Boerenkoolsoep
Een heerlijk smaakvolle soep met boerenkool. Het lijkt een beetje op een caldo verde, maar dan niet met aardappel. Met een runderbouillon getrokken van mergpijpjes en schenkel. En een klassieke groentebouquet van wortel, bleekselderij en ui, aangezet met een klein beetje tomatenpuree.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Tomatenpuree is zeer geconcentreerd en daardoor net niet koolhydraatarm. Hier lossen we het juist weer op in de bouillon. Anders zou je net iets meer passata of een goed rijpe, verse tomaat kunnen gebruiken.
Paleo. In de soep gebruik ik een beetje tomaat. Dat is nachtschade en dus niet strikt paleo of ‘vrij van’ nachtschade. Toch zijn er veel mensen die in de basis wel paleo eten maar af en toe toch in kleine mate (zongerijpte) tomaat eten. Daarom heb ik het toch de tag paleo meegegeven.
Voor strikt paleo/AIP en ‘vrij van’ nachtschade de tomatenpuree weglaten. Voor een klein beetje zoet en zuur kun je wat balsamicoazijn gebruiken. Verder voor AIP en ‘vrij van’ zaden geen jeneverbessen en zwarte peper gebruiken.

Boerenkoolsoep
Benodigdheden
- soeppan
- vergiet of zeef, schuimspaan
- mesje
Ingrediënten
Bouillon en vlees
- 2 mergpijpjes
- 1 schenkel
- 2 el bouillonpoeder
- 5 jeneverbessen
- 2 laurierblaadje
- 2 rode ui
- 1 tl rozemarijn
- 1 tl salie
- ½ tl paprikapoeder
- snuf zwarte peper korrels
- snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
- (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
- of milde olijfolie
- 1 liter water warm, aanvullen als het erg weinig wordt
Soep
- 100 gr wortel
- 100 gr bleekselderij
- 2 ui
- ½ blikje tomatenpuree
- 100 gr boerenkool
- (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
- of milde olijfolie om in te bakken
Verder 'vrij van' zaden
- variant GEEN zwarte peper, jeneverbessen
Bereiding
- Kruid de schenkel met het paprikapoeder, de peper en het zout. Braad aan in boter. Als de schenkel aan beide kanten dichtgeschroeid is giet je het (warme!) water erover. Meestal begin ik met een liter, er verdampt nog best wat.
- Voeg de bouillonpoeder toe, net als de uien in grove stukken, de rozemarijn, de salie, de laurier en de jeneverbessen. Laat zachtjes pruttelen. Minimaal een uur of 6, maar liever een heel etmaal. Vul eventueel tussendoor water bij. Je wilt ongeveer, of net iets meer dan, een halve liter bouillon overhouden.
- Schep het bovenste randje vet met een schuimspaan van de bouillon.
- Haal het vlees van de schenkel. Giet de bouillon door een zeef. Doe het vlees terug in de bouillon. Naar smaak kun je ook wat merg toevoegen. Hou alles even apart.
- Snij de ui, wortel en bleekselderij in kleine stukjes. Zet de ui even aan in wat boter.
- Voeg na een paar minuten de wortel en bleekselderij toe. Bak nog een paar minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Blus af met de bouillon en het vlees. Voeg de boerenkool toe en kook nog een kwartier.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.