Glutenvrije en paleo brownie (met ei, dadels en amandelmeel)
Heerlijk snoepen met deze zachte en smeuïge brownie. Niet alleen glutenvrij, maar ook nog eens vrij van granen en daardoor ook geschikt voor een paleo dieet. De brownie maak je namelijk van amandelmeel. Gezond en lekker! Gezoet met dadels, die ook meteen voor de smeuïgheid zorgen. Verder met een ei dat zorgt voor wat extra smeuïgheid en stevigheid. Heb je kleine eieren, gebruik er dan liever twee.
Zuivelvrij
Deze brownies kunnen van gewone melk, maar ook zuivelvrij gemaakt worden. Kies dan voor amandel- of havermelk. Voor paleo is amandelmelk de beste optie.
Medjoul dadels
Ik gebruik Medjoul dadels. Deze zijn wat groter, maar vooral smeuïger dan gewone dadels. Neem liefst biologische Medjoul dadels. Dadels nemen veel bestrijdingsmiddelen op, deze middelen trekken in de dadel. Ook krijgen niet-biologische dadels nogal eens een zwavelbad.
Wel of niet suikervrij?
Ik gebruik in deze brownies geen toegevoegde suiker. De suikers in dadels zijn suikers die van nature in de dadels voorkomen. Het is niet geraffineerd en de suiker zit nog ‘verpakt’ in goede voedingsstoffen. Als je dadels eet krijg je dus ook vezels, vitamines en mineralen binnen. Maar vergis je niet: het is nog steeds wel suiker.
Roomboter en toch zuivelvrij?
Dit recept is niet volledig zuivelvrij door de roomboter. Persoonlijk heb ik altijd wel roomboter gegeten toen ik verder zuivelvrij at. En er zijn gelukkig best veel andere mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.
Wil je echt volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter. Zijn deze alternatieven niet mogelijk? dan kun je kiezen voor kokosolie.
Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo.
Dieet en ‘vrij van’
Door de dadels is dit recept niet koolhydraatarm of -beperkt. En ik geef het ook niet het predikaat ‘suikervrij’ mee.
Als je paleo eet kies dan voor amandelmelk (en niet voor havermelk).
Glutenvrije en paleo brownie (met ei, dadels en amandelmeel)
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- groot cakeblik
- bakpapier
- keukenmachine
- spatel, kommetje, theelepel
Ingrediënten
- 125 gr Medjoul dadels = 6 à 7
- 100 gr amandelmeel
- 50 gr rauwe cacaopoeder
- 1 ei
- 100 ml melk, zuivel of plantaardig
- 75 gr (grasgevoerde) roomboter of kokosolie
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Ontpit de dadels en snij ze in stukjes. Doe ze in de keukenmachine.
- Smelt de boter of de kokosolie en voeg dit toe.
- Voeg het amandelmeel, de cacao, de melk en het ei toe. Mengen tot je een gladde massa hebt.
- Spatel je beslag in de vorm en druk goed aan zodat alle hoeken gevuld zijn. Strijk de bovenkant glad. Je kunt een vel bakpapier in de cakevorm leggen, dit is niet noodzakelijk. Je kunt de cakevorm ook een beetje invetten met boter.
- Bak gedurende 25 minuten. Zowel warm als koud lekker.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Deze zijn echt heerlijk. Een makkelijk te maken, dankjewel!
Heerlijk. Niet zo stevig als een “echte” brownie, maar zeker goed van textuur. En erg gemakkelijk te maken. Echt een traktatie.
Heb t recept al met meerdere gedeeld.
He, wat ontzettend leuk om te horen ❤️ dank voor je feedback
Ik ben gek op deze brownie en staat dan ook bijna standaard in de koelkast hier thuis.
Zeer makkelijk om te maken en mee te nemen.
Wel een vraag: De voedingswaarde die je benoemt is dat per hele brownie of per 100 gram? Er staat per portie maar wat bedoel je met een portie?
Hou Annemiek, wat leuk om te horen! De calorieën worden berekend op basis van een portie, voor het eerste getal dat genoemd is. Dus bij 4 grote stukken voor 1 stuk. Bij 8 kleinere stukjes de helft.