Boerenkoolsalade met geroosterde spruitjes en appel misodressing
Japans geïnspireerde salade met veel umami. De basis van de salade is van rauwe boerenkool met ingelegde wortel. Daarover komen geroosterde spruitjes. En dat alles met een dressing van appel, gember, een heel klein beetje knoflook, olie, azijn en… miso! Optioneel kun je dit aftoppen met gefrituurde ui en wat sesamzaad. Maar krokante tempeh of uitgebakken spekjes passen hier ook perfect bij.
Geroosterde groente
Ik ben dol op salades. Ook in de winter. Heerlijk om dan alle soorten kool op een creatieve manier te bereiden. Niet op z’n Hollands alles stuk koken maar lekker grillen en combineren met (Midden) Oosterse smaken.
Is miso koolhydraatrm?
Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen met zout en water. In het fermentatieproces worden ook granen toegevoegd. Dat kan gerst, rijst of tarwe zijn. Miso kan dus glutenvrij zijn, maar is dat niet altijd. Omdat het een dikke pasta van de hele sojaboon is, bevat het mede daardoor nog behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus. Maar in principe wordt geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15). De andere zitten allemaal rond de 20-25. Miso is dus wel lowcarb, maar niet strikt koolhydraatarm. het is koolhydraatbeperkt.

Boerenkoolsalade met geroosterde spruitjes en appel misodressing
Benodigdheden
- oven op 220 graden
- bakplaat
- PFAS vrij bakpapier 5% korting voor nieuwe klanten van Puur Mieke: Eetlekkeranders5
- 2 kommen
- dunschiller
- rasp
- (steel)pannetje optioneel, voor de ui
- keukenpapier optioneel, voor de ui
Ingrediënten
- 150 gr boerenkool
- 200 gr spruitjes
- ½ tl uienpoeder
- ½ tl korianderzaad gemalen
- ½ tl chilvlokken
- 100 gr bospeen
- 2 el rijstazijn of appelciderazijn
- 3 el avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie
- 1 tl sesamolie
- 1 el gember (vers) geraspt
- ½ appel
- 1 teentje knoflook
- 2 el miso tarwevrij
- 2 el water
- 1 tl sojasaus of tamari
Topping (optioneel)
- 1 rode ui
- 1 el sesamzaad
Bereiding
- Warm de oven voor op 220 graden.
- Snij de bospeen in lage plakjes. Ik doe dat zelf met een dunschiller. Wortel op je werkblad leggen, met een hand vasthouden en dan plakjes schaven. Leg in een grote kom met de azijn.
- Maak de spruitjes schoon. Kleintjes halveren, grote in drie of vier stukken delen. In een kom mengen een eetlepel olie, het uienpoeder, het gemalen koriander zaad en de chilvlokken. Uitspreiden over een bakplaat met bakpapier en een kwartier de oven in.
- Schil een appel en rasp de helft. Rasp de gember en de knoflook. Doe in de keukenmachine met de resterende olijfolie en de sesamolie. De azijn van de wortel doe je straks op het laatst erbij.
- Maak een topping. Ik had gefrituurde ui. Snij een ui in halve ringetjes. Schenk een laagje olie in een klein pannetje. Ongeveer stand 7 tot 8 inductie. Frituur de uien zo'n 6 minuten. Laat daarna op keukenpapier uitlekken.
- Haal de spruitjes uit de oven. Sprenkel de sojasaus erover. Laat een beetje afkoelen. Mag helemaal koud, lauwwarm is ook lekker.
- Meng de dressing (inclusief azijn) door de boerenkool. Meng de wortel erdoor en leg op de borden. Verdeel de spruitjes. Doe de uien erover en het sesamzaad. Of een andere topping naar keuze.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!