Bottenbouillon
Bottenbouillon is supergezond! Met name als het gemaakt is van botten en merg van grasgevoerde koeien. Het is een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar het bevat ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium.
Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken door botten te laten trekken met kruiden en azijn. Het liefst trek je de bouillon van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben (échte scharrelkip, varkens die nog in de modder hebben mogen wroeten). Overigens kun je ook van graten en vissenkoppen heerlijke visbouillon maken. Een kopje per dag doet al wonderen.
Ingewikkeld en moeilijk?
Zelf bottenbouillon maken klinkt misschien moeilijk, maar dat is het gelukkig niet. Het levert je wel enorm veel goede voedingstoffen op, zonder de toevoegingen die je vindt in de bouillonblokjes van de supermarkt. Voedingsstoffen die we in een gemiddeld Westers dieet veel te weinig binnen krijgen. Perfect voor als je een paleo of koolhydraatarm dieet volgt.
Voedingsstoffen
Bottenbouillon bevat tal van stoffen die je niet of moeilijk binnenkrijgt met andere voedingsmiddelen. Om te beginnen bevat het veel essentiële eiwitten. De belangrijkste is collageen. Dat bevat maar liefst 18 belangrijke aminozuren die belangrijk zijn voor je spieren, botten, kraakbeen en huid. Door het trekken van bouillon wordt het collageen in de botten omgezet in gelatine. Dat geeft bottenbouillon een troebele en wat plakkerige structuur. Niet te verwarren met het vet dat bovenop de bouillon komt drijven.
Naast eiwitten is bottenbouillon een belangrijke bron van vitamines en mineralen. Met name je elektrolyten kun je goed op niveau houden met bottenbouillon. En dan gaat het niet zozeer om natrium, dat wordt vooral toegevoegd aan de kunstmatige supermarkt bouillonblokjes. In bottenbouillon vind je juist magnesium, kalium en calcium.
Bouillon uit de supermarkt
In de supermarkt kun je geen bottenbouillon kopen. Sterker nog: de bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten zelfs nauwelijks vlees! Dat ‘vleessmaakje’? Dat is nep, dat komt van bewerkte gist en niet van vlees zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube). Bottenbouillon wordt lang getrokken, minimaal 24 uur maar liefst een paar dagen. Het bevat mineralen uit de botten. Hoe gezonder de koe heeft geleefd en gegeten, des te meer voedingstoffen bevat de bouillon. Gezonde koeien zijn grasgevoerd.
Bottenbouillon kopen
Bottenbouillon is ook gewoon te koop. Maar dus niet in de supermarkt. De meeste bottenbouillon vind je online. Let er dan wel op dat van het biologisch is en van grasgevoerde koeien. Mattison heeft bijvoorbeeld bouillonpoeder van grasgevoerde botten.
Het liefst koop je natuurlijk van eigen bodem. Van koeien waarvan je weet dat ze een goed leven hebben gehad. Zonder stress en het hele jaar vrij buiten grazend. Het liefst op natuurlijke weides met veel diversiteit aan grassen en kruiden. Hoe diverser de voeding, des te gezonder de koe, het vlees en de botten.
Ik bestel mijn bottenbouillon bij Vlees van Ons. Ook een keer proberen? Bestel dan met code Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting!
Dieet en ‘vrij van’
Bottenbouillon wordt sterk aangeraden bij een koolhydraatarm en paleo/AIP dieet.

Bottenbouillon
Benodigdheden
- soeppan, staafmixer, zeef
Ingrediënten
Runderbouillon
- 1,5 kilo runderbotten waaronder 2 tot 4 mergpijpjes
Kippenbouillon
- 1 soepkip grote soepkip
- 4 kippenbouten met ribstuk
En…
- bouillonpoeder groente, paddenstoelen
- 2 rode ui
- flinke scheut witte azijn of appelciderazijn
- 2 liter water
Groente meetrekken
- 1 grote prei
- ½ bos wortel
- 1 bosje verse bladselderij
Variatie Hollands
- 2 handjes verse lavas (maggiplant)
- 3 blaadjes laurierblaadje
- 6 jeneverbessen
Variatie Oosters
- 2 stengels verse sereh citroengras
- groot stuk gember
- groot stuk laos
- 1 tl zwarte peper korrels
- 1 el pimentkorrels
Bereiding
- Vul de pan met water, doe de botten of de kip erin met een flinke scheut azijn. Het mag echt even zuur ruiken. Schil en halveer de uien en voeg deze toe net als de groente en kruiden waar je voor kiest. Kook even gedurende 10 tot 15 minuten, zet daarna op lage stand.
- Voor 'vlees' botten:Als je botten hebt met veel vlees eraan (bv een schenkel) dan kan het fijn zijn eerst het vlees te kruiden en aan te braden. Het schroeit dan dicht en blijft sappiger als je het in de soep doet. Laat minimaal 6 uur trekken, maximaal 48 uur. Check af en toe het waterniveau van de pan, aanvullen indien nodig (tot 2 liter vocht). Na 6 uur pluk je het vlees en het vet van de botten. Het vlees kun je apart houden en later weer toevoegen. Ook het merg haal je uit de mergpijpjes en zacht kraakbeen schraap je van het bot.
- Voor kip:Haal het vel van de kip, dit geeft iets te veel vettigheid in je soep die niet zo lekker is. Haal na een uur de kip eruit, haal het vlees van de botten en doe de botten terug om nog een paar uur te trekken. De kip zet je weg om later terug te doen in je soep.
- Als je heldere bouillon wilt (bijvoorbeeld om direct te drinken) schep je voorzichtig de bovenste laag van je brouwsel er af. Deze laag bestaat vooral uit een groezelig vet, niet iedereen vindt dat lekker en het vertroebelt je bouillon. Vervolgens zeef je alles eruit.De overige troebelheid is geen vet maar gelatine. Dat haal je er niet uit want dat is juist essentieel voor bottenbouillon.
- Mag het vet en troebel zijn, dan kun je al het vlees en eventueel zelfs groente in de bouillon laten en alleen de botten eruit halen. Even met de staafmixer erdoor. Het wordt nu een dikke, troebele brei. Als het afkoelt is het een soort pudding, het zit vol natuurlijke gelatine. Dit is vooral geschikt als je gebonden soep maakt of kokosmelk toevoegt. Deze smaak kan niet iedereen waarderen!
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!