| |

Boerenkoolsalade met geroosterde spruitjes en appel misodressing

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Japans geïnspireerde salade met veel umami. De basis van de salade is van rauwe boerenkool met ingelegde wortel. Daarover komen geroosterde spruitjes. En dat alles met een dressing van appel, gember, een heel klein beetje knoflook, olie, azijn en… miso! Optioneel kun je dit aftoppen met gefrituurde ui en wat sesamzaad. Maar krokante tempeh of uitgebakken spekjes passen hier ook perfect bij.

Geroosterde groente

Ik ben dol op salades. Ook in de winter. Heerlijk om dan alle soorten kool op een creatieve manier te bereiden. Niet op z’n Hollands alles stuk koken maar lekker grillen en combineren met (Midden) Oosterse smaken.

Gluten en tarwevrije miso

Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen met zout en water. In het fermentatieproces worden ook granen toegevoegd. Dat kan gerst, rijst of tarwe zijn. Miso kan dus glutenvrij zijn, maar is dat niet altijd. Onder meer Saitaku, Lima, Reishunger en Terrasana (de Genmai miso, niet de Mugo miso) hebben miso pasta van rijst. Saitaku Miso is van die glutenvrije miso’s de meest toegankelijke keuze als je nog niet zo bekend met miso, want deze is in iedere supermarkt verkrijgbaar.

Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat mede daardoor nog behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus. Maar in principe wordt geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15). De andere zitten allemaal rond de 20-25.

Sojasaus

Gewone sojasaus wordt met tarwe gefermenteerd. Japanse tamari sojasaus, kortweg tamari, bevat in principe juist geen tarwe. Oorspronkelijk werd (Japanse) sojasaus met een koji gefermenteerd. Dat is een langdurig proces op basis van een soort schimmel. De sojasaus die je bij de supermarkt koopt is meestal gefermenteerd met een korter en eenvoudig fabrieksproces. Sommige (duurdere) tamari is nog wel gemaakt met een koji.

Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Tamari hoort altijd glutenvrij te zijn, voor de zekerheid wel altijd even het etiket lezen.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatbeperkt. Glutenvrij met miso die zonder tarwe gefermenteerd is. Niet paleo door de miso.

Boerenkoolsalade met geroosterde spruitjes en appel misodressing

Marjolein
Japans geïnspireerde salade van rauwe boerenkool, ingelegde wortel en geroosterde spruitjes. Met een dressing van appel, gember, knoflook, azijn, olie en miso.
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks, Lente en zomer, Out of the box, Umami
Gang Salades
Keuken Aziatisch, Europees, Japans, Nederlands
Porties 2 personen
Calorieën 159 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 150 gr boerenkool
  • 200 gr spruitjes
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl korianderzaad gemalen
  • ½ tl chilvlokken
  • 100 gr bospeen
  • 2 el rijstazijn of appelciderazijn
  • 3 el milde olijfoile
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el gember geraspt
  • ½ appel
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el miso tarwevrij
  • 2 el water
  • 1 tl (glutenvrije) sojasaus of tamari

Topping (optioneel)

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 220 graden.
  • Snij de bospeen in lage plakjes. Ik doe dat zelf met een dunschiller. Wortel op je werkblad leggen, met een hand vasthouden en dan plakjes schaven. Leg in een grote kom met de azijn.
  • Maak de spruitjes schoon. Kleintjes halveren, grote in drie of vier stukken delen. In een kom mengen een eetlepel olie, het uienpoeder, het gemalen koriander zaad en de chilvlokken. Uitspreiden over een bakplaat met bakpapier en een kwartier de oven in.
  • Schil een appel en rasp de helft. Rasp de gember en de knoflook. Doe in de keukenmachine met de resterende olijfolie en de sesamolie. De azijn van de wortel doe je straks op het laatst erbij.
  • Maak een topping. Ik had gefrituurde ui. Snij een ui in halve ringetjes. Schenk een laagje olie in een klein pannetje. Ongeveer stand 7 tot 8 inductie. Frituur de uien zo'n 6 minuten. Laat daarna op keukenpapier uitlekken.
  • Haal de spruitjes uit de oven. Sprenkel de sojasaus erover. Laat een beetje afkoelen. Mag helemaal koud, lauwwarm is ook lekker.
  • Meng de dressing (inclusief azijn) door de boerenkool. Meng de wortel erdoor en leg op de borden. Verdeel de spruitjes. Doe de uien erover en het sesamzaad. Of een andere topping naar keuze.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Voedingswaarde inclusief ui en sesamzaad.

Voedingswaarde

Calorieën: 159kcal | Koolhydraten: 19gr | Eiwitten: 7gr | Vetten: 4gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 1g | EO vet: 2g | Vezels: 10gr | Vitamine A: 16626IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 0.5mg | Vitamine C: 164mg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 140mg | Magnesium: 64mg | Kalium: 948mg | Calcium: 271mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 130µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 154mg | Selenium: 3µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven