| | |

Boekweitpap met roomboter en uitgebakken spek: Groningse ‘Stip in ’t gat’

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Mijn man eet wat meer ‘gemiddeld’ dan ik en lacht vaak om mijn smaakcombinaties. Bijvoorbeeld om boekweit pannenkoeken met spek en maple syrup. Ik hield vol dat spek en stroop een klassieke combi is bij pannenkoeken. Toen ik dat wilde laten zien op Google stuitte ik op een Groningse boekweitpap met spek en stroop: ‘Stip in ’t gat’. Zie je wel: echt geen gekke combinatie!

Boekweitpap

Stip in ’t gat is een romige en stevige pap van boekweitvlokken. Ik eet het met havermelk maar als je melk drinkt, neem dan volle melk (liefst grasgevoerd). Naast de pap serveer je uitgebakken spek. In het midden van de pap maak je een gat en daar leg je een flinke klont roomboter in. Je topt af met maple syrup (of echte appelstroop). Elke hap ‘stip’ (doop) je je lepel even in het gat met boter en siroop. Ik zeg: heerlijke klassieker, die gaan we vaker eten!

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij.

Boekweitpap met roomboter en uitgebakken spek: Groningse ‘Stip in ’t gat’

Marjolein
Robuuste en romige pap van boekweitvlokken met (haver)melk en uitgebakken spek. Met roomboter en ahornsiroop in het 'gat'.
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zuivel (wel roomboter)
Dieet Glutenvrij
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks
Gang Ontbijt
Keuken Europees, Nederlands
Porties 1 persoon
Calorieën 582 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Zet de pan op laag tot middelhoog vuur. Leg de spek erin en laat het vet warm worden. Zet daarna het vuur ietsje hoger. Draai halverwege om.
  • Warm ondertussen de melk op en voeg de boekweitvlokken toe. Zet het vuur niet te hoog.
  • Voeg de vanille en kaneel toe terwijl je af en toe roert. Deze pap wordt snel dik en brandt daardoor wat sneller aan.
  • Roer 1 klontje boter door de pap. Voeg eventueel wat water toe als de pap erg dik wordt.
  • Schep de pap in een bord. Maak een kuiltje in het midden. Leg daar het andere klontje boter in en de maple syrup of stroop. Leg het spek ernaast.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 582kcal | Koolhydraten: 70gr | Eiwitten: 19gr | Vetten: 23gr | Verzadigd vet: 7g | MO vet: 4g | EO vet: 9g | Vezels: 10gr | Vitamine A: 564IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 0.2µg | Vitamine C: 0.04mg | Vitamine D: 104µg | Vitamine E: 0.5mg | Natrium: 426mg | Magnesium: 194mg | Kalium: 652mg | Calcium: 409mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 41µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 317mg | Selenium: 13µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven