Koolhydraatarme pap van bloemkool met kaneel, limoen en walnoten
Koolhydraatarme bloemkoolpap. Pap wordt meestal gemaakt van havermout. Maar je hebt helemaal geen graan nodig om pap te kunnen maken. Dus ook als je lowcarb eet kun je nog gewoon genieten van warme pap als ontbijt.
Pap van bloemkool klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt heerlijk. Bloemkool is namelijk perfect om pap, maar ook sauzen, dezelfde structuur te geven als wanneer je zou binden met meel of maïzena. Maar dan op een gezonde, koolhydraatarme manier.
Meer recepten van bloemkoolpap?
Kijk eens bij deze met aardbeien in een balsamico marinade, naar deze met aalbessen of naar deze met bosbessen.. Maar je kunt ook pap maken van rode biet of van pompoen.
Lijnzaad
Naast bloemkool gebruik ik lijnzaad. Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.
Niet gebroken kopen
Overigens zou je ook chiazaad kunnen gebruiken. Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Lijnzaad zelf malen
Breken kan met een vijzel. Maar het is handiger om het lijnzaad te malen. Dat kan met een gewoon of een elektrisch koffiemolentje. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes.
Vanille
Ik gebruik vaak vanillepoeder omdat het wat sneller werkt dan een stokje opensnijden. Neem wel echte bourbonpoeder. Je kunt ook vanille extract gebruiken. Geen vanille essence of aroma, dat is meestal een kunstmatig geurtje of smaakje. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.
Limoen
Limoen is eigenlijk khb, je zou dit kunnen vervangen door citroen. Maar we gebruiken maar weinig sap en vooral de rasp. Juist in de rasp zit heel veel smaak en het bevat geen koolhydraten.

Bloemkoolpap met lijnzaad, kaneel, limoen en walnoten
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- (elektrisch) koffiemolentje (om de lijnzaad te malen)
- rasp
- mes, vork, lepel, kommetje
Ingrediënten
- 150 gr bloemkool
- 100 ml melk, zuivel of plantaardig
- 3 el lijnzaad
- 1 limoen, sap en rasp van
- of ½ citroen, sap en rasp van
- ½ tl Bourbon vanille poeder
- ½ tl kaneel
- ¼ tl nootmuskaat
- 15 gr walnoten klein handje
- 2 tl hennepzaad
Optioneel
- 1/2 tot 1 tl erythritol
Bereiding
- Gebruik een restje gekookte bloemkool van de vorige dag of stoom of kook bloemkool gaar in kleine roosjes. Gaat erom dat je het kunt prakken, het hoeft niet door en door gaar.
- Maal het lijnzaad. Ik gebruik daarvoor een elektrisch koffiemolentje.
- Boen de limoen goed schoon en rasp de schil. Bewaar de rasp, die ga je straks gebruiken. Snij de limoen door en pers het sap eruit. Voeg het sap toe aan het lijnzaad en laat even staan.
- Prak de bloemkool in een steelpannetje en voeg de amandelmelk toe. Zet op halfhoog vuur. Meet de specerijen en de zoetstof af en voeg toe. Meng de helft van de schilrasp door je mengsel. Voeg naar smaak zout toe. Voeg als laatste het lijnzaad toe en laat de pap wat dikker worden.
- Giet de pap in een bakje en garneer met de walnoot, het hennepzaad en de rest van de citroenrasp.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!