| | | |

Beef terriyaki met soba noodles van boekweit (glutenvrij, met sojavrije variant)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

In mijn zoektocht naar glutenvrije noodles kwam ik erachter dat er traditionele Japanse noodles van boekweit bestaan. Dat zijn soba noodles. Siba noodles zijn super smaakvol. En perfect dus om mee af te wisselen, naast rijstnoodles en glasnoodles (van mungbonen). Het hoofdbestanddeel van terriyaki is sojasaus. Met kokosamino’s krijg je hetzelfde resultaat, zonder soja!

Waar koop je soba noodles?

Puur Mieke heeft fijne boekweitnoodles van Terrasana (met een klein beetje zoeter aardappel). Nieuwe klanten van Puur Mieke krijgen 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5.

Ook Pit&Pit heeft soba noodles, deze zijn van 100% boekweit.

Sommige supermarkten hebben ook siba niidles. Let wel op de ingrediëntenlijst, in de noodles bij mijn supermarkt is alsnog tarwe toegevoegd.

Plakkerig

Soba noodles zijn wat plakkeriger dan tarwenoodles en zelfs nog wat plakkeriger dan rijstnoedels. Je spoelt ze daarom na het koken meteen af met koud water. En het is fijn om ze daarna te mengen met olie. Bijvoorbeeld een druppeltje sesamolie. Vissaus werkt ook goed.

Terriyaki

Beef terriyaki is rundvlees in een zoet/zoute, umami marinade. De basis voor de umami smaak is sojasaus.

Glutenvrije sojasaus

Sojasaus is gefermenteerde soja. Bij de fermentatie wordt graan gebruikt. Gewone sojasaus bevat over het algemeen tarwe en dus gluten. Japanse tamari sojasaus, kortweg tamari, bevat in principe geen tarwe.

Glutenvrije sojasaus is gewoon in de meeste supermarkten te vinden. Ik gebruik zelf meestal Kikkoman glutenvrij. Ook Go-Tan heeft inmiddels een glutenvrije sojasaus. Een andere die de meeste mensen kunnen verdragen is Vanka-Kawat.

Sojavrije ‘soja’saus

Kokosamino’s is een alternatief voor sojasaus voor mensen die geen soja willen of kunnen eten. Het is ook gefermenteerd, maar gemaakt van het sap van kokosbloesem, vermengd met zeezout. Het smaakt soms ietsje zoeter maar is goed vergelijkbaar met sojasaus in gebruik en smaak.

Kokosamino’s zijn te koop bij Puur Mieke.

Vissaus

Het heerlijke umami smaakje van sojasaus of kokosamino’s) kun je versterken met vissaus.

Ik werkte eigenlijk nooit met vissaus omdat aan de vissaus in de supermarkt suiker wordt toegevoegd. En dat is helemaal niet nodig want vissaus is eigenlijk alleen gefermenteerde vis. Ik heb nu een vissaus gevonden zonder suiker. Dat blijkt meteen ook één van de beste te zijn: Red Boat fishsauce.

Ik heb 2 webwinkels gevonden waar het in Nederland verkocht wordt, waaronder de glutenvrije webshop. Zelf bestel ik het ook bij de Duitse Amazon.

Mirin en suiker

Terrayaki heeft naast het zout en umami van sojasaus ook een zoetje.

Veelal wordt hiervoor ook alcohol (mirin, een soort rijst sherry) en suiker (in NL vaak bruine basterdsuiker) gebruikt. Ik heb een tijdlang volledig alcoholvrij gegeten, en ik moet zeggen: ik miste de mirin niet. Deze laat ik vaak weg. Maar hou je ervan en heb je het in huis: gebruik het dan lekker!

De suiker voegt extra diepte in de saus toe omdat het het vlees licht laat karameliseren. Kokosbloesemsuiker werkt perfect. Soms word ook honing gebruikt, persoonlijk vind ik het zonde om honing te verhitten. Het verliest dan voedingswaarde. De structuur van honing maakt de saus wel extra sticky.

Welk vlees voor beef terriyaki?

Als vlees kun je het beste ossenhaas, steak of bavette gebruiken. Je marineert minimaal 3 uur, maar liever een dag zodat de smaken goed intrekken en het vlees zacht wordt. Vooral bij bavette echt een dag laten marineren!

Ik zet vlees in marinade vaak weg in een plastic zakje, dat ik in een kommetje keg. dldan gaat niet de hele koelkast naar knoflook en gember ruiken en het vlees is goed afgesloten.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij bij gebruik van glutenvrije sojasaus. Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop).

Vrij van soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokosamino’s in plaats van sojasaus. Kokosamino’s zijn ook glutenvrij.

Vrij van nachtschade zonder rode peper en chilivlokken.

Dit recept is uiteraard niet vrij van vis bij gebruik van de vissaus. Je kunt dit het beste vervangen door een beetje miso.

Beef terriyaki met soba noodles van boekweit (glutenvrij, met sojavrije variant)

Marjolein
Soba noodles zijn traditionele Japanse noodles van boekweit. Heerlijk met Japanse beef met een terriyaki marinade van sojasaus, gember, knoflook en bosui. Afgemaakt met wat vissaus en sesamolie.
5 van 2 stemmen
Vooraf 3 uur
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Vrij van A1 caseïne, Ei, Eiwit, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zuivel
Dieet Glutenvrij
Trefwoord Umami
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Aziatisch, Japans
Porties 2 personen
Calorieën 485 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Vlees en marinade

Noodles en groente

Voor vrij van soja en peulvruchten

Voor vrij van nachtschade

  • variant GEEN rode peper en chilivlokken

Bereiding
 

Marinade

  • Maak het liefst een dag, maar minimaal 3 uur van te voren, een marinade voor het vlees.
  • Rasp de gember. Pers de knoflook. Snij de bosui en rode peper.
  • Meng met de rijstazijn, sojasaus (of kokosamino's) en kokosbloesemsuiker (of honing). Ook de mirin kun je toevoegen, als je dit gebruikt.

Groente

  • Maak een goede mis en place. Straks moet je veel tegelijk doen, fijn als alles dan klaar staat.
  • Haal eerst het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Check de marinade. Is het erg nat? Laat het vlees dan even uitlekken in een vergiet of zeef. Vang het marianadevocht op.
  • Snij de groente voor de noodles, zet de olie, vissaus en sojasaus klaar.
  • Afhankelijk van je eigen smaak kun je de groente kort roerbakken (voor knapperig) of wat langer (voor zacht). Met name harde haricots verts worden bij mij thuis niet op prijs gesteld. Daar begin ik dus mee.
  • Na een minuut of 5 voeg ik de ui toe, zijn deze glazig, dan de wortel. Daarna kook ik pas de noodles.
  • Naar smaak nog wat chiliflakes (of rode peper) en sesamzaad toevoegen. De groente afblussen met de sojasaus en vissaus en samen nog even bakken.
  • Hou je juist van zo knapperig mogelijk? Doe dan juist eerst de noodles in de pan en roerbak alles slechts gedurende de tijd dat de noodles koken.

Noodles

  • Kook de noodles zoals op de verpakking staat. Meestal is dat zo'n 5 minuten.
  • Laat de noodles met wat beleid in het kokende water zakken. Gooi je alles tegelijk erin, dan gaat het zeker aan elkaar plakken!
  • Na het koken meteen in een vergiet doen en afspoelen met koud water. Daarna in een kom en overgieten met de sesamolie. Goed doorroeren. Dat voorkomt dat de noodles alsnog weer aan elkaar plakken.
  • Schep daarna Daarna de groenten door de noodles.

Vlees

  • Bak ondertussen de beef op hoog vuur in de olie.
  • Ossenhaas echt alleen dichtschroeien en van binnen rood of roze houden. Steak en bavette iets langer garen
  • Als het vlees rondom dichtgeschroeid is kan je de marinade die je hebt opgevangen er weer overheen doen. Doe je dit andersom en bevat het vlees nog veel vocht, dan gaat je vlees meer koken dan bakken en wordt het taai.
  • Serveer met de sesamzaadjes en eventueel nog wat extra bosui of rode peper.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 485kcal | Koolhydraten: 11gr | Eiwitten: 30gr | Vetten: 34gr | Verzadigd vet: 14g | MO vet: 2g | EO vet: 14g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 4750IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 4µg | Vitamine C: 31mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 287mg | Magnesium: 59mg | Kalium: 809mg | Calcium: 64mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 52µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 333mg | Selenium: 27µg | Zink: 5mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept