| | | | |

Vietnamees runder stoofvlees met aubergine (bo kho)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Umami en toch fris. Dat is de Vietnamese keuken. Als je het niet kent: denk aan de Thaise keuken met een vleugje Chinees en wat Europese invloeden. Veel vis, maar ze hebben ook stoofvlees. Zoals bo kho, dat je perfect kunt bereiden met een stooflap of riblap. Citroengras, of wel sereh, voert de boventoon. Aangevuld met de frisse smaken van limoen en kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet). En in een Vietnamees gerecht mag natuurlijk een goede vissaus niet ontbreken. Verder gebruik je bouillon (liefst bottenbouillon van grasgevoerde koeien), tomaten puree en kokosmelk voor de saus. Bomvol umami, en dat zonder gebruik van sojasaus.

Lekker met gebakken zoete aardappel of pompoenblokjes. Of broccolirijst met shiitake of Thaise bloemkoolrijst.

Inspiratie

Fan van stoofpotjes met aubergine? Kijk dan ook eens bij dit Indische stoofpotje van mijn collega Cynthia Lukassen van Cynspirerend.nl. Met kip, aubergine, boontjes, zoete aardappel, sojasaus en honing. Khb als je de honing vervangt door een vloeibare siroop met zoetstof, bijvoorbeeld Holy Hon.

Fan van Aziatisch eten? Kijk hier voor glutenvrije tips voor Aziatisch koken. En hier voor koolhydraatarme tips en andere koolhydraatarme Aziatische recepten.

Bo kho met aubergine

Bo kho wordt meestal gemaakt als volwaardig stoofpotje met niet alleen vlees maar ook groente. Traditioneel is dat wortel. Ik heb hier gekozen voor aubergine en bosui. Omdat je bo kho kunt maken met lekker veel saus kook of stoof je daarin je groente klaar. Heel makkelijk dus als eenpansgerecht te maken. Doe de groente bij de stoof en stoof het mee zolang als je de groente zou geven als je ze apart bereid. Ik neem voor de aubergines drie kwartier, voor de bosui 10 minuten.

Bo kho zonder aubergine maken? Kijk dan hier voor het recept met alleen vlees.

Grasgevoerd vlees

Ik kook zo veel mogelijk met grasgevoerd vlees. Bij mij in de buurt wordt goed vlees verkocht dat bijna helemaal grasgevoerd is. Daar was ik al heel blij mee. Maar ik heb nu online vlees gevonden dat echt gegarandeerd 100% grasgevoerd wordt.

Bij ‘Vlees van Ons’ lopen de koeien het hele jaar buiten. Wat niet alleen prettig is voor de koeien maar het levert ook veel gezonder vlees op. Bijvoorbeeld meer omega 3, calcium, magnesium, vitamine A, B en E en anti-oxidanten.

Ook een keer grasgevoerd vlees proberen? Bestel dan met kortingscode Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting. Er zijn losse stooflappen, een mager stoofpakket én een vet stoofpakket. Ik neem altijd lekker die laatste.

Bottenbouillon

Je kunt de bouillon voor de saus maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).

Het liefst gebruik je bottenbouillon. Dat bevat gelatine, wat niet alleen een essentiële voedingsstof is maar ook de saus lekker romig maakt. Het is daarnaast een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen.

Bottenbouillon is ook online te koop. Mattison en Nordic hebben bouillonpoeder van grasgevoerde botten. Koop je het liefst kant en klaar of van eigen bodem? Puur Mieke verkoopt kant en klare Oerbouillon (met code Eetlekkeranders5 voor nieuwe klanten 5% welkomstkorting). Ik bestel ook vaak bottenbouillon bij ‘Vlees van Ons'(met code Eetlekkeranders10 voor nieuwe klanten10% welkomstkorting) .

Suikervrij

In de Vietnamese keuken wordt net als in de Indische keuken veel gekookt met suiker. Vaak een vorm van kokosbloesemsuiker of palmsuiker zoals Gula Jawa. Het voegt wel iets aan de smaak toe, maar als je gewend bent om minder suiker te eten kun je het ook gewoon weglaten. Dit recept heeft nog steeds een zoetje. Dat komt van de uien en de tomatenpuree.

Ingrediënten uit de supermarkt

Ik streef er altijd naar om ingrediënten te gebruiken die je gewoon kunt kopen bij je lokale supermarkt. In dit geval geldt dat niet voor de kaffir limoenblaadjes, verse sereh en de vissaus. Kaffir limoenblaadjes zijn bij een toko of online te koop. Sereh was tot voor kort te koop bij AH, ze lijken nu uit het assortiment. Bij andere supermarkten als Jumbo en Plus vond ik ze nog wel.

Suikervrije vissaus

Als je suikervrij wilt eten en je eet veel Aziatisch is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zelfs met zoutzuur (zoals uitgelegd wordt in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde). Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.

Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: de bekendste Vietnamese vissaus, Red Boat fishsauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Als je deze één keer geproefd hebt wil je nooit meer anders. Ik bestel deze online bij de Duitse Amazon, maar inmiddels is het ook te koop bij de Glutenvrije webshop en bij Tjin’s Toko.

Voor mij is de vissaus essentieel voor de krachtige umami smaak. Mocht je nou echt niet van vissaus houden, neem dan (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s.

Gietijzeren pan

Een stoofpot maak je het liefst in een pan die overal gelijkmatig warm is. Gietijzer houdt de warmte het beste vast. Gietijzer kookt wat anders dan een anti-aanbakpan. Dat geldt zowel voor de keramische als de PFAS pan. Maar met PFAS kook je hopelijk helemaal niet (meer).

Gietijzer warm je eerst goed op, daarna doe je pas de olie of het vet in de pan. Na het aanbraden kan je de warmtebron juist weer wat lager zetten. Gietijzer werkt prima op gas. Zelf kook ik op inductie en dat gaat ook hartstikke goed.

Welke gietijzeren pan?

De bekendste gietijzeren pannen zijn van Le Creuset. Voor dit gerecht zou ik denken aan de hapjespan (26cm). Echt zo’n item voor een mooi kerstcadeau. Maar zo duur hoeft niet, ook bij mij is het daar nog niet van gekomen.

Je kunt ook prima een stapje goedkoper gaan en kiezen voor een bakpan die multifunctioneel is. Ik vind zelf de pannen van Lodge erg fijn. Voor dit gerecht zou deze pan van Lodge (26cm) een mooi formaat zijn, eventueel met deze deksel (maar een deksel is hier niet echt nodig). Net iets kleiner, maar ook wat handzamer en goedkoper is deze van Koock (25cm). Die zie je op de foto, want daar heb ik toevallig een oude deksel bij die er prima op past. Ik heb ook de Lodge pan van 30 cm, ideaal voor een stoofpot voor meer dan 4 mensen. Maar voor mij persoonlijk wordt zo’n grote gietijzeren pan met één handvat wel wat zwaar.

Een gietijzeren pan moet je van tevoren inbranden. Bij aankoop krijg je daarvoor een instructie bijgeleverd. Om je pan goed te onderhouden maak je de pan alleen schoon met water.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, zuivelvrij en koolhydraatarm.

Voor vrij van vis de vissaus vervangen door (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s. Voor vrij van zaden laat je de steranijs weg.

Vietnamees runder stoofvlees met aubergine (bo kho)

Marjolein
Heerlijk Vietnamees eenpansgerecht dat umami en fris tegelijk is. Met rundvlees, citroengras (sereh) limoen, gember en rode peper.
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 minuten
Stoven 6 uur
Totale tijd 6 uur 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Eénpans, Herfst en winter, Stoofpot, Umami
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Aziatisch, Vietnamees
Porties 2 personen
Calorieën 683 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Marinade

  • 300 gr riblappen of stooflappen grasgevoerd, Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 tot 2 rawit peper
  • 2 tl citroengras gedroogd serehpoeder
  • 2 limoenen sap van
  • 1 tot 2 el (suikervrije) vissaus

Saus

  • 1 kleine rode ui
  • 2 stengels verse sereh
  • 1 stukje verse gember
  • 2 bosui
  • 1 aubergine
  • 3 kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet) djeroek poetoet
  • 1 tot 2 steranijs
  • 200 ml runder(botten)bouillon
  • 3 el tomatenpuree = klein blikje
  • 200 ml kokosmelk = klein pakje
  • 200 ml water warm, minimaal zo'n 200 ml (groot glas)
  • 2 handjes verse koriander
  • 2 el kokosolie om in te bakken

Voor vrij van zaden

  • ½ tl kaneel GEEN steranijs

Voor vrij van vis

Bereiding
 

Marinade

  • Snij het vlees in grove stukken. Pers de knoflook. Snij de rawit in kleine stukjes.
  • Voeg alles samen met het serehpoeder, de vissaus en het limoensap. Zet minimaal een uur weg. Zet je het langer weg, dan in de koelkast. Als je de stoof gaat maken moet het vlees dan wel weer op kamertemperatuur zijn.

Saus

  • Snipper een ui. Was de gember en rasp met de schil. Snij de verse sereh overlangs door, maar laat de kontjes heel. Zo kun je ze kneuzen en openvouwen maar krijg je niet tientallen kleine stukjes die je straks weer uit de stoof moet vissen.
  • Warm een pan op en doe de kokosolie erin. Wees daarmee niet te zuinig.
  • Bak de ui glazig. Voeg de sereh toe, met de opengevouwen platte kant naar beneden.
  • Voeg de gember toe.
  • Als de olie de smaken heeft opgenomen schuif je alles aan de kant. Bak op hoog vuur de stukken vlees. Laat eerst aan één kant goed dichtschroeien. Draai dan om en laat de andere kant dichtschroeien.
  • Meng het vlees en de specerijen door elkaar. Blus af met de bouillon (niet kouder dan kamertemeperatuur).
  • Voeg de tomaten puree toe en de helft van kokosmelk. Zorg dat de kokosmelk ook op kamertemperatuur is en niet net uit de koelkast komt. Verdeel de blaadjes djoeroek poeteoet erover en leg de steranijs erin.
  • Laat met de deksel erop drie tot zes uur pruttelen. Maar een hele nacht mag ook. Schenk af en toe wat kokosmelk erover en schep om. Droogt het te veel in, schenk er dan warm water bij.

Groente

  • Je kunt elke gewenste groente toevoegen en dezelfde stooftijd aanhouden als je zou nemen bij aparte bereiding.
  • Drie kwartier voor opdienen was je de aubergine en snij in lange repen. Voeg toe aan de stoof met 200 ml warm water.
  • Maak 10 minuten voor opdienen de bosui schoon en snij in grove stukken. Voeg toe.
  • Vlak voor opdienen verse koriander over het gerecht verdelen.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 683kcal | Koolhydraten: 23gr | Eiwitten: 40gr | Vetten: 47gr | Verzadigd vet: 32g | MO vet: 2g | EO vet: 11g | Vezels: 12gr | Vitamine A: 318IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 32mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 328mg | Magnesium: 126mg | Kalium: 1470mg | Calcium: 118mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 98µg | IJzer: 8mg | Fosfor: 424mg | Selenium: 45µg | Zink: 9mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven