Bietensalade met grapefruit, walnoot en feta
Een verrassende salade van rode biet, grapefruit, rode peper, walnoten en romige (plantaardige) feta.
Feta
Gebruik een goede feta als je gewoon zuivel kunt eten. Feta is gemaakt van schapenmelk. Daardoor is het eventueel ook geschikt bij een koemelkallergie of als je A2 caseïne mijdt maar nog wel A1 caseïne eet.
Plantaardige kaas
Bij een lactose allergie of als je om anderen redenen geen zuivel eet is echte feta niet mogelijk. Voor roomkaas heb ik inmiddels een fijn plantaardig recept dat ik zelf kan maken. Maar voor een kaas die op feta lijkt wordt het lastiger. Ook de wat gezondere ambachtelijk kaasjes van noten smaken toch echt anders dan feta.
Toch is er wel witte kaas in de supermarkt te verkrijgen die dicht in de buurt komt. Niet de meeste gezonde keuze moet ik erbij zeggen, want enorm bewerkt. Persoonlijk vind ik Violife Greek White het dichtst bij feta komen. Deze smaakt romig. Voor mij tot nu toe wat smaak betreft de beste vervanger.
Dieet en ‘vrij van’
Zuivelvrij afhankelijk van gekozen ‘kaas’.
Deze salade is koolhydraatbeperkt door de grapefruit (6,6 gr khd per 100 gram) en de citroen (7,7). Gekookte biet is net koolhydraatarm (4,6). Ook Violife Greek White is overigens niet koolhydraatarm (11 gr khd).
Strikt paleo is deze salade niet helemaal, omdat de kaas behoorlijk bewerkt is. Toch heb ik het de tyag paleo meegegeven omdat ik weet dat er mensen zijn die af en toe dit soort kaas wel eten. Let dan ook even op de rode peper. Peper behoort tot de nachtschade familie. Nachtschade past niet in een strikt paleo dieet. Maar veel mensen volgen een wat minder strikt dieet en eten af en toe pepers eten. Neem dan wel zongerijpte, deze bevatten minder anti-nutriënten. Maar weglaten kan ook.

Bietensalade met grapefruit, walnoot en ‘feta’
Benodigdheden
- kom of bord, mes
Ingrediënten
- 1 rode biet gekookt
- ½ grapefruit
- 50 gr feta, zuivel of plantaardig
- 40 gr rucola
- ½ rode peper (Chili of Spaanse)
- handje walnoten
- ½ citroen, sap van
- of 1 limoen, sap van
- 1 scheut walnootolie
Voor 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN rode peper
Bereiding
- Doe de rucola in een schaaltje.
- Knijp een halve citroen of hele limoen uit en sprenkel samen met een scheutje walnootolie over de rucola. Even mengen
- Snij de rode biet in stukjes. Schil de grapefruit en snij in stukjes. Snij het pepertje heel fijn. Meng alles met de rucola.
- Verdeel de feta erover. Verbrokkel een handje walnoten en verdeel ook over de salade.
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?
