| | | | | | |

Bloemkool nasi kuning (Indonesische gele bloemkoolrijst)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Bloemkoolrijst is een mooie koolhydraatarme manier om nasi te maken. In dit geval heb ik gekozen voor Indische gele bloemkoolrijst, oftewel bloemkool nasi kuning. Ik heb dit gerechtje gebaseerd op de Indonesische nasi kuning. Dit is gestoomde rijst, die eerst gekookt is met santen (of in kokosmelk), sereh en kurkuma (koenjit). Een variant voor koolhydraatarme of paleo bami kuning is deze gele bloemkool konjac bami.

Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken. Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.

Dieet en ‘vrij van’

Dit recept is koolhydraatarm en paleo/AIP.

Het heeft ook het predikaat ‘vrij van’ noten, dit is omdat de garnering van geschaafde amandelen op de foto geen wezenlijk onderdeel is van het gerecht. Dit kun je vervangen door geraspte of geschaafde kokos.

Bloemkool nasi kuning

Marjolein
Gele bloemkoolrijst met kurkuma, citroengras en wat geschaafde amandelen. Een simpel recept voor een snel te maken, zacht bijgerechtje.
5 van 1 stem
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Doordeweeks, Eénpans
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1
Calorieën 274.3 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 150 gr bloemkool gemalen tot rijst
  • 1 handje amandelschaafsel of kokosrasp
  • stukje santen
  • 1/2 tl kurkuma kunjit
  • 1/2 tl citroengras sereh
  • kokosolie om in te bakken

Voor AIP en vrij van noten

  • 1 handje kokosrasp of -schaafsel GEEN geschaafde amandelen

Bereiding
 

  • Warm de pan op en rooster de amandelen op hoog vuur. Let op, dit kan heel snel gaan. Leg de amandelen apart.
  • Doe een lepel kokosolie in de pan. Bak de bloemkoolrijst en voeg na een minuutje de santen en specerijen toe. Bak de bloemkool in totaal zo'n 3 minuten. Voeg op het laatste de amandelen toe.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar het is in de keukenmachine erg eenvoudig om zelf te maken. Gebruik ook de stronken.
Afhankelijk van je keukenmachine kan het handig zijn de stronken en de roosjes apart te vermalen.

Voedingswaarde

Calorieën: 274.3kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven