Koolhydraatarme en paleo bloemkoolpuree
Heerlijke bloemkoolpuree als vervanger van aardappelpuree. Door het gebruik van extra vierge olijfolie, amandelpasta en simpele kruiden krijgt het veel smaak en textuur. Zo mis je de aardappels niet en kun je ook als je koolhydraatarm of paleo eet gewoon genieten van heerlijke puree bij je vlees en groente. Bijvoorbeeld bij een ossobuco of coq au vin.
Deze puree lijkt op de bloemkoolhummus. De hummus bevat tahin en specerijen uit het Midden-Oosten. Deze puree is wat zoeter en combineert goed met gerechten waarin meer Europese (groene) kruiden gebruikt worden.
Amandelpasta of tahin
Om de puree wat meer bite te geven gebruik ik amandelpasta. Amandelpasta heb ik nog niet koolhydraatarm kunnen vinden. Je kunt ook tahin (sesampasta) gebruiken. De tahin van nut&me is het laagst in koolhydraten (1,9 gr khd). Deze is verkrijgbaar bij Lowcarbcenter.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, paleo en vegan. Voor vrij van nachtschade en strik paleo chilivlokken weglaten. Laag histamine zonder chilivlokken en de zwarte peper.
Bevat geen zaden, maar wel noten. Bij notenallergie kun je tahin (sesampasta) of zonnebloempittenpasta gebruiken.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Bloemkool past goed in een laag histamine dieet. Ook amandelpasta wordt meestal wel verdragen (let wel op intoleranties om andere redenen).
Rode peper en zwarte peper zijn helaas niet geschikt. Voor de rode peper is geen vervanging, voor de zwarte peper wordt soms witte peper gebruikt. Maar niet iedereen kan dit verdragen. Denk eventueel aan groene kruiden als peterselie of oregano.
Koolhydraatarme en paleo bloemkoolpuree
Benodigdheden
- oven op 240 graden
- bakplaat
Ingrediënten
- 250 tot 300 gr bloemkool
- 1 el amandelpasta
- 3 el extra vierge olijfolie
- 1 el citroen, sap van
- 1 tl chilivlokken
- snufje zwarte peper korrels naar smaak
- snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
- 1 el milde olijfolie om mee te grillen
Optioneel
- 2 el amandelschaafsel geroosterd
Laag histamine
- eventueel beetje witte peper GEEN zwarte peper
- eventueel beetje witte azijn of appelazijn GEEN citroen
Voor 'vrij van' noten
- tahin GEEN amandelpasta
- of zonnebloempitten pasta GEEN amandelpasta
Voor strikt paleo en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN chilivlokken
Bereiding
- Warm de oven voor op 240 graden.
- Breek de bloemkool in roosjes. Meng in een kom met de kruiden en de milde olijfolie. Leg op de bakplaat en rooster in 30 minuten. Eventueel halverwege even omdraaien. Laat daarna afkoelen.
- Meng de bloemkool met de amandelpasta, de olijfolie en het citroensap tot een zachte puree
- Eventueel garneren met wat geroosterd amandelschaafsel en wat extra olijfolie. Amandelschaafsel roosteren in een hete pan zonder olie, wel even erbij bijven (kan hard gaan).
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Lekker!