Bloemkoolsoep met blauwe kaas en walnoten (koolhydraatarm, zonder koemelk en lactose te maken)
Makkelijk te maken, maar o zo lekker soepje van bloemkool en blauwe kaas. Ik hou de soep verder simpel zodat de smaak van de blauwe kaas goed naar boven komt. Je hebt alleen nog kippenbouillon nodig en walnoten voor wat crunch. De dressing van balsamico, sojasaus en amandelpasta is optioneel. Ook erg leuk in een amuseglaasje bij een luxe diner, zoals met kerst.
Bottenbouillon van kip
De lekkerste bouillon maak je zelf van een hele soepkip, inclusief botten en organen. Heb je daar geen tijd voor koop dan goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit.
Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks echte kip bevatten? Het ‘vlees’smaakje is nep en komt van bewerkte gist, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Blauwe kaas: niet zuivelvrij
Dit recept is niet goed zuivelvrij te maken. Tenzij je bereid bent om dure vegan kaasjes te kopen. Er zijn online echt hele lekkere te koop (in de Supermarkt eerlijk gezegd niet zo). Maar toen ik nog zuivelvrij at bewaarde ik die liever voor een borrel. Ze zijn wat minder geschikt voor in de soep.
Blauwe kaas is wél te koop zonder koemelk en lactose. Ik gebruik zelf het liefst Roquefort. Eet jij wel gewone zuivel? Dan is iedere jonge, maar wel een beetje harde blauwschimmelkaas geschikt. Liefst het soort dat je kunt verkruimelen, bijvoorbeeld Gorgonzola (van koemelk).
Lees meer over zuivel mijden (koemelk, caseïne en lactose) en A2 zuivel.
Roquefort is schapenkaas
Ik heb lang geen zuivel gegeten. Vooral vanwege het eiwit caseïne maar ook door een lichte lactose intolerantie. Mijn darmen waren nogal van slag. Nu het daarmee wat beter gaat heb ik weer A2 zuivel geïntroduceerd. Dat is zuivel van speciale koeienrassen, geiten en schapen. Normale zuivel bevat A1 caseïne. En dat blijkt één van de grootste boosdoeners bij mij.
Blauwschimmelkaas is sinds ik weer zuivel eet mijn favoriet. Ik heb voor dit recept Roquefort gebruikt. Dat is schapenkaas. Meestal dus ook geschikt bij een koemelkallergie. Check voor de zekerheid altijd wel de informatie op de verpakking.
Roquefort bevat weinig tot geen lactose
Echte Roquefort is lactosevrij te koop. Dit komt doordat schapenmelk al iets minder lactose bevat, maar vooral door de manier waarop het gemaakt wordt. Hoeveel lactose er nog in zit verschilt wel per productieproces. Hoe traditioneler, des te groter de kans dat er weinig tot geen lactose in zit. Er zijn helaas mensen voor wie ieder spoortje te veel is. Maar als dat bij jou het geval is, bijvoorbeeld omdat je ook lactosevrije melk niet verdraagt, dan hoop ik dat je zelf goed weet wat wel en niet kan.
Kijk altijd op de achterkant van de verpakking bij de voedingswaarde. Let dan op de koolhydraten: lactose is suiker. Bij voorkeur staat het aantal koolhydraten op 0.
Wellicht nog even goed om te weten: dit geldt alleen voor Roquefort. Bij andere jonge, zachte kazen geldt juist dat deze veel lactose bevatten. Bij de meeste kazen verdwijnt de lactose namelijk pas door rijping, dus als ze ouder en harder worden.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en koolhydraatarm. Niet zuivelvrij, vegan of paleo. Wel te maken zonder koemelk, caseïne of lactose.
Bloemkoolsoep met blauwe kaas en walnoten (koolhydraatarm, zonder koemelk en lactose te maken)
Benodigdheden
- soeppan
Ingrediënten
- 500 gr bloemkool = 1 gemiddelde
- 800 ml kippen(botten)bouillon
- 150 gr Roquefort of andere kruimelige blauwe kaas (zie tekst boven recept voor intoleranties)
- 40 gr walnoten
- 2 tl verse tijm
- 2 tl verse oregano
- 2 snufjes zout roze Himalaya of Keltisch zee
Dressing (optioneel)
- 2 tl amandelpasta
- 2 tl (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 4 tl tl balsamico azijn
- extra tijm 4 mooie stukjes/takjes
- extra oregano 4x wat mooie blaadjes aan elkaar
Bereiding
- Verdeel de bloemkool in roosjes. Was ook de bladeren. Kook de roosjes in de bouillon in 20 minuten gaar en kook de bladeren mee.
- Verkruimel (dat kan gewoon met de hand) en rooster ondertussen de walnoten in een hete koekenpan. Dat kan zonder olie, er komt vanzelf wat olie vrij uit de noten. Bestrooien met het zout.
- Meng de ingrediënten voor de dressing tot een egale saus.
- Zet het vuur op de laagste stand. Haal de bladeren uit de pan. Pureer de roosjes in de bouillon.
- Brokkel driekwart van de kaas door de soep. De rest hou je apart voor het garneren van de borden. Als de soep te dik is een klein scheutje water toevoegen.
- Hou 4 stukjes mooie tijm en oregano achter om straks te garneren. Verdeel de rest in kleine stukjes en roer door de soep.
- Verdeel de soep over de borden. Brokkel in het midden van ieder bord wat kaas. Verdeel daar de nootjes omheen. Sprenkel de dressing rondom.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een eractie achter!