Bosbessen waterijsjes
Super makkelijk en snel te maken waterijsjes. Heerlijk smaakvol en gewoon puur natuur.
Hier heb ik wilde bosbessen uit de diepvries gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook andere soorten fruit gebruiken. Het meeste fruit heeft van zichzelf zoveel smaak dat je verder helemaal niets hoeft toe te voegen.
Hou je van ijs? Kijk dan ook eens bij de andere waterijsjes (kijk hier voor perenijsjes of limoenijsjes). Of bij het roomijs van banaan (nicecream) of het sorbetijs van kokosroom.
Vormpjes
De vormpjes zoals op de foto zijn te koop bij de HEMA of IKEA. Deze zijn exact dezelfde maat, alleen anders van kleur. Maar online zijn nog veel meer vormpjes te koop. Als je eenmaal vormpjes in huis hebt voor waterijsjes, kun je ze altijd snel maken. Nooit meer een reden om ze in de supermarkt te kopen!
Bosbes of blauwe bes
Er zijn 2 soorten bosbessen te koop. De bakjes met grote bessen die je in de supermarkt koopt zijn gekweekte bessen en worden vaak blauwe bessen genoemd. De wilde (bio) variant is kleiner en wordt bosbes genoemd.
Dieet en ‘vrij van’
Al het rode fruit, alles wat in het Engels ‘berries’ genoemd wordt, is koolhydraatarm. Wilde, biologische bosbessen bevatten minder koolhydraten dan blauwe bessen en hebben een hogere voedingswaarde. Eén ijsje past nét wel/niet binnen de richtlijn van zo’n 40 tot 50 gram rood fruit per dag.
Voor paleo en koolhydraatbeperkt kun je al het fruit gebruiken.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Voor laag histamine kun je het beste wilde bosbessen nemen. Ze worden aangeraden vanwege het hoge gehalte quercetine.
Laag oxalaat
Helaas zijn juist gekweekte bosbessen waarschijnlijk lager in oxalaat dan wilde bosbessen.

Bosbessen waterijsjes
Benodigdheden
- diepvries, ijsvormpjes, staafmixer, mesje, lepel, satéprikker
Ingrediënten
- 300 gr wilde bosbes (blauwe bes) uit de vriezer
- 6 el water
Bereiding
- Haal de bosbessen uit de vriezer en laat ze wat zachter worden.
- Voeg het water toe en meng met de staafmixer.
- Vul de vormpjes (kan handig met een lepel).
- Roer even langzaam in de vormpjes om luchtbelletjes eruit te halen (bijvoorbeeld met de achterkant van de lepel of een satéprikker).
- Doe de stokjes in de vormpjes en zet in de vriezer. Het duurt minimaal 3 uur voordat ze klaar zijn.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!