Koolhydraatarme bloemkoolsoep met mosterd, groene pepertjes en spekjes
Heerlijk pittige soep vol met smaak. De basis is klassiek: runderbouillon met wat ui en bleekselderij. Daarin kook je de bloemkool. Vervolgens voeg je mosterd en groene pepertjes toe. Garneren met spekreepjes en wat bosui.
Bouillon
Je kunt kant en klare bouillon gebruiken. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Bottenbouillon
Het liefst gebruik je bottenbouillon. Dat bevat gelatine, wat niet alleen een essentiële voedingsstof is maar ook de saus lekker romig maakt. Het is daarnaast een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen.
Bottenbouillon is ook online te koop. Mattison heeft bouillonpoeder van grasgevoerde botten. Maar het liefst koop je natuurlijk van eigen bodem. Ik bestel ook mijn bottenbouillon bij ‘Vlees van Ons’. Hiervoor kun je de code Eetlekkeranders10 gebruiken voor 10% korting!
Bloemkoolsoep met mosterd, groene pepertjes en spekjes
Benodigdheden
- soeppan
Ingrediënten
- 500 gr bloemkool = 1 gemiddelde
- 2 rode ui of 1 grote
- 2 stengels bleekselderij
- 4 el Dijon of fijne mosterd
- 1 liter runder(botten)bouillon
- 3 el groene pepertjes ronde, verse waar zwarte peper van gemaakt wordt
- 75 gr gerookte spekreepjes
Dressing
- 1 el siroop met zoetstof
- 1 el Dijon of fijne mosterd
- 1 el balsamicoazijn khb
Garnering
- 2 stengels bosui gebruik vooral het lichtgroene deel
- extra vierge olijfolie
Bereiding
- Snij de ui en bleekselderij in stukjes. Zet in wat olie in de soeppan eerst de ui aan tot hij glazig is. Bak dan de bleekselderij nog even mee. Blus af met de bouillon.
- Snij of breek de bloemkool in roosjes. Ook de stronk. Voeg toe en laat 20 minuten koken.
- Bak de spekjes uit in de koekenpan. Als je kikkererwten gebruik rooster je die (drooggedept) met een beetje olie in een oven op 200 of 220 graden.
- Meng de ingrediënten voor de dressing tot een glad sausje. Neem wat meer honing vloeistof en mosterd als je geen balsamico wilt gebruiken (khb).
- Snij de bosui in smalle ringetjes.
- Pureer de soep met de staafmixer. Voeg daarna de mosterd toe, roer door. Voegde helft van de groene pepertjes toe.
- Verdeel over de borden. Verdeel de uitgebakken spek en bosui over de borden, samen met de rest van de groene pepertjes. Sprenkel de dressing rondom.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!