| | |

Bieten salade met bruine linzen, geroosterde wortel en blauwe kaas

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Geroosterde biet, wortel en rode ui in een marinade van maple syrup, balsamico azijn en extra vierge olijfolie. Met bruine linzen, blauwe kaas en het bietenloof (of snijbiet of spinazie). Eet je suikervrij of koolhydraatbeperkt? Dan kun je zoetstof met maple smaak gebruiken.

Voorgekookte of verse biet?

Meestal gebruik ik in salades en pastasaus voorgekookte biet. Net zo gezond, wel zo makkelijk en ik maak al zoveel zelf… In dit geval had ik verse. Je roostert de biet namelijk samen met de wortel in de oven. Allebei lekker gemarineerd in maple syrup en ze hebben even belang nodig. Liefst koop je bieten met het loof eraan. Dit kun je namelijk als soa gebruiken. Heb je een biet zonder loof, koop dan snijbiet of spinazie.

Roquefort

Ik gebruikte zelf Roquefort, dat is zeer laag in lactose tot lactosevrije schapenkaas. Maar als je daar niet op hoeft te letten kun je iedere blauwe kaas gebruiken die je lekker vindt, liefst wel een brokkelige.

Bruine linzen

Linzen zijn zeer voedzaam en zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft. Ze zijn van nature glutenvrij en passen in een koolhydraatbeperkt dieet. Maar omdat het peulvruchten zijn passen ze niet in een paleo dieet.

Linzen uit blik of pot

In salades wil ik nog wel eens naar een blikje of pot grijpen. Dan heb ik geen zin om te koken en wil ik toch iets gezonds. Zeker als alle andere ingrediënten ook snel klaar zijn. Het voordeel is dat voorgekookte linzen met wat minder anti-nutriënten kunnen bevatten. Wel even uit laten lekken en afspoelen voor gebruik.

Bruine linzen zelf koken

Bij deze salade heb je al wat wachttijd voor het roosteren van de groente. Dan kan ik me voorstellen dat je de linzen liever zelf wilt koken. Op zich is er niets mis met linzen uit blik, maar zelf ‘vers’ koken is wel lekkerder.

Bruine linzen blijven lekker stevig. Ze zijn daardoor erg geschikt voor een salade, maar het betekent ook dat je ze van alle linzen het langst moeten koken én dat je ze van te voren moet weken. Week de linzen minimaal 4 uur. Kook ze daarna een half uur. Dat mag in water, of eventueel in bouillon. Gedroogde linzen nemen uiteindelijk één keer hun eigen gewicht op in water. Je neemt dus van gedroogde linzen de helft van het gewicht van een portie gekookte linzen.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatbeperkt. Koemelkvrij met Roquefort. Lactosegehalte met Roquefort zeer laag, niet altijd gegarandeerd vrij.

Bieten salade met bruine linzen, geroosterde wortel en blauwe kaas

Marjolein
Mediterrane maaltijdsalade van linzen en blauwe kaas. Met in maple syrup geroosterde biet, ui en wortel (zoetstof voor lowcarb).
5 van 2 stemmen
Vooraf 5 minuten
Oven 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Soja, Suiker, Vlees, Zaden
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Out of the box
Gang Salades
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 589 kcal

Benodigdheden

  • oven op 200 graden
  • ovenschaal of bakplaat met bakpapier
  • kom
  • zeefje of vergiet (optioneel)
  • kookpannetje als je de linzen zelf kookt

Ingrediënten
  

  • 100 gr bruine linzen gedroogd + weekwater
  • 200 ml water om de linzen te koken
  • 100 gr blauwschimmelkaas zoals Roquefort
  • 90 gr rode biet = 1 grote of 2 kleintjes
  • 4 bospeen
  • 75 gr rode ui = 1 grote of 2 kleintjes
  • 2 handjes snijbiet of loof van de rode biet
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el balsamico azijn
  • 40 gr walnoten = 2 kleine handjes

Linzen uit blik

  • 1 blik bruine linzen van 400 gram

Voor koolhydraatbeperkt en suikervrij

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Week de linzen 4 uur van te voren in ruim water. Gooi dat weg en spoel de linzen af.
  • Kook ze in 200 ml water met de deksel op de pan. Zachtjes laten pruttelen voor een half uur. Daarna afgieten of in een zeefje laten uitlekken.
  • Linzen uit blik hoef je alleen even af te spoelen
  • Snij de biet in partjes, ongeveer 8 bij een grote biet. Doe het zelf met de (gepelde) ui. Was de bospeen en snij in 3 of 4 stukken.
  • Meng in een kom de olijfolie, balsamico en maple syrup. Meng daarin de gesneden groente. Leg daarna in de ovenschaal en rooster een half uur. Halverwege even door husselen.
  • Laat de groente (en bonen) even afkoelen.
  • Meng samen in de kom waar nog een restje marinade in zit. Voeg nog een extra scheut extra vierge olijfolie toe.
  • Snij het loof van de biet en voeg toe aan de bonen.
  • Schep op de borden. Kruimel de kaas en de noten erover.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

  1.  

Voedingswaarde

Calorieën: 589kcal | Koolhydraten: 32gr | Eiwitten: 29gr | Vetten: 30gr | Verzadigd vet: 11g | MO vet: 11g | EO vet: 7g | Vezels: 22gr | Vitamine A: 21007IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 0.3µg | Vitamine C: 15mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 1036mg | Magnesium: 139mg | Kalium: 1217mg | Calcium: 440mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 366µg | IJzer: 6mg | Fosfor: 565mg | Selenium: 13µg | Zink: 5mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven