Bietjes met ui en gember crumble
Geroosterde rode bietjes in een Aziatische marinade van sojasaus (of kokos amino’s) en een paar druppeltjes vissaus. Met een crumble van ui, gember, chiliflakes, sesamzaad en wat amandelmeel. Zo heb je bietjes vast nog nooit gegeten!
Voor vegan gebruik je wat edelgist in plaats van vissaus voor extra diepgang in de umami smaak.
Rode bietjes
Bietjes kun je natuurlijk zelf koken. Maar soms maak ik het mezelf gemakkelijk met kant en klaar. Bij de supermarkt zijn biologische vacuüm verpakte gekookte bietjes te koop.
Met bietjes is overigens wel iets geks aan de hand. De één schaart ze onder koolhydraatarm terwijl de ander zegt dat ze toch echt koolhydraatbeperkt zijn. En weet je wat… Ze hebben allebei gelijk. Rauw bevatten ze 6 gr khd per 100 gram en gekookt nog maar 4,8.
Glutenvrije sojasaus
Ik gebruik glutenvrije sojasaus die voor iedereen te verkrijgen is in de supermarkt: Kikkoman met de blauwe dop. Dit is ook een sojasaus met heel weinig koolhydraten.
Suikervrije vissaus
Als je suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Aan alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen is namelijk suiker toegevoegd. Jammer, want het hoort er eigenlijk niet in. Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Red Boat fish sauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestel deze online.
Dieet en ‘vrij van’
Dit gerechtje is paleo als je de sojasaus vervangt door kokos amino’s. Dit kan ook als je om andere redenen soja of peulvruchten mijdt. De chili vlokken zijn nachtschade en passen daarom niet in een strikt paleo dieet. Omdat het vaak toch gegeten wordt heb ik het wel het predikaat paleo meegegeven. Eet je het niet? Dan gewoon weglaten.
Het gerecht zit al op het uiterste randje van koolhydraatarm met de rode biet. Maar door halve rode ui (6,3 gr per 100 gram) heb ik het alleen koolhydraatbeperkt genoemd.
Vegan met edelgist.
Bietjes met ui en gember crumble
Benodigdheden
- oven op 220 graden + ovenschaal
- mesje en/of rasp
Ingrediënten
- 200 gr rode biet gekookt, = 2 stuks
- 1 el (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s
- paar druppels (suikervrije) vissaus
- 1 grote rode ui
- 40 gr gember
- 1 el sesamzaad
- ½-1 el chilivlokken
- 1 el amandelmeel Pit&Pit, zeer laag in khd (4,1)
- 2x scheut milde olijfolie
Voor strikt paleo
- variant GEEN chilivlokken
Voor vrij van vis, vega en vegan
- 1 tl edelgistvlokken GEEN vissaus
Bereiding
- Warm de oven voor op 220 graden.
- Snij de bieten in stukjes. Meng een paar druppels vissaus, of de edelgistvlokken, in de sojasaus en verdeel over de bietjes. Laat even intrekken terwijl de oven opwarmt.Als je edelgist gebruikt eerst zo klein mogelijk verkruimelen.
- Doe de bietjes in een ovenschaal en sprenkel er wat milde olijfolie over. Zet in de oven voor 15 minuten. Daarna de stukjes omdraaien en nog 10 minuten.
- Als de schaal met bietjes in de oven staat kun je de ui snijden en op redelijk hoog vuur bakken voor ongeveer 5 minuten.
- Snij ondertussen de gember in hele fijne reepjes. Raspen mag ook, maar dan heb je kans op wat draderige vezeltjes. Bak de gember 5 minuten mee met de uien. Voeg ook de chiliflakes toe.
- Voeg de als laatste de sesamzaad en het amandelmeel toe en bak nog een paar minuten droog.
- Schep de bietjes op een bord. Verdeel de crumble er over.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt! Of heb je vragen? Laat een reactie achter!