Indiase curry van kikkererwten met bloemkool (gobi)
Deze vegan bloemkool curry is één van de weinige gerechten waarbij ik vlees of vis echt niet mis. Het is mijn standaard snelle curry als ik alleen iets voor mezelf maak. Als ik iets gezonds en verwarmends wil eten maar niet lang in de keuken wil staan. Alle ingrediënten heb ik meestal wel in huis. De bloemkool komt van in restje in de groentela of uit de vriezer, de kikkererwten uit de voorraadkast. In de koelkast staat meestal wel (plantaardige) yoghurt. En uien en gember liggen standaard in een schaal op het aanrecht.
Yoghurt
Gebruik binnen een koolhydraatarm dieet het liefst dikke Griekse of Turkse yoghurt. Voor zuivelvrij kun je denken aan amandel of sojayoghurt. Ook kokosyoghurt kan soms, al bevat dat vaak wat bindmiddel. Haveryoghurt is het minst geschikt.

Indiase curry van kikkererwten met bloemkool (gobi)
Benodigdheden
- grote PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- spatel
- knoflookpers
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 1 klein blikje kikkererwten (gekookt, uit blik/pot) van 200 gram
- 150 gr bloemkool in kleine roosjes
- 1 tomaat
- 1 rode ui
- stukje gember (vers)
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl tomatenpuree
- 3 el yoghurt, zuivel of plantaardig
- 1 el chilivlokken
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl kurkuma (poeder)
- 1 tl paprikapoeder liefst gerookt
- 1 mespuntje zwarte peper
- avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Bereiding
- Haal de bloemkool uit de vriezer. Meestal zijn dit al kleine roosjes. Als je verse bloemkool gebruikt in kleine roosjes breken, even wassen en laten uitlekken.
- Snipper de ui en bak glazig.
- Pers de knoflook. Rasp de gember. Voeg beide toe. Bak even mee.
- Voeg alle specerijen toe en bak kort mee. Het mengsel wordt nu wat droog. Dat mag bij een Indiase curry, je blust het zometeen af.
- Snij de tomaat in stukjes en voeg toe. Het harde stukje waar het steeltje heeft gezeten mag eruit, de zaadlijsten en het vocht mogen mee.
- Voeg de bloemkool toe, samen met de tomatenpuree en het hele blik kikkererwten, inclusief aquafaba (het vocht). Laat 10 minuutjes tot een kwartier pruttelen.
- Zet het vuur uit en roer de yoghurt erdoor.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!