| | | | |

Bottenbouillon

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Bottenbouillon is supergezond! Met name als het gemaakt is van botten en merg van grasgevoerde koeien. Het is een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar het bevat ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium.

Makkelijk dan je misschien denkt

Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken door botten te laten trekken met kruiden en azijn. Het liefst trek je de bouillon van de botten grasgevoerde koeien. Ossenstaart, schenkels, maar vooral ook de poten (gewrichten).

Zelf bottenbouillon maken klinkt misschien moeilijk, maar dat is het gelukkig niet. Het kost alleen wat tijd, maar je gasfornuis doet het werk. Het levert je wel enorm veel goede voedingstoffen op, zonder de toevoegingen die je vindt in de bouillonblokjes van de supermarkt. Voedingsstoffen die we in een gemiddeld Westers dieet veel te weinig binnen krijgen.

Niet alleen rund

Ook van andere botten kun je bouillon maken. Denk ook dan aan dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben (échte scharrelkip, varkens die nog in de modder hebben mogen wroeten). Overigens kun je ook van graten en vissenkoppen heerlijke visbouillon maken. Een kopje per dag doet al wonderen.

Voedingsstoffen

Om te beginnen bevat bottenbouillon veel essentiële eiwitten. De belangrijkste is collageen. Dat bevat maar liefst 18 belangrijke aminozuren die belangrijk zijn voor je spieren, botten, kraakbeen en huid. Door het trekken van bouillon wordt het collageen in de botten omgezet in gelatine. Dat geeft bottenbouillon een troebele en wat plakkerige structuur. Niet te verwarren met het vet dat bovenop de bouillon komt drijven.

Naast eiwitten is bottenbouillon een belangrijke bron van vitamines en mineralen. Met name je elektrolyten kun je goed op niveau houden met bottenbouillon. En dan gaat het niet zozeer om natrium, dat wordt vooral toegevoegd aan de kunstmatige supermarkt bouillonblokjes. In bottenbouillon vind je juist magnesium, kalium en calcium.

Bouillon uit de supermarkt

In de supermarkt kun je geen bottenbouillon kopen. Sterker nog: de bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten zelfs nauwelijks vlees! Dat ‘vleessmaakje’? Dat is nep, dat komt van bewerkte gist en niet van vlees zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube). Bottenbouillon wordt lang getrokken, minimaal 24 uur maar liefst een paar dagen. Het bevat mineralen uit de botten. Hoe gezonder de koe heeft geleefd en gegeten, des te meer voedingstoffen bevat de bouillon. Gezonde koeien zijn grasgevoerd.

Bottenbouillon kopen

Bottenbouillon is ook gewoon te koop. Maar dus niet in de supermarkt. De meeste bottenbouillon vind je online. Let er dan wel op dat van het biologisch is en van grasgevoerde koeien. Mattison heeft bijvoorbeeld bouillonpoeder van grasgevoerde botten.

Het liefst koop je natuurlijk van eigen bodem. Denk aan Vlees van Ons, Zorgnatuur en De Woeste Grond. Van koeien waarvan je weet dat ze een goed leven hebben gehad. Zonder stress en het hele jaar vrij buiten grazend. Het liefst op natuurlijke weides met veel diversiteit aan grassen en kruiden. Hoe diverser de voeding, des te gezonder de koe, het vlees en de botten.

Ik bestel mijn bottenbouillon bij Vlees van Ons. Ook een keer proberen? Bestel dan met code Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting!

Bottenbouillon

Marjolein
Zelf bottenbouillon maken. Helemaal niet zo moeilijk als het misschien klinkt. En het levert je heel veel voedingswaarde op. Perfect als je een paleo of koolhydraatarm dieet volgt.
5 van 1 stem
Vooraf 2 dagen
Totale tijd 2 dagen
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept
Gang Soepen
Keuken Europees
Porties 8 porties
Calorieën 159 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Runderbouillon

  • 1,5 kilo runderbotten waaronder 2 tot 4 mergpijpjes
  • bouillonpoeder groente, paddenstoelen
  • 2 rode uien
  • flinke scheut witte azijn of appelazijn
  • 2 liter water
  • 1 grote prei
  • ½ bos wortel
  • 1 bosje verse bladselderij

Variatie Hollands

  • 2 handjes verse lavas (maggiplant)
  • 3 blaadjes laurierblaadje
  • 6 jeneverbessen

Variatie Oosters

  • 2 stengels verse sereh citroengras
  • groot stuk gember
  • groot stuk laos
  • 1 tl zwarte peper korrels
  • 1 el pimentkorrels

Bereiding
 

  • Vul de pan met water, doe de botten of de kip erin met een flinke scheut azijn. Het mag echt even zuur ruiken.
  • Schil en halveer de uien en voeg deze toe net als de groente en kruiden waar je voor kiest.
  • Kook even gedurende 10 tot 15 minuten, zet daarna op lage stand.
  • Laat minimaal 6 uur trekken, maximaal 48 uur. Check af en toe het waterniveau van de pan, aanvullen indien nodig (tot 2 liter vocht). Na 6 uur pluk je het vlees en het vet van de botten. Het vlees kun je apart houden en later weer toevoegen. Ook het merg haal je uit de mergpijpjes en zacht kraakbeen schraap je van het bot.
  • Als je heldere bouillon wilt (bijvoorbeeld om direct te drinken) schep je voorzichtig de bovenste laag van je brouwsel er af. Deze laag bestaat vooral uit een groezelig vet, niet iedereen vindt dat lekker en het vertroebelt je bouillon. Vervolgens zeef je alles eruit.
    De overige troebelheid is geen vet maar gelatine. Dat haal je er niet uit want dat is juist essentieel voor bottenbouillon.
  • Mag het vet en troebel zijn, dan kun je al het vlees en eventueel zelfs groente in de bouillon laten en alleen de botten eruit halen. Even met de staafmixer erdoor. Het wordt nu een dikke, troebele brei. Als het afkoelt is het een soort pudding, het zit vol natuurlijke gelatine. Dit is vooral geschikt als je gebonden soep maakt of kokosmelk toevoegt. Deze smaak kan niet iedereen waarderen!

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Het recept gaat uit van runderbotten van grasgevoerde koeien. Of kippen die echt buiten gescharreld hebben. Je kunt een soepkip kopen, maar ik gebruik ook karkassen en kippenbotjes die overblijven als we vleugeltjes of poten gegeten hebben.
Door de azijn worden vitaminen en mineralen nog beter aan de botten onttrokken.
Bij mij thuis vinden ze dit overigens ontzettend stinken. Ik vind het juist heel lekker ruiken, alleen het eerste kwartiertje kan de azijn wat heftig zijn. Zeker in de winter heb ik meteen zin in soep.
Ik verdeel de bouillon in 8 porties van 250 ml (dat is ongeveer een grote mok of kom). Ik bewaar 2 tot 3 porties in de koelkast. De rest vries ik in per 2 tot 4 porties. Heldere bouillon meng ik met nog een extra schepje groentebouillon en drink ik (verwarmd) op. Troebele, vette bouillon gebruik ik in dikkere soep of in stoofpotten.
Genoemde calorieën is een schatting voor 1 portie.

Voedingswaarde

Calorieën: 159kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 12gr | Vetten: 11gr | Verzadigd vet: 3g | MO vet: 2g | EO vet: 4g | Vezels: 0.5gr | Vitamine A: 104IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine B12: 0.5µg | Vitamine C: 3mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 0.1mg | Natrium: 540mg | Magnesium: 20mg | Kalium: 242mg | Calcium: 28mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 11µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 125mg | Selenium: 13µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven