Bloemkoolsoep met mosterd, groene pepertjes en spekjes (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Heerlijk pittige soep vol met smaak. De basis is klassiek: runderbouillon met wat ui en bleekselderij. Daarin kook je de bloemkool. Vervolgens voeg je mosterd en groene pepertjes toe. Garneren met spekreepjes en wat bosui. Of als je er een vegan soep van wilt maken neem je groentebouillon en geroosterde kikkererwten.
Bottenbouillon
Je kunt kant en klare bouillon gebruiken. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Het liefst gebruik je bottenbouillon. Dat bevat gelatine, wat niet alleen een essentiële voedingsstof is maar ook de saus lekker romig maakt. Het is daarnaast een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen.
Bottenbouillon is ook online te koop. Mattison heeft bouillonpoeder van grasgevoerde botten. Maar het liefst koop je natuurlijk van eigen bodem. Ik bestel ook mijn bottenbouillon bij ‘Vlees van Ons’. Hiervoor kun je de code Eetlekkeranders10 gebruiken voor 10% korting!
Dieet en ‘vrij van’
Paleo.
Koolhydraatarm bij gebruik van Steviala Sweet Bee in plaats van honing. Eventueel bezuinigen op de ui.
Vegan met groentebouillon en kikkererwten in plaats van spekjes.
Bloemkoolsoep met mosterd, groene pepertjes en spekjes (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Benodigdheden
- soeppan
Ingrediënten
- 500 gr bloemkool = 1 gemiddelde
- 2 rode ui of 1 grote
- 2 stengels bleekselderij
- 4 el Dijon of fijne mosterd
- 1 liter runder(botten)bouillon
- 3 el groene pepertjes ronde, verse waar zwarte peper van gemaakt wordt
- 75 gr gerookte spekreepjes
Dressing en garnering (optioneel)
- 1 el rauwe honing
- 1 el Dijon of fijne mosterd
- 1 el balsamicoazijn
- 2 stengels bosui gebruik vooral het lichtgroene deel
- milde olijfolie
Voor lowcarb (kha+khb)
- 1 el siroop met zoetstof bv Holy Hon en GEEN honing (let op: sommige siropen bevatten moutextract en zijn niet glutenvrij)
Voor vegan
- 1 klein blikje kikkererwten GEEN spekreepjes
- groentebouiilon GEEN runderbouillon
Bereiding
- Snij de ui en bleekselderij in stukjes. Zet in wat olie in de soeppan eerst de ui aan tot hij glazig is. Bak dan de bleekselderij nog even mee. Blus af met de bouillon.
- Snij of breek de bloemkool in roosjes. Ook de stronk. Voeg toe en laat 20 minuten koken.
- Bak de spekjes uit in de koekenpan. Als je kikkererwten gebruik rooster je die (drooggedept) met een beetje olie in een oven op 200 of 220 graden.
- Meng de ingrediënten voor de dressing tot een glad sausje. Snij de bosui in smalle ringetjes.
- Pureer de soep met de staafmixer. Voeg daarna de mosterd toe, roer door. Voegde helft van de groene pepertjes toe.
- Verdeel over de borden. Verdeel de uitgebakken spek en bosui over de borden, samen met de rest van de groene pepertjes. Sprenkel de dressing rondom.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!