| |

Koolhydraatarme bloemkoolsoep met Roquefort en walnoten

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Makkelijk te maken, maar o zo lekker soepje van bloemkool en blauwe kaas. Ik hou de soep verder simpel zodat de smaak van de blauwe kaas goed naar boven komt. Je hebt alleen nog kippenbouillon nodig en walnoten voor wat crunch. De dressing van balsamico, sojasaus en amandelpasta is optioneel. Ook erg leuk in een amuseglaasje bij een luxe diner, zoals met kerst.

Bottenbouillon van kip

De lekkerste bouillon maak je zelf van een hele soepkip, inclusief botten en organen. Heb je daar geen tijd voor koop dan goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit.

Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks echte kip bevatten? Het ‘vlees’smaakje is nep en komt van bewerkte gist, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).

Roquefort bevat weinig tot geen lactose

Echte Roquefort is lactosevrij te koop. Lactose is suiker en Roquefort bevat dus ook weinig koolhydraten. Dit komt doordat schapenmelk al iets minder lactose bevat, maar vooral door de manier waarop het gemaakt wordt.

Bloemkoolsoep met Roquefort en walnoten

Marjolein
Heerlijk, makkelijk te maken soepje van bloemkool met gesmolten blauwe kaas. Ik had Roquefort. Als dressing gebruik je wat walnoten en een klein beetje dressing van balsamico en sojasaus.
5 van 3 stemmen
Bereiding 10 minuten
Bloemkool koken 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Zaden
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Herfst en winter, Kerst, Out of the box, Umami
Gang Soepen
Keuken Europees, Frans
Porties 4 personen
Calorieën 313 kcal

Ingrediënten
  

  • 500 gr bloemkool = 1 gemiddelde
  • 800 ml kippen(botten)bouillon
  • 150 gr Roquefort of andere kruimelige blauwe kaas
  • 40 gr walnoten
  • 2 tl verse tijm
  • 2 tl verse oregano
  • 2 snufjes zout roze Himalaya of Keltisch zee

Dressing (optioneel)

Bereiding
 

  • Verdeel de bloemkool in roosjes. Was ook de bladeren. Kook de roosjes in de bouillon in 20 minuten gaar en kook de bladeren mee.
  • Verkruimel (dat kan gewoon met de hand) en rooster ondertussen de walnoten in een hete koekenpan. Dat kan zonder olie, er komt vanzelf wat olie vrij uit de noten. Bestrooien met het zout.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing tot een egale saus.
  • Zet het vuur op de laagste stand. Haal de bladeren uit de pan. Pureer de roosjes in de bouillon.
  • Brokkel driekwart van de kaas door de soep. De rest hou je apart voor het garneren van de borden. Als de soep te dik is een klein scheutje water toevoegen.
  • Hou 4 stukjes mooie tijm en oregano achter om straks te garneren. Verdeel de rest in kleine stukjes en roer door de soep.
  • Verdeel de soep over de borden. Brokkel in het midden van ieder bord wat kaas. Verdeel daar de nootjes omheen. Sprenkel de dressing rondom.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Zie tekst boven het recept voor uitleg over het gebruik van blauwe kaas als je geen koemelk, lactose of A1 caseïne eet.

Voedingswaarde

Calorieën: 313kcal | Koolhydraten: 13gr | Eiwitten: 17gr | Vetten: 21gr | Verzadigd vet: 9g | MO vet: 6g | EO vet: 5g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 433IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.5mg | Vitamine B6: 0.5mg | Vitamine B12: 0.2µg | Vitamine C: 62mg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 1228mg | Magnesium: 57mg | Kalium: 678mg | Calcium: 303mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 111µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 295mg | Selenium: 11µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

5 from 3 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven