Bloemkool curry met kikkererwten (gobi)
Deze vegan bloemkool curry is één van de weinige gerechten waarbij ik vlees of vis echt niet mis. Het is mijn standaard snelle curry als ik alleen iets voor mezelf maak. Als ik iets gezonds en verwarmends wil eten maar niet veel inspiratie heb. Alle ingrediënten heb ik meestal wel in huis. De bloemkool komt uit de vriezer, de kikkererwten uit de voorraadkast. In de koelkast staat meestal wel plantaardige yoghurt. En uien en gember liggen standaard in een schaal op het aanrecht.
Yoghurt
Als je zuivel eet kun je deze curry natuurlijk gewoon met yoghurt maken. Zelf maakte ik hem altijd met amandel yoghurt. Dat kan ik bij mijn supermarkt niet meer krijgen. Op de foto heb ik het daarom gemaakt met soja yoghurt. Kokos en haver yoghurt zouden ook prima moeten kunnen.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatbeperkt en vegan.
‘Vrij van’ zuivel, noten, (pseudo)granen en soja afhankelijk van gekozen yoghurt.

Bloemkool curry met kikkererwten (gobi)
Benodigdheden
- affiliate linkgrote PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- spatel
- knoflookpers
- blokrasp
Ingrediënten
- 1 klein blikje kikkererwten van 200 gram
- 150 gr bloemkool in kleine roosjes
- 1 tomaat
- 1 rode ui
- stukje verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl tomatenpuree
- 3 el yoghurt, zuivel of plantaardig
- 1 el chilivlokken
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl affiliate linkkomijnzaad gemalen
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder liefst gerookt
- 1 mespuntje zwarte peper korrels
- milde olijfolie om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Bereiding
- Haal de bloemkool uit de vriezer. Meestal zijn dit al kleine roosjes. Als je verse bloemkool gebruikt in kleine roosjes breken, even wassen en laten uitlekken.
- Snipper de ui en bak glazig.
- Pers de knoflook. Rasp de gember. Voeg beide toe. Bak even mee.
- Voeg alle specerijen toe en bak kort mee. Het mengsel wordt nu wat droog.
- Snij de tomaat in stukjes en voeg toe. Het harde stukje waar het steeltje heeft gezeten mag eruit, de zaadlijsten en het vocht mogen mee.
- Voeg de bloemkool toe, samen met de tomatenpuree en het hele blik kikkererwten, inclusief aquafaba (het vocht). Laat 10 minuutjes tot een kwartier pruttelen.
- Zet het vuur uit en roer de yoghurt erdoor.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!