| | | | | | | |

Bosbessenpudding

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een heerlijke bosbessenpudding van kokosmelk en amandelmelk met blauwe bessen (of wilde bosbessen). Zuivelvrij, eivrij en als je wilt ook suikervrij en gezoet met erythritol. Gebruik je liever wel juist suiker in plaats van erythritol dan kun je kokosbloesemsuiker nemen.

Dit recept is van Marianne. Zij is ook actief als De Rollende Redenaar.

Wilde bosbessen

Ik gebruik wilde bosbessen in plaats van gekweekte blauwe bessen omdat hier meer voedingstoffen in zitten. Daarnaast bevatten ze over het algemeen iets minder koolhydraten. In Amerika zijn ze lager getest op oxalaat. Gekweekte bessen zijn de grote die je vind in het koelschap. Biologische wilde bosbessen zijn te vinden in de diepvries van Albert Heijn. Voordeel is dat je altijd bosbessen in huis hebt!

Dieet en ‘vrij van

‘Vrij van’ noten en (pseudo)granen afhankelijk van het gebruik van amandel- of havermelk. Glutenvrij, zuivelvrij en paleo. Als je wilt ook koolhydraatarm. Verstevigd met agar agar dus ook vegan. Laag oxalaat. Laag histamine met een kleine aanpassing.

Glutenvrij, zuivelvrij en paleo. Als je wilt ook koolhydraatarm. Verstevigd met agar agar dus ook vegan.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Agar agar is grijs gebied voor histamine. Het is in ieder geval een beter alternatief dan gelatine. Op de SIGHI lijst scoort het een 1 maar er zijn vragen bij de vrijmakende eigenschappen.

Citrusfruit past niet in een laag histamine dieet. Daarom gebruik je GEEN citroensap. Maar de pudding heeft wel een zuurtje nodig. Azijn kan vaak wel in mate gebruikt worden. Witte azijn of appel azijn komen meestal het eerst in aanmerking. Witte azijn is SIGHI 0. Andere azijnsoorten scoren 1 of hoger op de SIGHI lijst. MC360 beveelt juist appelazijn aan.

Over kokosmelk bestaan verschillende meningen. In de SIGHI lijst scoort het een 0. Bij MC360 staat het ook op low (alleen kokosmeel staat vanwege het droogproces op higher). Maar in sommige lijstjes wordt het afgeraden. Als je erop reageert heeft dat waarschijnlijk een andere oorzaak. Het bevat in ieder geval veel salicylaat, het kan een effect hebben op de darmen en het is anti-bacterieel/parasitair waardoor je een Herxheimer reactie kunt krijgen.

Laag oxalaat

Wilde bosbessen zijn in Amerika hoger getest in oxalaat dan gekweekte blauwe bessen (medium voor iets minder dan 100 gram).

Bosbessenpudding

Marianne van De Rollende Redenaar
Een heerlijke bosbessenpudding van kokos- en amandelmelk met blauwe bessen. Glutenvrij, zuivelvrij en paleo. Als je wilt ook koolhydraatarm. Verstevigd met agar agar dus ook vegan.
5 van 2 stemmen
Vooraf 3 uur
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo
Trefwoord Kerst, Valentijnsdag
Gang Toetjes
Keuken Europees
Porties 4
Calorieën 133 kcal

Benodigdheden

  • pannetje
  • puddingvorm

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Breng de blauwe bessen samen met de kokosmelk, de amandelmelk en de suiker aan de kook. Laat dit eventjes doorkoken en voeg naar behoefte de limoensap of azijn toe (of eventueel meer suiker).
  • Haal ongeveer 100 ml uit het pannetje en voeg hier de agar agar aan toe, roer dit goed door en doe het mengsel weer terug in de pan. Laat nog twee minuutjes zachtjes doorkoken en roer goed door.
  • Doe het hete mengsel in een puddingvorm van 500 ml of in kleinere puddingvormpjes of gewoon in kleine schaaltjes. Dek dit af met de bijhorende deksels of gebruik keukenfolie (leg de folie direct op de vloeistof).
  • Laat drie uur in de koelkast opstijven.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 133kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven