Brosse koolhydraatarme koekjes van amandelmeel
Makkelijk en snel te maken basisrecept voor brosse koolhydraatarme amandelkoekjes. Met alleen wat (grasgevoerde) roomboter, erythritol en een flinke snuf zout. De koekjes zijn bros en vergelijkbaar met zandkoekjes.
Andere koekjes met amandelmeel
Hou je van amandelkoekjes? Kijk dan ook eens naar mijn:
- stevige amandelkoeken met amandelpasta (ook zonder ei en zonder boter)
- zachte amandelkoekjes (met ei en boter)
- citroen amandelkoekjes (met eiwit, zonder boter)
- bitterkoekjes (met opgeklopt eiwit)
- sinaasappel karamelkoekjes (zonder ei, zonder boter)
Variatie
Met het basisrecept voor deze koekjes kun je alle kanten op: voeg bijvoorbeeld wat stukjes pure koolhydraatarme chocola toe voor chocolat chip cookies. Of wat citroenrasp met bosbessen voor frisse fruitkoekjes. Andere opties zijn kaneel, vanille, koek- en speculaaskruiden of twee druppeltjes amandelextract (bitterkoekjessmaak).
Welke zoetstof?
In de koolhydraatarme keuken gebruik je geen suiker. Geen witte suiker maar ook geen andere (gezondere) vormen van suiker als kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. En geen dadels of honing. In plaats daarvan gebruik je zoetstof. Gezonde zoetstoffen zijn stevia en erythritol. Ik gebruik voor deze amandelkoekjes de bruine kristalvorm van erythritol: Ery Bronze. Maar gewone erythritol zou hier ook kunnen.
Koolhydraatarm meel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandel werkt het fijnste
Hoeveel koolhydraten bevat amandelmeel?
Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn nog iets hoger.
Brosse koolhydraatarme koekjes van amandelmeel
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- kom
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel
- 50 gr (grasgevoerde) roomboter
- 30 gr Ery Bronze (bruine erythritol)
- of 30 gr erythritol
- flinke snuf Keltisch zeezout
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
- Meng het amandelmeel met de Ery Bronze en het zout.
- Smelt de boter en meng door het meel. Als het erg zacht is even in de koelkast op laten stijven.
- Maak 6 (ongeveer) gelijke bolletjes. Leg ze op het op bakpapier.
- Druk de bolletjes in tot ze iets meer dan een centimeter dik zijn en een diameter van ongeveer 5 cm hebben. De koekjes lopen iets uit, dus laat ruimte.
- Bak de koekjes in 12 tot 15 minuten gaar. De randjes mogen licht bruin kleuren.
- Laat de koekjes minimaal een uur rusten nadat je ze uit de oven hebt gehaald. Ze moeten echt even afkoelen om wat stevigheid te krijgen. Als je ze te snel eet zijn ze nog erg zacht en brokkelig.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!