Bieten salade met bruine linzen, geroosterde wortel en blauwe kaas
Geroosterde biet, wortel en rode ui in een marinade van maple zoetstof, balsamico azijn en extra vierge olijfolie. Met bruine linzen, blauwe kaas en het bietenloof (of snijbiet of spinazie).

Zijn bruine linzen lowcarb?
Er is wel wat discussie over, maar linzen zijn gekookt rond de 15 gram koolhydraten per 100 gram. Ongeveer net zoveel als kikkererwten. Over het algemeen worden dus gezien als lowcarb. Maar dan wel koolhydraatbeperkt, en niet strikt koolhydraatarm. Linzen zijn zeer voedzaam en zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft.
Wat zijn linzen
Linzen zijn peulvruchten. Dat zijn eetbare zaden die in lange omhulsels (de peulen) groeien aan bomen of grote struiken. Er zijn heel veel verschillende soorten linzen. De hoofdindeling is redelijk simpel. Er zijn gepelde linzen zoals rode en gele. En ongepelde zoals groene en bruine. De laatste gebruik ik hier omdat die net wat meer bite hebben. Kijk hier voor meer info over linzen: wat zijn linzen en hoe lang moet je ze koken en weken?
Zijn linzen gezond?
Ja. Linzen bevatten veel goede voedingstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B1. Ook bevatten ze veel vezels en resistent zetmeel dat dient als prebiotica voor je darmflora.
Linzen uit blik of pot
In salades wil ik nog wel eens naar een blikje of pot grijpen. Dan heb ik geen zin om te koken en wil ik toch iets gezonds. Zeker als alle andere ingrediënten ook snel klaar zijn. Wel even uit laten lekken en afspoelen voor gebruik.
Bruine linzen zelf koken
Bij deze salade heb je al wat wachttijd voor het roosteren van de groente. Dan kan ik me voorstellen dat je de linzen liever zelf wilt koken. Op zich is er niets mis met linzen uit blik, maar zelf ‘vers’ koken is wel lekkerder. Bruine linzen blijven lekker stevig. Ze zijn daardoor erg geschikt voor een salade, maar het betekent ook dat je ze van alle linzen het langst moeten koken én dat je ze van te voren moet weken. Week de linzen minimaal 4 uur. Kook ze daarna een half uur. Dat mag in water, of eventueel in bouillon. Gedroogde linzen nemen uiteindelijk één keer hun eigen gewicht op in water. Je neemt dus van gedroogde linzen de helft van het gewicht van een portie gekookte linzen.

Voorgekookte of verse biet?
Meestal gebruik ik in salades en pastasaus voorgekookte biet. Net zo gezond, wel zo makkelijk en ik maak al zoveel zelf… Maar in dit geval had ik verse. Je roostert de biet namelijk samen met de wortel in de oven. Allebei lekker gemarineerd in maple syrup en ze hebben even lang nodig. Liefst koop je bieten met het loof eraan. Dit kun je namelijk als sla gebruiken. Heb je een biet zonder loof, koop dan snijbiet of spinazie.
Roquefort
Ik gebruikte zelf Roquefort. Maar je kunt iedere blauwe kaas gebruiken die je lekker vindt, liefst wel een brokkelige.
Maple dressing lowcarb!?
In de dressing gebruik je ‘maple syrup’. Maar geen echte. Want hoewel maple syrup een gezonde versie van suiker is, is het verre van koolhydraatarm. Ik vervang dit door een zoetstof met maple smaak.

Bieten salade met bruine linzen, geroosterde wortel en blauwe kaas
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- ovenschaal of bakplaat met bakpapier
- kom
- zeefje of vergiet (optioneel)
- kookpannetje als je de linzen zelf kookt
Ingrediënten
- 100 gr bruine linzen gedroogd + weekwater
- 200 ml water om de linzen te koken
- 100 gr blauwschimmelkaas zoals Roquefort
- 90 gr rode biet = 1 grote of 2 kleintjes
- 4 bospeen
- 75 gr rode ui = 1 grote of 2 kleintjes
- 2 handjes snijbiet of loof van de rode biet
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el balsamico azijn
- 1 el maple syrup zoetstof
- 40 gr walnoten = 2 kleine handjes
Linzen uit blik
- 1 blik bruine linzen van 400 gram
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Week de linzen 4 uur van te voren in ruim water. Gooi dat weg en spoel de linzen af.
- Kook ze in 200 ml water met de deksel op de pan. Zachtjes laten pruttelen voor een half uur. Daarna afgieten of in een zeefje laten uitlekken.
- Linzen uit blik hoef je alleen even af te spoelen
- Snij de biet in partjes, ongeveer 8 bij een grote biet. Doe het zelf met de (gepelde) ui. Was de bospeen en snij in 3 of 4 stukken.
- Meng in een kom de olijfolie, balsamico en maple syrup. Meng daarin de gesneden groente. Leg daarna in de ovenschaal en rooster een half uur. Halverwege even door husselen.
- Laat de groente (en bonen) even afkoelen.
- Meng samen in de kom waar nog een restje marinade in zit. Voeg nog een extra scheut extra vierge olijfolie toe.
- Snij het loof van de biet en voeg toe aan de bonen.
- Schep op de borden. Kruimel de kaas en de noten erover.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!