| | |

Koolhydraatarme pap van bloemkool met kaneel, limoen en walnoten

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Koolhydraatarme bloemkoolpap. Pap wordt meestal gemaakt van havermout. Maar je hebt helemaal geen graan nodig om pap te kunnen maken. Dus ook als je lowcarb eet kun je nog gewoon genieten van warme pap als ontbijt.

Pap van bloemkool klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt heerlijk. Bloemkool is namelijk perfect om pap, maar ook sauzen, dezelfde structuur te geven als wanneer je zou binden met meel of maïzena. Maar dan op een gezonde, koolhydraatarme manier.

Meer recepten van bloemkoolpap?

Kijk eens bij deze met aardbeien in een balsamico marinade, naar deze met aalbessen of naar deze met bosbessen.. Maar je kunt ook pap maken van rode biet of van pompoen.

Lijnzaad

Naast bloemkool gebruik ik lijnzaad. Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.

Niet gebroken kopen

Overigens zou je ook chiazaad kunnen gebruiken. Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.

Lijnzaad zelf malen

Breken kan met een vijzel. Maar het is handiger om het lijnzaad te malen. Dat kan met een gewoon of een elektrisch koffiemolentje. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes.

Vanille

Ik gebruik vaak vanillepoeder omdat het wat sneller werkt dan een stokje opensnijden. Neem wel echte bourbonpoeder. Je kunt ook vanille extract gebruiken. Geen vanille essence of aroma, dat is meestal een kunstmatig geurtje of smaakje. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.

Limoen

Limoen is eigenlijk khb, je zou dit kunnen vervangen door citroen. Maar we gebruiken maar weinig sap en vooral de rasp. Juist in de rasp zit heel veel smaak en het bevat geen koolhydraten.

Bloemkoolpap met lijnzaad, kaneel, limoen en walnoten

Marjolein
Heerlijk om je dag te beginnen met een bordje warme pap. Veel pap bevat granen, maar die zijn helemaal niet nodig om een mooie volle pap te maken. Met bloemkool en lijnzaad werkt dat ook heel goed. Verder gebruik ik amandelmelk en heerlijke smaakmakers als kaneel, vanille en limoen. Aftoppen met wat walnoten en hennepzaad.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Herfst en winter
Gang Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 342.4 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 150 gr bloemkool
  • 100 ml melk, zuivel of plantaardig
  • 3 el lijnzaad
  • 1 limoen, sap en rasp van
  • of ½ citroen, sap en rasp van
  • ½ tl Bourbon vanille poeder
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 15 gr walnoten klein handje
  • 2 tl hennepzaad

Optioneel

Bereiding
 

  • Gebruik een restje gekookte bloemkool van de vorige dag of stoom of kook bloemkool gaar in kleine roosjes. Gaat erom dat je het kunt prakken, het hoeft niet door en door gaar.
  • Maal het lijnzaad. Ik gebruik daarvoor een elektrisch koffiemolentje.
  • Boen de limoen goed schoon en rasp de schil. Bewaar de rasp, die ga je straks gebruiken. Snij de limoen door en pers het sap eruit. Voeg het sap toe aan het lijnzaad en laat even staan.
  • Prak de bloemkool in een steelpannetje en voeg de amandelmelk toe. Zet op halfhoog vuur. Meet de specerijen en de zoetstof af en voeg toe. Meng de helft van de schilrasp door je mengsel. Voeg naar smaak zout toe. Voeg als laatste het lijnzaad toe en laat de pap wat dikker worden.
  • Giet de pap in een bakje en garneer met de walnoot, het hennepzaad en de rest van de citroenrasp.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 342.4kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven