Indiase curry van kikkererwten met bloemkool (gobi)
Deze vegan bloemkool curry is één van de weinige gerechten waarbij ik vlees of vis echt niet mis. Het is mijn standaard snelle curry als ik alleen iets voor mezelf maak. Als ik iets gezonds en verwarmends wil eten maar niet lang in de keuken wil staan. Alle ingrediënten heb ik meestal wel in huis. De bloemkool komt uit de vriezer, de kikkererwten uit de voorraadkast. In de koelkast staat meestal wel (plantaardige) yoghurt. En uien en gember liggen standaard in een schaal op het aanrecht.
Zin in een andere curry met peulvruchten? Kijk dan ook eens bij mijn:
- Masoor dahl van rode linzen
- Dahl met boerenkool
- Sri Lankaanse rode bietencurry met linzen
- Curry van lupine bonen met spinazie
Yoghurt
Als je zuivel eet kun je deze curry natuurlijk gewoon met yoghurt maken. Dan liefst dikke Griekse of Turkse yoghurt. Zelf maakte ik hem altijd met amandel yoghurt. Dat kan ik bij mijn supermarkt niet meer krijgen. Op de foto heb ik het daarom gemaakt met soja yoghurt. Kokos en haver yoghurt zouden ook prima moeten kunnen.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatbeperkt en vegan.
‘Vrij van’ zuivel, noten, (pseudo)granen en soja afhankelijk van gekozen yoghurt.
Indiase curry van kikkererwten met bloemkool (gobi)
Benodigdheden
- grote PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- spatel
- knoflookpers
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 1 klein blikje kikkererwten van 200 gram
- 150 gr bloemkool in kleine roosjes
- 1 tomaat
- 1 rode ui
- stukje verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl tomatenpuree
- 3 el yoghurt, zuivel of plantaardig
- 1 el chilivlokken
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder liefst gerookt
- 1 mespuntje zwarte peper korrels
- milde olijfolie om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Bereiding
- Haal de bloemkool uit de vriezer. Meestal zijn dit al kleine roosjes. Als je verse bloemkool gebruikt in kleine roosjes breken, even wassen en laten uitlekken.
- Snipper de ui en bak glazig.
- Pers de knoflook. Rasp de gember. Voeg beide toe. Bak even mee.
- Voeg alle specerijen toe en bak kort mee. Het mengsel wordt nu wat droog. Dat mag bij een Indiase curry, je blust het zometeen af.
- Snij de tomaat in stukjes en voeg toe. Het harde stukje waar het steeltje heeft gezeten mag eruit, de zaadlijsten en het vocht mogen mee.
- Voeg de bloemkool toe, samen met de tomatenpuree en het hele blik kikkererwten, inclusief aquafaba (het vocht). Laat 10 minuutjes tot een kwartier pruttelen.
- Zet het vuur uit en roer de yoghurt erdoor.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!