Bloemkool nasi kuning (Indonesische gele bloemkoolrijst)
Bloemkoolrijst is een mooie koolhydraatarme manier om nasi te maken. In dit geval heb ik gekozen voor Indische gele bloemkoolrijst, oftewel bloemkool nasi kuning. Ik heb dit gerechtje gebaseerd op de Indonesische nasi kuning. Dit is gestoomde rijst, die eerst gekookt is met santen (of in kokosmelk), sereh en kurkuma (koenjit). Een variant voor koolhydraatarme of paleo bami kuning is deze gele bloemkool konjac bami.
Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is koolhydraatarm en paleo/AIP.
Het heeft ook het predikaat ‘vrij van’ noten, dit is omdat de garnering van geschaafde amandelen op de foto geen wezenlijk onderdeel is van het gerecht. Dit kun je vervangen door geraspte of geschaafde kokos.
Bloemkool nasi kuning
Benodigdheden
- kleine PFAS vrije bakpan of wok
- spatel
- keukenmachine
Ingrediënten
- 150 gr bloemkool gemalen tot rijst
- 1 handje amandelschaafsel of kokosrasp
- stukje santen
- 1/2 tl kurkuma kunjit
- 1/2 tl citroengras sereh
- kokosolie om in te bakken
Voor AIP en vrij van noten
- 1 handje kokosrasp of -schaafsel GEEN geschaafde amandelen
Bereiding
- Warm de pan op en rooster de amandelen op hoog vuur. Let op, dit kan heel snel gaan. Leg de amandelen apart.
- Doe een lepel kokosolie in de pan. Bak de bloemkoolrijst en voeg na een minuutje de santen en specerijen toe. Bak de bloemkool in totaal zo'n 3 minuten. Voeg op het laatste de amandelen toe.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!