| | | | | | |

Koolhydraatarme blauwe smoothiebowl

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

In de winter hou ik van een warme kom met pap. Maar als het warmer wordt is een gekoelde smoothiebowl juist erg lekker. Vaak is een een smoothiebowl groen. Van de spinazie, kiwi of avocado. Ik heb er eens een keer een smurfenbowl van gemaakt. De kleur is helemaal natuurlijk en zelfs gezond: ik maak het namelijk met blauwe spirulina.

Wat is spirulina?

Spirulina is een algensoort die veel eiwitten, mineralen en vitamines bevat. De meest bekende is de groene spirulina. Deze is ook wel als supplement te koop.

De blauwe spirulina is wel wat duurder dan de groene. Maar je hebt er maar heel weinig van nodig om een mooie blauwe kleur te krijgen. Ik heb mijn potje online gekocht bij de Notenshop.

Venkelzaad

Ik voeg ook venkelzaad toe. Dat geeft de bowl een kruidige smaak die ik goed vind passen bij de blauwe kleur. Het doet een beetje denken aan anijs of drop. Hou je niet van deze smaak kun je het weglaten.

Lijnzaad

Een deel van de stevigheid in de bowl komt van lijnzaad. Dit is te vervangen door chiazaad.

Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd. Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.

Malen gaat het beste met een (elektrisch) koffiemolentje. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes. Ook de venkelzaadjes kun je overigens hierin malen als je een potje hebt met hele zaadjes.

Bloemkool

Veel smoothiebowls hebben banaan als basis. Als je glutenvrij of paleo eet is dat een prima optie, maar voor koolhydraatbeperkt kan het al wat lastiger worden en voor koolhydraatarm is het eigenlijk geen optie.

Ik gebruik vaak bloemkool in mijn pap of bowls. Meestal is dat uit praktisch oogpunt en ter voorkoming van verspilling: met een restje bloemkool dat ik over heb van de vorige dag. Je kun uiteraard ook gewoon ’s ochtends wat bloemkool koken, het lijnzaad moet toch even staan om wat dikker te worden.

Vergeet-me-nietjes

Als topping gebruik ik blauwe eetbare bloemetjes: vergeet-me-nietjes. Deze dienen puur ter decoratie en hebben verder geen uitgesproken smaak.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en vegan.

‘Vrij van’ noten bij gebruik van andere (plantaardige melk dan amandelmelk. Dan niet meer koolhydraatarm en paleo.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Spirulina staat niet in de SIGHI lijst maar wordt aangeraden op MC360. Maar er is wel iets raars aan de hand… Spirulina is een zeegroente, bevat histamine en jodium is daarmee mogelijk niet geschikt bij een laag histamine dieet. Tegelijkertijd zou spirulina de afgifte van histamine uit de mestcellen voorkomen, en dat zou het juist geschikt maken voor een anti histamine dieet. Ik ben geen voedingsdeskundige, maar een ‘receptenverzinner’. Stem jouw inname van spirulina dus af met je eigen arts of therapeut.

Maanzaad is SIGHI 1 maar wordt in kleine hoeveelheden verdragen. Lijnzaad en bloemkool worden op MC360 aangeraden.

Blauwe smoothiebowl

Marjolein
Een verfrissende kom met blauwe spirulina, bloemkool en lijnzaad. Heerlijk als ontbijt in de lente en in de zomer.
5 van 1 stem
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo, Vegan
Trefwoord Lente en zomer
Gang Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 247 kcal

Ingrediënten
  

 • 150 gr bloemkool gekookt
 • 150 ml melk, zuivel of plantaardig
 • 3 el lijnzaad
 • ½ tl blauwe spirulina
 • 1 tl venkelzaad
 • ½ tl Bourbon vanille poeder
 • 1 el erythritol poedersuiker

Topping

Bereiding
 

 • Maal het lijnzaad en het venkelzaad in een koffiemolentje. Doe samen met de amandelmelk in een kom en zet minimaal een half uurtje in de koelkast (overnight mag ook). Eventueel nu ook de bloemkool koken.
 • Doe het lijnzaad/venkel mengsel met de bloemkool, de erythritol en vanille in een kleine keukenmachine en pureer tot een glad mengsel.
 • Voeg de spirulina in beetjes toe. Begin met weinig, kijk of de kleur mooi wordt en voeg indien nodig iets meer toe.
 • Maak de macademia noten klein. Knip wat bloemetjes van vers geplukt vergeet-me-nietjes. Garneer de bowl er mee, samen met wat maan- of lijnzaad.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 247kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven