Bloemkoolrisotto met gerookte zalm, oesterzwam en zeekraal

Risotto, maar dan koolhydraatarm: van bloemkoolrijst. Een smaakvol, umami gerechtje met gerookte zalm, oesterzwam en zeekraal. Makkelijk te maken als lunch voor jezelf, maar ook perfect als voorafje tussen een luxe diner. Bijvoorbeeld met kerst.

Hoe maak je bloemkoolrisotto?

Bloemkoolrijst is een fijne vervanger van gewone rijst, ook als je risotto wilt maken. Het is heel geschikt als je koolhydraatarm of paleo eet.

Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken.

Wilde zalm

Ik neem meestal gerookte wilde zalm. De meeste zalm is kweekvis uit de Atlantische oceaan. Kweekvis bevat minder omega 3 en bij de kweek wordt veel antibiotica gebruikt. Wilde zalm, zoals Sockeye, uit de Stille oceaan (Pacific) is alleen gerookt of ingevroren te koop.

Risotto met kaas

Als je zuivel eet dan kun je ook geraspte Pecorino of Parmezaan gebruiken. De kaas voeg je direct na de zeekraal toe. Dan zet je het vuur uit en voeg je de zalm toe.

Risotto met edelgist

Eet je zuivelvrij? Geen probleem! Edelgist is een mooie smaakvervanger van gerijpte Italiaanse kaas. Het is inactieve gist. Het bevat veel goede voedingsstoffen en heeft een licht zoute, umami smaak.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en AIP.

Bloemkoolrisotto met gerookte zalm, oesterzwam en zeekraal

Marjolein
Heerlijke risotto van bloemkoolrijst. Met de mooie ziltige smaken van gerookte zalm en zeekraal. Combineert perfect met het umami van de oesterzwam. Zowel met kaas als zuivelvrij te maken.
5 van 1 stem
Bereiding 6 minuten
Totale tijd 6 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Koolhydraatarm, Paleo
Trefwoord Kerst
Gang Lunch, Voorgerecht
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 201.4 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 100 gr (wilde) gerookte zalm Sockeye
  • 350 – 400 gr bloemkool gemalen
  • 150 gr oesterzwammen
  • 50 gr zeekraal
  • 2 el edelgistvlokken
  • of 2 el Parmezaanse kaas geraspt
  • milde olijfolie om in te bakken
  • water

Bereiding
 

  • Warm de pan op en doe er een flinke scheut olie in. Bak de oesterzwammen een minuutje of 2 totdat ze een lichtbruin randje hebben.
  • Voeg dan de bloemkoolrijst toe en bak even mee. Voeg wat water toe (ongeveer 4 eetlepels) en laat een paar minuten stoven.
  • Spoel ondertussen de zeekraal af onder de stromende kraan en snij of breek in stukjes. Ik hou van de zoute smaak van zeekraal. Ik was het daarom alleen even. Wil je de smaak iets verzachten? Blancheer de zeekraal dan kort (maximaal 1 minuut) en spoel daarna af met koud water.
  • Stoof de zeekraal 1 minuut mee, even goed doorscheppen. Zet het vuur uit en voeg de edelgist of de kaas toe. De kaas mag lucht smelten
  • Snij of scheur de de zalm in kleine stukjes En voeg toe. Eventueel wat water extra toevoegen aan de stoof als je edelgist gebruikt.

Voedingswaarde

Calorieën: 201.4kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept