Bloemkool’hummus’ (zonder kikkererwten)
Een heerlijke dip van bloemkool. Die eigenlijk helemaal geen hummus mag heten, want er komen geen kikkererwten aan te pas. Het is juist bedoeld als een vervanger voor de echte hummus. Erg fijn om toch te kunnen genieten van deze Midden-Oosterse dip als je een koolhydraatarm of paleo dieet volgt. En dus geen peulvruchten kunt eten.
Deze hummus lijkt op de bloemkoolpuree. De hummus bevat tahin en specerijen uit het Midden-Oosten. De puree is wat zoeter en combineert goed met gerechten waarin meer Europese (groene) kruiden gebruikt worden.
Waarmee kun je dippen?
Je kunt de hummus gebruiken als dip bij de borrel of BBQ. Lekker met een broodje van amandelmeel of lijnzaadcrackers. Maar het past ook perfect onder gegrilde groente, zoals bijvoorbeeld dit recept met gegrilde spitskool.
Gepofte knoflook
De basis van de hummus is hetzelfde als die van gewone hummus. Tahin, knoflook, extra vierge olijfolie: je vindt het allemaal terug. Bloemkool is van zichzelf wel wat minder romig. Om dat te compenseren gebruik ik, naast verse knoflook, ook (veel!) gepofte knoflook. Door het poffen wordt de knoflook zacht van textuur maar ook van smaak. Zodoende kun je er veel van gebruiken.
Gekookt of geroosterd
Ik gebruik vaak een restje gekookte bloemkool. Maar vooraf even wat bloemkool koken af laten koelen kan natuurlijk ook. Als je daarvan houdt kun je de roosje ook roosteren. Met wat zout en olie in de oven (roosjes op bakpapier, 20 minuten op 200 graden).
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm.
Niet strikt paleo door de chilivlokken. Maar veel mensen die paleo eten, eten af en toe en met mate (zongerijpte) pepers. Voor strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade weglaten of vervangen door wat peterselie, bieslook of oregano.
Allergisch voor sesam? Gebruik dan amandelpasta. Ook allergisch voor noten? Gebruik dan zonnebloempittenpasta of pompoenpittenpasta.
Bloemkool’hummus’
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- aluminiumfolie
- lepeltjes
Ingrediënten
- 200 gr bloemkool gekookt
- 1 bol knoflook
- 2 teentjes knoflook
- ½ citroen, sap van
- 2 el tahin
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl korianderzaad gemalen
- ½ tl komijnzaad gemalen
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- snufje zwarte peper korrels
Voor strikt paleo en 'vrij van' nachtschade
- bieslook in plaats van chilivlokken
- oregano
Bij sesamallergie
- amandelpasta in plaats van tahin
Bij sesam en notenallergie
- zonnebloempitten pasta in plaats van tahin of amandelpasta
- pompoenpitten pasta
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Haal de buitenste velletjes van de knoflook bol, maar laat alle teentjes eraan in tact. Snij het bovenste topje van alle teentjes. Sprenkel wat olie over de snijvlakken. Verdeel er wat zout over. Pak de knoflookbol in in aluminiumfolie.
- Leg de ingepakte bol knoflook in de oven. Zet de timer op 45 minuten. Laat afkoelen. De folie kun je daarna openmaken en de bol kun je eenvoudig uitknijpen.
- Snij de verste teentjes knoflook in stukjes om te zorgen dat straks goed klein worden in de keukenmachine. Persen mag ook.
- Doe de bloemkool met de gepofte knoflook, de verse knoflook, olijfolie, tahin, citroensap en specerijen in de blender/mixer.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!