast, liefst een nachtje.
Saus deel 1
- Voor je de saus gaat maken haal je de kip uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
- Snipper de ui.
- Warm de pan op en rooster de zaadjes (komijn, kardemom en koriander).
- Doe er boter bij en bak de uien goed glazig. Ze moeten echt zacht worden en al lichtbruin kleuren.
- Blus af met de passata. Vermaal in de keukenmachine tot een gladde saus (ik gebruik de kleine die bij de staafmixer hoort).
Saus deel 2
- Rasp de gember, pers de knoflook, snij de rawit. Maak weer een pasta in de vijzel.
- Rooster de steranijs en kaneel kort in het steelpannetje. Voeg daarna de boter en de net gemaakte pasta toe.
- Voeg dan de gedroogde en gemalen specerijen toe. Blus af met de eerder gemalen ui/passata saus. Zet weg op zeer laag vuur. Af en toe laten bubbelen mag.
Vlees bakken
- Maak de bakpan schoon. Warm op, voeg boter toe en bak de kip rondom op redelijk hoog vuur.
- Laat zachtjes doorbakken tot de yoghurt droog begint te worden.
- Voeg dan de saus toe. Laat de smaken nog zo'n 5 minuutjes intrekken op laag vuur.
Saus deel 3
- Zet het vuur laag, laat het niet meer koken. Voeg de room toe.
- Naar smaak kun je nog wat boter in de saus laten smelten. Wordt het te dik, dan voeg je wat water toe.
- Proef. Nu kun je eventueel nog wat extra smaak (garam massala, komijn of koriander) of pit (chilvlokken, chilipoeder) toevoegen naar eigen wens.
Topping, borden opmaken
- Serveer zo, of maak af met nog wat koriander blaadjes en wat druppels room.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!