Bloemkool couscous met ras el hanout
Heerlijk zoete en geurende bloemkoolrijst, oftwel couscous met wortel, een beetje ui en walnoten. Gekruid met een Noord-Afrikaans kruidenmengsel: ras el hanout.
Fan van bloemkoolrijst? Kijk ook eens naar deze koolhydraatarme couscous met paprika, amandelen en pompoenpitten of de couscous met pistache en sinaasappel.
Op de foto met kip tikka massala. Curry komt uit India, couscous uit Noord-Afrika. Maar omdat er mooie overeenkomsten zitten in de gebruikte specerijen en omdat bloemkool ‘couscous’ of ‘rijst’ toch al een eigen dynamiek heeft, combineer ik bloemkool couscous vaak met een curry.
Ook op de foto: plakjes komkommer met wat ringetjes bosui en een eetlepel (plantaardige) yoghurt.
Bloemkool
Van bloemkool kun je heerlijke koolhydraatarme en paleo bijgerechten maken. De meeste bekende is natuurlijk bloemkool rijst. Daar kun je heerlijke nasi goreng of nasi kuning mee maken. Kijk ook eens naar deze bloemkoolrijst met bosui en rode peper of deze Thaise variant met limoen en koriander.
Eigenlijk doe je bij een couscous hetzelfde. Alleen kies je dan andere kruiden en specerijen dan je zou doen als je er bijvoorbeeld nasi van zou maken.
Bloemkool rijst kun je kant en klaar kopen bij de supermarkt. Maar je kunt het heel makkelijk zelf maken van een verse bloemkool. Gewoon de roosjes klein maken en even door de keukenmachine laten hakselen. Als je een bloemkool niet in één keer op krijgt kun je de rijst invriezen, maar je kunt ook ingevroren roosjes kopen in de supermarkt.
Bloemkool rijst, of couscous in dit geval, kook je niet. Dan wordt het te zompig. Het lekkerste is kort roerbakken in wat olie en lekkere smaakmakers.
Ras el hanout
Ras el hanout vind je vooral in Marokko en Tunesië, maar wordt ook in het Midden-Oosten gebruikt. Het betekent iets als ‘het beste van de winkel’. Het is dus een mengsel met de ‘beste’ specerijen.
De samenstelling van dit mengsel varieert en is afhankelijk van waar je het koopt. Voor een deel zitten er dezelfde kruiden in als de Indiase garam masala, zoals korianderzaad en komijn. Deze gebruik je voor een curry. Maar een garam masala is wat steviger en combineert goed met de pittigheid van peper. Ras el hanout is zoeter en zachter en bevat wat meer kaneel, nootmuskaat, anijs. Het bevat ook vaak rozenknopjes of lavendel.
Dieet en ‘vrij van’
Paleo en ‘vrij van’ nachtschade als geen peper of paprika is toegevoegd aan de kruidenmix.
Wortel bevat 5,2 gr khd per 100 gram en is officieel dus nét niet koolhydraatarm. Ui is 6,3 gr khd per 100 gram maar wordt in kleine hoeveelheden als smaakmaker gedoogd bij kha. Omdat de bloemkool en de walnoten kha zijn heb ik deze couscous toch in de categorie kha gezet. Het zou zonde zijn als jet het zou missen. Eventueel dus zuinig aan doen met zowel de ui als de wortel.
Voor kha kun je de wortel kun je vervangen door pompoen. Er bestaat pompoen die hoog is in koolhydraten. De pompeoen die je op dit moment kunt kopen bij de supermarkt zitten allemaal rond de 2 gr per 100 gram.
Bloemkool couscous met ras el hanout
Benodigdheden
- keukenmachine om de bloemkool te malen tot rijst
Ingrediënten
- 200 gr bloemkool
- 150 gr wortel khb
- of 250 gr pompoen kha
- 1 rode ui of iets minder voor kha
- 2 handjes walnoten
- 1 el ras el hanout
- milde olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Snipper de ui heel fijn en bak glazig in de olie.
- Voeg de kruidenmix toe. Het wordt nu wat droog.
- Maal de bloemkool tot rijst. Maal ook de wortel fijn.
- Voeg de wortel toe en net wat later de bloemkool. Is het erg droog ook wat water, maar meestal nemen de groenten de kruiden juist goed op.
- Verkruimel de walnoten met de hand en bak nog even mee.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!