Beef terriyaki met soba noodles

In mijn zoektocht naar glutenvrije noodles kwam ik erachter dat er traditionele Japanse noodles van boekweit bestaan. Dat zijn soba noodles. Perfect dus om mee af te wisselen, naast rijstnoodles en glasnoodles (van mungbonen). Let wel op de ingrediëntenlijst, soms is alsnog tarwe toegevoegd. Ik heb mijn noodles gekocht bij Pit&Pit, deze zijn van 100% boekweit.

Plakkerig

Soba noodles zijn wat plakkeriger dan tarwenoodles en zelfs nog wat plakkeriger dan rijstnoedels. Je spoelt ze daarom na het koken meteen af met koud water. En het is fijn om ze daarna te mengen met olie. Bijvoorbeeld een druppeltje sesamolie. Vissaus werkt ook goed. Beide passen ook goed bij de smaak van de noodles.

Terriyaki

Beef terriyaki is rundvlees in een zoet/zoute, umami marinade. Veelal wordt hiervoor ook alcohol (mirin, een soort rijst sherry) en suiker (in NL vaak bruine basterdsuiker) gebruikt. Ik heb een tijdlang volledig alcoholvrij gegeten, en ik moet zeggen: ik miste de mirin niet. Deze laat ik inmiddels standaard weg. De suiker voegt wel iets toe, naast de zoete smaak laat het het vlees licht karameliseren. Kokosbloesemsuiker werkt perfect. Soms word ook honing gebruikt, persoonlijk vind ik het een klein beetje zonde om honing te verhitten. Het verliest dan voedingswaarde. De structuur van honing maakt de saus wel lekker sticky.

Als vlees kun je het beste ossenhaas, steak of bavette gebruiken, maar met de huidige prijzen kan een simpele riblap ook goed werken. Je marineert minimaal 3 uur, maar liever een dag zodat de smaken goed intrekken en het vlees zacht wordt. Bij bavette en zeker bij riblap is 3 uur niet genoeg, dan echt een dag laten marineren! Al zal het natuurlijk altijd minder mals worden. Ik zet vlees in marinade vaak weg in een plastic zakje, dan gaat niet de hele koelkast naar knoflook en gember ruiken en het vlees is goed afgesloten.

Vissaus

Ik werkte eigenlijk nooit met vissaus omdat aan de vissaus in de supermarkt suiker wordt toegevoegd. Een dat is helemaal niet nodig want vissaus is eigenlijk alleen gefermenteerde vis. Ik heb nu een vissaus gevonden zonder suiker. Dat blijkt meteen ook één van de beste te zijn: Red Boat fishsauce. Ik heb 1 webwinkel gevonden (even Googlen) waar het in Nederland verkocht wordt. Zelf bestelde ik het bij de Duitse Amazon.

Dieet en ‘vrij van’

‘Vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s in plaats van sojasaus. Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s is in principe soja- en glutenvrij.

‘Vrij van’ nachschade zonder rode peper en chilivlokken.

Dit recept is uiteraard niet ‘vrij van’ vis bij gebruik van de vissaus. Je kunt dit het beste vervangen door een beetje miso.

Als je volledig suikervrij wilt eten dan zou je voor de smaak de kokosbloesemsuiker kunnen vervangen door erythritol. Maar het sticky en karameliserende effect dat je van suiker krijgt geeft dat helaas niet. Ik laat het daarom persoonlijk liever weg als ik in een koolhydraatarme eetfase zit. Overigens eet ik ook liever geen soba noodles dan. Boekweit zit in een grijs gebied en kun je zien als khb, maar zeker niet kha.

Beef terriyaki met soba noodles

Marjolein
Soba noodles zijn traditionele Japanse noodles van boekweit. Heerlijk met Japanse beef met een terriyaki marinade van sojasaus, gember, knoflook en bosui. Afgemaakt met wat vissaus en sesamolie.
No ratings yet
Voorbereiding 3 uur
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Vrij van Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Aziatisch, Japans
Porties 2 personen
Calorieën

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Beef

 • 300 gr steak of ossenhaas
 • 3 el sojasaus, tamari of kokosaminos
 • 1 el rijstazijn
 • 1 el sesamolie
 • 2 bosui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1/2 rode peper (Chili of Spaanse)
 • 1 stukje verse gember
 • affiliate linksesamzaad wit of zwart
 • 1 el affiliate linkkokosbloesemsuiker of honing
 • kokosolie om in te bakken
 • of milde olijfolie om in te bakken

Noodles

 • 2 porties soba noodles = boekweit
 • 2 el sojasaus, tamari of kokosaminos
 • 1 el (suikervrije) vissaus
 • 1 el sesamolie
 • 100 gr haricots verts
 • 1 rode ui
 • 50 gr wortel
 • affiliate linksesamzaad naar smaak
 • chilivlokken naar smaak
 • kokosolie om in te bakken
 • of milde olijfolie om in te bakken

'Vrij van' nachtschade

 • variant GEEN rode peper en chilivlokken

Bereiding
 

 • Maak het liefst een dag, maar minimaal 3 uur van te voren, een marinade voor het vlees. De marinade bestaat uit azijn, sojasaus, gember (raspen), knoflook (raspen of persen), bosui, rode peper en kokosbloemsuiker toe. Snij het vlees in reepjes en voeg toe.
 • Maak een goede mis en place. Straks moet je veel tegelijk doen, fijn als alles dan klaar staat. Haal eerst het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Check de marinade. Is het erg nat? Laat het vlees dan even uitlekken in een vergiet of zeef. Vang het marianadevocht op. Snij de groente voor de noodles, zet de olie, vissaus en sojasaus klaar.
 • Afhankelijk van je eigen smaak kun je de groente kort roerbakken (voor knapperig) of wat langer (voor zacht). Met name harde haricots verts worden bij mij thuis niet op prijs gesteld. Daar begin ik dus mee. Na een minuut of 5 voeg ik de ui toe, zijn deze glazig, dan de wortel. Daarna kook ik pas de noodles. Hou je van knapperig? Doe dan juist eerst de noodles in de pan en roerbak alles slechts gedurende de tijd dat de noodles koken. Naar smaak nog wat chiliflakes (of rode peper) en sesamzaad toevoegen. De groente afblussen met de sojasaus en vissaus en samen nog even bakken.
 • Kook de noodles zoals op de verpakking staat. Meestal is dat zo'n 5 minuten. Laat de noodles met wat beleid in het kokende water zakken. Gooi je alles tegelijk erin, dan gaat het zeker aan elkaar plakken! Na het koken meteen in een vergiet doen en afspoelen met koud water. Daarna in een kom en overgieten met de sesamolie. Goed doorroeren. Dat voorkomt dat de noodles alsnog weer aan elkaar plakken. Daarna de groenten erover.
 • Bak ondertussen de beef op hoog vuur in de olie. Als het rondom dichtgeschroeid is kan je de marinade die je hebt opgevangen er weer overheen doen. Doe je dit andersom en bevat het vlees nog veel vocht, dan gaat je vlees meer koken dan bakken en wordt het taai. Ossenhaas echt alleen dichtschroeien en van binnen rood of roze houden. Steak en bavette iets langer garen, riblappen nog iets langer. Serveer met de sesamzaadjes en eventueel nog wat extra bosui of rode peper.

Notities

Beef terriyaki is beef in een zoet/zoute, umami marinade. Veelal wordt hiervoor ook alcohol (mirin, een soort rijst sherry) en suiker (in NL vaak bruine basterdsuiker) gebruikt. Ik heb een tijdlang volledig alcoholvrij gegeten, en ik moet zeggen: ik miste de mirin niet. Deze laat ik inmiddels standaard weg. De suiker voegt wel iets toe, naast de zoete smaak laat het het vlees licht karameliseren. Kokosbloesemsuiker werkt perfect. Soms word ook honing gebruikt, persoonlijk vind ik het een klein beetje zonde om honing te verhitten. Het verliest dan voedingswaarde. De structuur van honing maakt de saus wel lekker sticky
Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokosamino’s is in principe soja- en glutenvij.

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept