| | | |

Bloemkoolpap met aalbessen

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Glutenvrije bloemkoolpap met lijnzaad en heerlijke specerijen als vanille, kaneel en nigella sativa. Wat een heerlijk ontbijt is dat! Lekker warm de dag beginnen als het buiten koud is. De pap bevat helemaal geen granen en is daardoor niet alleen glutenvrij maar ook koolhydraatarm en paleo. De pap is met wat aanpassingen zelfs laag in histamine en oxalaat te maken.

Perfect als je een restje bloemkool over hebt. Anders even de bloemkool in kleine roosjes stomen of koken. Gaat erom dat je het kunt prakken, hoeft niet helemaal gaar.

Meer recepten van bloemkoolpap? Kijk eens bij deze met aardbeien in balsamico marinade, naar deze met bosbessen of naar deze met limoen. Maar je kunt ook pap maken van rode biet of van pompoen.

Lijnzaad

Naast bloemkool gebruik ik lijnzaad. Overigens zou je ook chiazaad kunnen gebruiken. Lijnzaad moet je in tegenstelling tot chiazaad altijd even fijn malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.

Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes.

Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.

Dieet en ‘vrij van’

Deze pap is koolhydraatarm en paleo.

Laag oxalaat

Zie aangepaste ingrediëntenlijst. Aalbessen zijn van alle ‘berries’ het hoogst in oxalaat, eventueel vervangen door aardbeien of gekweekte blauwe bessen

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

In de SIGHI lijst scoort vanille een 1. Waarschijnlijk is het in kleine hoeveelheden goed te verdragen. Gebruik in ieder geval echte bourbon vanille. Ik gebruik vaak poeder omdat het wat sneller werkt dan een stokje opensnijden.

Over kaneel en nootmuskaat bestaan verschillende meningen. Op de SIGHI lijst staat het op 0. Maar bij MC360 is beide een no go. Vervangen kan met nigella en karwij. Deze worden beide aangeraden.

Het kan zinvol zijn je suikerspiegel constant te houden: zo weinig mogelijk toegevoegde suiker gebruiken dus. Erythritol wordt over het algemeen goed verdragen. Maar je zoetbehoefte afbouwen is altijd het beste.

Bloemkoolpap met aalbessen

Marjolein
Een heerlijk warm ontbijtje van… Bloemkool!? Het klinkt misschien een beetje gek, maar je hebt helemaal geen granen nodig om een mooie volle pap te maken. Met bloemkool en lijnzaad werkt dat ook heel goed. Verder gebruik ik plantaardige melk en heerlijke smaakmakers als aalbessen, vanille en nigella sativa. Aftoppen met verse aalbessen en macademia noten.
5 van 1 stem
Vooraf 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine
Trefwoord Herfst en winter
Gang Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 220 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Basisrecept

  • 150 gr bloemkool
  • 100 ml melk, zuivel of plantaardig
  • 3 el lijnzaad +6 el water
  • 1/2 tl Bourbon vanille poeder
  • 1/2 tl nigella sativa = zwarte komijn
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 handjes aalbessen = rode ribes
  • 5 macademianoten als topping, dan niet notenvrij
  • 2 tl hennepzaad

Optioneel

Variant laag histamine

  • Bourbon vanille poeder SIGHI 1
  • nootmuskaat kaneel en nootmuskaat: SIGHI 0 maar elders afgeraden

Variant laag oxalaat

  • melk, zuivel of plantaardig alleen rijst- of erwtenmelk
  • Bourbon vanille poeder GEEN geen kaneel, nootmuskaat of karwij
  • nigella sativa GEEN geen kaneel, nootmuskaat of karwij
  • aardbeien GEEN aalbessen
  • variant GEEN hennepzaad
  • macademianoten eerst weken of kastanjes uit pot

Bereiding
 

  • Gebruik een restje gekookte bloemkool van de vorige dag. Voor laag histamine kun je beter verse bloemkool gaar stomen of koken in kleine roosjes.
  • Maal het lijnzaad. Ik gebruik daarvoor een elektrisch koffiemolentje. Gemalen lijnzaad wordt ook wel 'gebroken' lijnzaad genoemd. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken dan verlies je goede voedingsstoffen.
    Voeg het water toe aan het lijnzaad en laat even staan.
  • Prak de bloemkool in een steelpannetje en voeg de melk toe. Zet op halfhoog vuur.
  • Meet de specerijen en de zoetstof of suiker af en voeg toe. Meng de helft van de bessen door je mengsel. Voeg naar smaak zout toe. Voeg als laatste het lijnzaad toe en laat de pap wat dikker worden.
  • Giet de pap in een bakje en garneer met de noten, het hennepzaad en de rest van de bessen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 220kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven