Koolhydraatarme en zuivelvrije bosbessenpudding van kokosmelk
Een heerlijke bosbessenpudding van kokosmelk en amandelmelk met blauwe bessen (of wilde bosbessen). Zuivelvrij en gezoet met erythritol.
Dit recept is van Marianne. Zij is ook actief als De Rollende Redenaar.
Wilde bosbessen
Ik gebruik wilde bosbessen in plaats van gekweekte blauwe bessen omdat hier meer voedingstoffen in zitten. Daarnaast bevatten ze over het algemeen iets minder koolhydraten. Voor de garnering kun je eventueel wel gewone blauwe bessen nemen. Deze zijn wat steviger en blijven mooi in vorm. Biologische wilde bosbessen zijn te vinden in de diepvries van Albert Heijn. Voordeel is dat je altijd bosbessen in huis hebt!
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Agar agar is grijs gebied voor histamine. Het is in ieder geval een beter alternatief dan gelatine. Op de SIGHI lijst scoort het een 1 maar er zijn vragen bij de vrijmakende eigenschappen.
Citrusfruit past niet in een laag histamine dieet. Daarom gebruik je GEEN citroensap. Maar de pudding heeft wel een zuurtje nodig. Azijn kan vaak wel in mate gebruikt worden. Witte azijn of appel azijn komen meestal het eerst in aanmerking. Witte azijn is SIGHI 0. Andere azijnsoorten scoren 1 of hoger op de SIGHI lijst. MC360 beveelt juist appelazijn aan.
Over kokosmelk bestaan verschillende meningen. In de SIGHI lijst scoort het een 0. Bij MC360 staat het ook op low (alleen kokosmeel staat vanwege het droogproces op higher). Maar in sommige lijstjes wordt het afgeraden. Als je erop reageert heeft dat waarschijnlijk een andere oorzaak. Het bevat in ieder geval veel salicylaat, het kan een effect hebben op de darmen en het is anti-bacterieel/parasitair waardoor je een Herxheimer reactie kunt krijgen.
Bosbessenpudding van kokosmelk
Benodigdheden
- pannetje
- puddingvorm
Ingrediënten
- 350 gr wilde bosbes (blauwe bes) uit de diepvries
- 200 ml kokosmelk
- 75 ml amandelmelk
- 2 el erythritol poedersuiker
- of 2 el maple syrup zoetstof
- of 1 limoen, sap van
- 1 tl agaragar
Voor laag histamine
Garnering
- blauwe bessen
Bereiding
- Breng de bosbessen samen met de kokosmelk, de amandelmelk en de zoetstof aan de kook. Laat dit eventjes doorkoken en voeg naar behoefte de limoensap of azijn toe (of eventueel meer zoetstof).
- Haal ongeveer 100 ml uit het pannetje en voeg hier de agar agar aan toe, roer dit goed door en doe het mengsel weer terug in de pan. Laat nog twee minuutjes zachtjes doorkoken en roer goed door.
- Doe het hete mengsel in een puddingvorm van 500 ml of in kleinere puddingvormpjes of gewoon in kleine schaaltjes. Dek dit af met de bijhorende deksels of gebruik keukenfolie (leg de folie direct op de vloeistof).
- Laat drie uur in de koelkast opstijven.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!