Rode bieten’hummus’ (zonder kikkererwten)
Een heerlijke dip gemaakt van rode bieten en knolselderij, maar zonder kikkererwten. Eigenlijk is het dus ook helemaal geen hummus, maar juist een dip die dient als vervanging van hummus. Zeer geschikt dus als je geen echte hummus kunt eten. In deze dip zitten namelijk helemaal geen peulvruchten: je maakt de basis stevig door wat knolselderij te gebruiken. Dat combineert perfect met de smaken van de tahin en rode biet. En doordat er geen kikkererwten in zitten is deze dip geschikt binnen zowel koolhydraatbeperkt dieet als paleo en low FODMAP.
Deze hummus lijkt op de roze tahindip maar is wat frisser door de knolselderij en wat zoeter door de amandelpasta. De lichtzoete ondertoon wordt mooi aangevuld door de bietjes. Met heerlijk Middenoosterse kruiden als karwij, komijn en korianderzaad. Extra frisheid komt van de munt en de citroen.
Amandelpasta en tahin
Twee belangrijk ingrediënten van deze dip zijn amandelpasta en tahin (sesampasta). Beide worden gemaakt door de noten of zaden lang te vermalen., eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta. Hummus wordt normaal gesproken gemaakt van tahin. Ik voeg ook een beetje amandelpasta toe om deze dip net wat zoeter te maken.
Beide zijn natuurproducten en kunnen variëren in voedingswaarde, waaronder koolhydraten. De meeste amandelpasta is vreemd genoeg net iets meer dan 5 gr khd per 100 gram, alhoewel de meeste amandelen wel koolhydraatarm zijn.
Sesamzaad is op het randje kha/khb. Daardoor is ook niet alle tahin koolhydraatarm. Sebahat bevat de minste koolhydraten met 3,1 gr khd per 100 gram. Sebahat is gewoon in de supermarkt te koop. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Persoonlijk vind ik de volkoren tahin van Pit&Pit de allerlekkerste. Deze is vol en romig van smaak. Ook blijft deze tahin mooi zacht, het wordt na verloop van tijd ook net zo hard.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, maar let op: niet alle tahin is koolhydraatarm. Sebahat bevat de minste koolhydraten met 3,1 gr khd per 100 gram.
Door het vervangen van de kikkererwten geschikt voor een paleo en lowFODMAP dieet.
Bieten’hummus’
Benodigdheden
- mes, kommetje
Ingrediënten
- 200 gr rode biet gekookt
- 75 gr knolselderij
- 1 tl karwijzaad gemalen
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl gedroogde munt of een paar blaadjes verse munt
- 1 el tahin sesampasta
- 1 el amandelpasta
- 1 citroen, sap van
- snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
Optioneel
- ½ citroen, rasp van
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl chilivlokken niet strikt paleo en 'vrij van' nachtschade
Bereiding
- Snij de bieten in grove stukken
- Rasp de knolselderij. Deze mag rauw blijven.
- Was de citroen en rasp de schil. Gebruik de fijnste rasp die je hebt. Zorg dat dat je het wit niet mee raspt. Ongeveer de helft van de citroen is voldoende.
- Pers daarna de citroen uit in een apart bakje. Dit is om te voorkomen dat je straks de pitjes niet uit de hummus hoeft te vissen.
- Doe alles in de keukenmachine en meng.
- Garneren met wat sesamzaad, munt en een extra scheut extra vierge olijfolie.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Hoe lang kan je dit bewaren? En kan je het evt invriezen?
Twee max drie dagen als het meteen afgedekt de koelkast ingaat. Korter als het even buiten heeft gestaan. Invriezen kan maar je verliest wel smaak en textuur.