| | | |

Koolhydraatarme bloemkoolrisotto met Pecorino, tijm en citroen

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Hét alternatief van een gewone risotto als je lowcarb, of zelfs strikt koolhydraatarm eet. Gewoon van bloemkoolrijst! Lekker met Pecorino of Parmezaanse kaas. En de frisse smaken van tijm en citroen.

Koolhydraatarme risotto

Bloemkoolrijst is een perfect vervanger van gewone rijkst, zelfs als je risotto wilt maken. Je kunt het kant en klaar kopen, maar het is veel goedkoper en verser om gewoon even zelf bloemkool te malen. Dat kan heel makkelijk in een keukenmachine met S-messen. Als je de bloemkoolrijst gaat bereiden, zorg er dan voor dat het niet te zacht wordt. Kook of stoom het niet de volle 15 tot minuten, maar 5 tot 10. Als je het mengt met gesmolten kaas krijgt het een heerlijke, smeuïge structuur!

Andere recepten voor bloemkool risotto

Pecorino of Parmezaan

Ik ben verzot op Pecorino, maar je zou ook Parmezaanse kaas kunnen nemen. Neem dan verse, niet van die droge poeder voor over de pasta.

Geraspte kaas niet altijd koolhydraatarm!

Als je geraspte kaas nodig hebt voor een recept kun je het beste kaas aan één stuk kopen. Niet alleen is dat vaak goedkoper, maar aan voorgeraspte kaas wordt vaak van alles toegevoegd. Bijvoorbeeld om de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Soms zit er zelfs zetmeel in: en dat is nou nét niet handig als je koolhydraatarm eet!

Citroen

Je gebruikt het sap en de rasp van een citroen. Je kunt daarom het beste een biologische citroen nemen. Was de citroen ook dan nog grondig voor gebruik.

Bruingroen bord met Bloemkool risotto met Pecorino tijm en citroen

Koolhydraatarme bloemkoolrisotto met Pecorino, tijm en citroen

Marjolein
Heerlijke koolhydraatarme risotto van bloemkoolrijst. Met Pecorino en de klassieke combinatie van rijm en citroen.
5 van 1 stem
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Kerst
Gang Bijgerechten, Hoofd: vega
Keuken Europees, Italiaans
Porties 2 personen
Calorieën 282 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 300 gr bloemkool
  • 1 citroen
  • 1 handvol tijm (vers)
  • 100 gr Pecorino of Parmezaanse kaas
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 snufjes zout
  • 2 snufjes zwarte peper gemalen
  • 2 flinke scheuten extra vierge olijfolie

Bereiding
 

  • Snipper de ui en pers de knoflook.
  • Doe een scheut olie in de pan. Fruit de ui glazig. Voeg pas op het eind de knoflook toe.
  • Was en rasp de citroen. Pers het sap eruit. Voeg de rasp toe aan ui.
  • Vermaal de bloemkool tot rijst. Dit kan in een grote keukenmachine met de S-messen.
  • Voeg de bloemkoolrijst toe en een scheut olie. Schep een paar keer om zodat de smaken mengen. Voeg de peper toe en het citroensap.
  • Ris de blaadjes tijm zoveel mogelijk van de takjes en voeg toe. Af en toe een dun, jong takje in de risotto is niet erg.
  • Laat 6 tot 7 minuten op middenhoog vuur stoven.
  • Rasp de kaas.
  • Zet het vuur wat achter. Voeg de kaas toe en laat smelten.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar zelf even malen is veel goedkoper en verser!

Voedingswaarde

Calorieën: 282kcal | Koolhydraten: 15gr | Eiwitten: 20gr | Vetten: 15gr | Verzadigd vet: 9g | MO vet: 1g | EO vet: 5g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 250IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 106mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 0.5mg | Natrium: 1230mg | Magnesium: 56mg | Kalium: 667mg | Calcium: 600mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 106µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 474mg | Selenium: 9µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven