Koolhydraatarme bloemkoolrisotto met Pecorino, tijm en citroen
Hét alternatief van een gewone risotto als je lowcarb, of zelfs strikt koolhydraatarm eet. Gewoon van bloemkoolrijst! Lekker met Pecorino of Parmezaanse kaas. En de frisse smaken van tijm en citroen.
Koolhydraatarme risotto
Bloemkoolrijst is een perfect vervanger van gewone rijkst, zelfs als je risotto wilt maken. Je kunt het kant en klaar kopen, maar het is veel goedkoper en verser om gewoon even zelf bloemkool te malen. Dat kan heel makkelijk in een keukenmachine met S-messen. Als je de bloemkoolrijst gaat bereiden, zorg er dan voor dat het niet te zacht wordt. Kook of stoom het niet de volle 15 tot minuten, maar 5 tot 10. Als je het mengt met gesmolten kaas krijgt het een heerlijke, smeuïge structuur!
Pecorino of Parmezaan
Ik ben verzot op Pecorino, maar je zou ook Parmezaanse kaas kunnen nemen. Neem dan verse, niet van die droge poeder voor over de pasta.
Geraspte kaas niet altijd koolhydraatarm!
Als je geraspte kaas nodig hebt voor een recept kun je het beste kaas aan één stuk kopen. Niet alleen is dat vaak goedkoper, maar aan voorgeraspte kaas wordt vaak van alles toegevoegd. Bijvoorbeeld om de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Soms zit er zelfs zetmeel in: en dat is nou nét niet handig als je koolhydraatarm eet!
Citroen
Je gebruikt het sap en de rasp van een citroen. Je kunt daarom het beste een biologische citroen nemen. Was de citroen ook dan nog grondig voor gebruik.

Koolhydraatarme bloemkoolrisotto met Pecorino, tijm en citroen
Benodigdheden
- (blok)rasp
- keukenmachine voor bloemkoolrijst
Ingrediënten
- 300 gr bloemkool
- 1 citroen
- 1 handvol tijm (vers)
- 100 gr Pecorino of Parmezaanse kaas
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 snufjes zout
- 2 snufjes zwarte peper gemalen
- 2 flinke scheuten extra vierge olijfolie
Bereiding
- Snipper de ui en pers de knoflook.
- Doe een scheut olie in de pan. Fruit de ui glazig. Voeg pas op het eind de knoflook toe.
- Was en rasp de citroen. Pers het sap eruit. Voeg de rasp toe aan ui.
- Vermaal de bloemkool tot rijst. Dit kan in een grote keukenmachine met de S-messen.
- Voeg de bloemkoolrijst toe en een scheut olie. Schep een paar keer om zodat de smaken mengen. Voeg de peper toe en het citroensap.
- Ris de blaadjes tijm zoveel mogelijk van de takjes en voeg toe. Af en toe een dun, jong takje in de risotto is niet erg.
- Laat 6 tot 7 minuten op middenhoog vuur stoven.
- Rasp de kaas.
- Zet het vuur wat achter. Voeg de kaas toe en laat smelten.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!