Bloemkoolpap met wilde bosbessen
Glutenvrije, paleo en koolhydraatarme bloemkoolpap met wilde bosbessen en geroosterde kokos. Veel pap bevat granen, maar die zijn helemaal niet nodig om een mooie volle pap te maken. Je kunt het ook maken van groente, aangevuld met lijnzaad of tapioca. Daardoor kun je ook als je lowcarb of paleo eet nog genieten van pap als warm ontbijt. Pap van bloemkool klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt heerlijk. Bloemkool is namelijk perfect om pap, maar ook sauzen, dezelfde structuur te geven als wanneer je zou binden met meel of maïzena. Maar dan op een gezonde, koolhydraatarme en glutenvrije manier.
Dit recept is met wat kleine aanpassingen geschikt te maken voor AIP, laag histamine en laag oxalaat. Zie daarvoor de varianten bij de ingrediëntenlijst.
Meer recepten van bloemkoolpap? Kijk eens bij deze met aardbeien in een balsamico marinade, naar deze met bosbessen of naar deze met limoen. Maar je kunt ook pap maken van rode biet of van pompoen.
Lijnzaad
Naast bloemkool gebruik ik in eerste instantie lijnzaad. Overigens zou je ook chiazaad kunnen gebruiken. Als je geen zaden eet kun je ook tapioca gebruiken. Lijnzaad moet je in tegenstelling tot chiazaad altijd even fijn malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van affiliate linkPrincess. Kijk hier voor affiliate linkandere elektrische koffiemolentjes.
Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.
Vanille
Ik gebruik vaak vanillepoeder omdat het wat sneller werkt dan een stokje opensnijden. Neem wel echte bourbonpoeder. Je kunt ook vanille extract gebruiken. Geen vanille essence of aroma, dat is meestal een kunstmatig geurtje of smaakje. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.
Wilde bosbessen
Ik gebruik wilde bosbessen in plaats van gekweekte blauwe bessen omdat hier veel meer voedingstoffen in zitten en met name anti-oxidanten. Daarnaast bevatten ze over het algemeen iets minder koolhydraten. Ook voor laag histamine zijn ze erg geschikt (betere anti histamine werking door meer quercetine). Voor laag oxalaat zijn ze in Amerika juist getest op hoger oxalaat (medium voor iets minder dan 100 gram).
Te vinden in de diepvries van Albert Heijn. Voordeel is dat je altijd bosbessen in huis hebt!
Suiker of zoetstof
Ik eet deze pap zonder extra suiker of zoetstof. Het beste advies dat ik ooit gekregen heb is je zoetbehoefte afbouwen. Dat betekent niet alleen geen suiker meer eten maar ook proberen de hoeveelheid zoetstoffen af te bouwen. Dat geldt voor koolhydraatarm eten maar ook voor minder suiker eten in het algemeen.
Deze pap kan zonder zoetstof omdat het heel veel smaakmakers bevat. Wil je hem toch wat zoeter meng dan wat erythritol, honing of kokosbloesemsuiker bij.
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is koolhydraatarm, paleo en vegan. Met kleine aanpassingen ook geschikt voor AIP, laag histamine en laag oxalaat.
AIP
Voor AIP gebruik je geen lijnzaad om te binden maar tapioca. De koek- en speculaaskruiden bevatten zaden, dus die vervang je door kaneel.
Laag histamine en laag oxalaat
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
In de SIGHI lijst scoort vanille een 1. Waarschijnlijk voor velen is het in kleine hoeveelheden goed te verdragen. In koek- en speculaaskruiden kan van alles zitten, dat neem je dus niet. Een mogelijke vervanger is kaneel, al staat dat in veel lijstjes als no go, zo ook bij MC360. In de SIGHI lijst staat het op 0 en er worden ook histamine verlagende eigenschappen aan toe geschreven. Een andere, veiligere vervanger, is karwij. Nigella heeft een SIGHI 0 score, wordt ook in andere lijstjes gebruikt of zelfs aangeraden.
Erythritol wordt over het algemeen goed verdragen. Kokosbloesemsuiker heeft weinig plekken in de bloedsuikerspiegel. Maar je zoetbehoefte afbouwen is altijd het beste.
Kokosmeel en kokosrasp bestaan verschillend meningen over omdat het gedroogd is (SIGHI 0 maar MC360 higher). Eventueel vervangen door een extra lepel lijnzaad of tapioca.
Voor laag histamine is niet alle azijn geschikt. Neem zeker geen balsamico of wijnazijn. Vaak worden appelazijn, rijstazijn of witte azijn in kleine hoeveelheden verdragen. Maar het blijft persoonlijk hoe je erop reageert, test dus voorzichtig uit.
Voor laag oxalaat kun je beter gekweekte blauwe bessen nemen.

Bloemkoolpap met wilde bosbessen
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- affiliate link(elektrisch) koffiemolentje om lijnzaad te malen
- vork, mes, lepel
- affiliate linkstaafmixer optioneel
Ingrediënten
- 150 gr bloemkool
- 100 ml melk, zuivel of plantaardig
- 2 el affiliate linklijnzaad + 4 el water
- 1 tl balsamico azijn
- 2 tl affiliate linkkokosmeel
- 1/2 tl Bourbon vanille poeder of een half stokje
- 1 tl affiliate linkkoek- en speculaaskruiden
- 60 gr wilde bosbessen doosje uit de vriezer
- 1 tot 2 el kokosrasp
- flinke snuf zout
Optioneel
- 1/2 tot 1 tl affiliate linkerythritol
- 1 tl rauwe honing (niet lowcarb)
Voor kha
- 40 gr wilde bosbessen GEEN 60
- ½ tl kaneel GEEN hele
- witte azijn of appelciderazijn GEEN balsamico
- amandel- of kokosmelk GEEN gewone of haver
- affiliate linkerythritol GEEN honing
Voor AIP
- 125 ml kokosmelk GEEN zuivel, amandel, haver
- 1 el tapioca GEEN lijnzaad of chiazaad
- 1 tl kaneel GEEN speculaaskruiden
Voor laag histamine
- witte azijn of appelciderazijn GEEN balsamico
- Bourbon vanille poeder SIGHI 1, maar niet voor iedereen geschikt
- kaneel SIGHI 0, maar MC360 higher, wel eerder geschikt dan koek- en speculaaskruiden
- 1/2 tot 1 tl nigella sativa aangeraden MC360, eventueel om de kaneel te vervangen
- affiliate linklijnzaad SIGHI 0, maar MC360 higher
Voor laag oxalaat
- Bourbon vanille poeder GEEN kaneel of koek- en speculaaskruiden
- nigella sativa GEEN kaneel of koek- en speculaaskruiden
- 1 tl affiliate linklijnzaad extra, GEEN kokosmeel
- 30 gr gekweekte blauwe bessen (bosbes) niet ook nog als topping en GEEN wilde bosbessen
Bereiding
- Gebruik een restje gekookte bloemkool van de vorige dag. Voor laag histamine kun je beter verse bloemkool gaar stomen of koken in kleine roosjes.
- Meet 60 gram wilde bossenbessen af en laat een beetje ontdooien.
- Maal het lijnzaad. Ik gebruik daarvoor een elektrisch koffiemolentje. Voeg er vier eetlepels water aan toe en een theelepel azijn. Laat even staan.
- Prak de bloemkool in een steelpannetje en voeg de melk toe. Zet op halfhoog vuur. Meet de specerijen en de zoetstof of suiker af en voeg toe. Voeg naar smaak zout toe. Voeg het lijnzaad toe en laat de pap wat dikker worden.
- Rooster ondertussen de kokosrasp licht. Dit kan in een koekenpan zonder olie of vet.
- Voeg de helft van de bosbessen toe aan het steelpannetje met pap, met zoveel mogelijk sap. Roer door. Voeg ongeveer twee theelepeltjes kokosmeel toe. Doe dit één voor één. Daardoor kun je doseren. Kokosmeel neemt veel vocht op en je wilt niet het risico lopen dat je pap te dik wordt. Blijft het erg dun voeg je een derde lepeltje toe.
- Giet de pap in een bakje en garneer met de kokosrasp en de rest van de bosbessen.
Voor AIP
- Sla de stappen voor het lijnzaad over. Gebruik eerst tapioca en vul daarna aan met kokosmeel.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

2 reacties
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Mirella
Wauw, echt geweldig idee om van bloemkool pap te maken!