| | | | | |

Bloemkool crèmesoep (koolhydraatarm, ook zuivelvrij te maken)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Zachte, romige bloemkoolsoep gemaakt met wat mosterd, plantaardige room, bieslook, peterselie en bosui. De soep bevat verder geen bindmiddelen en is dus helemaal glutenvrij en zuivelvrij. Ook is de soep paleo en koolhydraatarm. Als je kiest voor groentebouillon is de soep vegan.

Voor de bouillon kun je kant-en-klare bouillon nemen van biologisch poeder (neem dan niet de bekende blokjes, daar zit zoveel zooi in) of zelfgemaakt bottenbouillon. Het recept staat bij de ‘Soepen’.

Amandelroom

Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Eet je wel zuivel? Dan kun je natuurlijk ook gewone room gebruiken. Andere opties zijn haver-, rijst- of sojaroom.

Amandelroom is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten Agave siroop.

Dieet en ‘vrij van’

‘Vrij van’ vlees is afhankelijk van gekozen bouillon.

‘Vrij van’ zuivel, (pseudo)granen, peulvruchten en noten is afhankelijk van gekozen (plantaardige) room. Voor AIP gebruik je kokosmelk.

Voor AIP en ‘vrij van’ zaden laat je de mosterd weg. Een vergelijkbaar beetje pit kun je creëren met mierikswortelpoeder.

Bloemkool crèmesoep (koolhydraatarm, ook zuivelvrij te maken)

Marjolein
Zachte, romige bloemkoolsoep gemaakt met wat mosterd, plantaardige room, bieslook, peterselie en bosui. Je kunt de soep maken met zelfgemaakte bottenbouillon of met biologische bouillonpoeder.
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Herfst en winter, Kerst
Gang Soepen
Keuken Europees, Nederlands
Porties 2 personen
Calorieën 257 kcal

Benodigdheden

  • soeppan, staafmixer, mes

Ingrediënten
  

Voor vrij van zaden

  • 1 tl mierikswortelpoeder GEEN mosterd

Bereiding
 

  • Breng de bloemkool met de bouillon voor 20 minuten aan de kook in een soeppan. Je kunt hiervoor zelfgetrokken bottenbouillon (recept bij de 'Soepen') gebruiken of bouillonpoeder. Pureer met de staafmixer.
  • Voeg de room en de mosterd toe. Snij de bosui en voeg toe. Schep de soep in 2 kommen en garneer met de bieslook en de peterselie.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Fijn gerecht om overgebleven bloemkool van de vorige dag mee op te maken. Dan niet zo lang koken, maar alleen even opwarmen in de bouillon.
Als je zuivel eet kun je natuurlijk gewone kookroom gebruiken. Voor zuivelvrij zijn er inmiddels veel mogelijkheden. De meeste plantaardige room bevat toevoegingen. Kijk goed wat past bij jouw intoleranties. Haverroom geeft het romigste resultaat. Maar let op: Oatley cuisine (houdbaar, niet vers) is van haver maar niet 100% gegarandeerd glutenvrij. Een alternatief is de bio rijst- of sojaroom van The Bridge. Voor paleo en koolhydraatarm kun je kiezen voor amandelroom.
Bouillonpoeder koop ik zelf bij Pit&Pit. Dit is zonder E-nummers en gist. Wel even checken of je de overige ingrediënten kunt verdragen, er zitten veel verschillende groenten en kruiden in.

Voedingswaarde

Calorieën: 257kcal | Koolhydraten: 10gr | Eiwitten: 11gr | Vetten: 19gr | Verzadigd vet: 12g | MO vet: 1g | EO vet: 5g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 2336IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 112mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 644mg | Magnesium: 48mg | Kalium: 751mg | Calcium: 106mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 132µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 135mg | Selenium: 4µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven