BBQ dips met groente en verse kruiden

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

12x koolhydraatarme en zuivelvrije recepten voor gezonde BBQ dips en sauzen

Voor mij geen BBQ zonder lekkere dips van verse groente en kruiden. Ik heb 12 klassiekers voor jullie verzameld. Sommige geheel volgens origineel recept, ander net even anders: bijvoorbeeld koolhydraatarm of zuivelvrij.

Eet smakelijk. En vooral: lekker anders!

Natuurlijk vind je op deze verzamelpagina Italiaanse en Spaanse dips als pesto, tapenade en aïoli. Maar ook de iets minder bekende dips uit het Midden-Oosten zoals baba ganoush, muhammara en verschillende soorten hummus (van groente). Tot slot twee klassiekers uit Zuid-Amerika die niet mogen ontbreken: guacamole en chimichurrie.

Fan van sausjes bij de BBQ? Kijk dan ook eens naar de pagina Sauzen&dips: daar vind je bijvoorbeeld zelfgemaakte kruidenboter, een ansjovis knoflookboter en diverse yoghurtsausjes, waaronder vegan tzaziki. En mijn overheerlijke satésaus van noten (en dit is dus géén PINDA saus).

6x Europa: tapenade, pesto en aïolo

Eerst naar mijn favoriete eet- en vakantieland: Italië. We beginnen met een klassieke tapenade van groene olijven.

Groene olijventapenade met tomaat, tomaat en olijven op snijbord op de achtergrond, ingezoomd
1. Groene olijventapenade met zongedroogde tomaat
Heerlijke tapenada bij een zomerse borrel of BBQ. Groene olijven met een zoetje van zongedroogde tomaatjes en zonneblopempitten. Met wat extra vierge olijfolie en citroensap.

Dan gaan we naar Griekenland voor een tapenade met kalamata olijven.

Olijventapenade met artisjok en ansjovis in bruin bakje met ansjovis en artisjokken op de achtergrond, ingezoomd
2. Kalamata olijventapenade met artisjok en ansjovis
Tapenade van kalamata olijven met artisjok, ansjovis, pompoenpitten, knoflook, extra vierge olijfolie en citroensap.

Vervolgens terug naar Italië voor een klassieke pesto. Maar… in pesto zit Parmezaanse kaas of Gran Padano, en dit is een zuivelvrije site? Klopt! Als je wél zuivel eet, dan kun je gewoon Italiaanse kaas gebruiken. Maar ik maak mijn pesto niet met kaas maar met edelgist. En dat smaakt een stuk lekkerder dan dat het misschien in eerste instantie klinkt.

Zelfgemaakte pesto basilicum pijnboompitten in een bakje met verse tomaat ernaast
3. Pesto alla Genovese: basilicum pesto met pijnboompitten
Heerlijke zelfgemaakte pesto van basilicum, geroosterde pijnboompitten en extra vierge olijfolie. Als alternatief voor de kaas gebruik ik edelgist. Maar als je wel gewoon zuivel eet kun je uiteraard gewone Italiaanse kaas gebruiken.

Pijnboompitten zijn koolhydraatbeperkt, daarom heb ik ook een pesto variant die koolhydraatarm is: namelijk met rucola en walnoot.

Zelfgemaaktte pesto van walnoten en rucola in bakje, naast een cracker met gerookte wilde zalm
4. Walnootpesto met rucola, ook zuivelvrij te maken
Een heerlijke pesto van walnoten, rucola, olijfolie en wat citroensap. De pesto is lactosevrij en zuivelvrij te maken. In plaats van Parmezaanse kaas gebruik je dan Pecorino of edelgistvlokken.

En natuurlijk mag de pesto rosso niet ontbreken. Ik maak deze met paprika uit de oven en amandelpasta.

5. Pesto rosso: variant op rode amandelpesto met geroosterde paprika, zónder tomaat
Heerlijk zachte en romige pesto gemaakt van gepofte paprika en knoflook, amandelpasta, extra vierge olijfolie en salie. Met Parmezaanse kaas, of lactosevrije schapenkaas, of zuivelvrij met edelgistvlokken.

Laatste bestemming op onze Europese reis is Spanje, of eigenlijk Catalonië. Met een echt pure aïloli. In Nederland verzachten we deze soms met wat ei (in de vorm van een soort mayonaise). Dat is niet het originele recept, maar ik begrijp het heel goed, want de authentieke versie is best heftig! Dus als je van een zachtere versie houdt doe er dan gewoon een lepeltje mayo bij. Wat meer extra vierge olijfolie toevoegen mag ook.

Dit is een ‘easy’ manier om aïoli te maken. Binnen een paar minuutjes met de staafmixer. Bekijk ook eens het filmpje op Instagram.

6. Aïoli of toum: makkelijk en snel te maken
Een snelle en makkelijke manier om zelf de koningin van de knoflookdips te maken: aïoli uit de Spaanse keuken. En de Libanese variant: toum. Binnen 2 minuutjes klaar. Met de staafmixer. Zonder ei. Gewoon pure knoflook, olijfolie, wat citroensap, zeezout en een klein beetje water.
4x Midden-Oosten: hummus, muhammara en baba ganoush

Eigenlijk is de hele Mediterranée een walhalla voor groentedips. Daarom reizen we door naar het Midden-Oosten.

Eerst voor hummus. Maar dan net een beetje anders: van groente. In veel diëten kun je geen kikkererwten eten. Ik geef daarom 2 manieren om het koolhydraatarm en paleo te maken. Als bonus heb ik overigens helemaal aan het eind van deze verzameling toch ook 2 dips toegevoegd die wél met kikkererwten gemaakt zijn.

En ik weet: nee, dit hoor je eigenlijk helemaal geen hummus te noemen. Maar ik doe het toch: juist omdat het dient als vervanging van hummus.

7. Bieten’hummus’
Een heerlijke dip! Met name als je geen echte hummus kunt eten vanwege de kikkererwten. In deze dip zitten helemaal geen peulvruchten: je maakt de dip van bieten en knolselderij.
8. Bloemkool’hummus’
Een heerlijke dip van bloemkool die dient als alternatief voor de 'echte' hummus van kikkererwten. Door gepofte knoflook te gebruiken, naast verse, wordt de hummus toch lekker romig.

Dan baba ganoush. Hier heb ik eigenlijk vooral de klassieke bereiding gevolgd: de smaak van aubergine met knoflook, daar kun je me ’s nachts echt voor wakker maken.

Schaaltje baba ganoush: aubergine BBQ dip uit het Midden-Oosten met aubrgine, peterseluie, zout en tahin ernaast
9. Baba ganoush: auberginedip met tahin uit het Midden-Oosten
Heerlijke traditionele dip uit het Midden-Oosten van gegrilde aubergines, knoflook, tahin, limoen en olijfolie.

En dan wellicht een wat onbekendere dip: muhammara. Deze is wat zoeter, want gemaakt van paprika. Daarom combineert het perfect met granaatappel. Ik maak de dip iets minder zoet dan de klassieke muhammara, want ik gebruik geen granaatappel melasse (=suiker).

10. Muhammara
Zoete, kruidige dip uit het Midden-Oosten van geroosterde paprika met walnoten en granaatappel.
2x Zuid-Amerika: guacamole en chimichurrie

Eerst gaan we naar Mexico voor de welbekende avocadodip: guacamole.

11. Guacamole
De heerlijke Mexicaanse avocadodip. Onmisbaar bij een zomerse borrel of een barbecue. Lekker met olijfolie, limoensap, knoflook, een rood pepertje. En eventueel een uitje, tomaat en koriander.

Dan naar Argentinië voor een sausje dat perfect past bij vlees van de BBQ: chimichurrie.

Bakje met zelfgemaakte chimichurrie Argentijnse dip saus, met lamskoteletten op de achtergrond
12. Argentijnse chimichurrie
Pittig en kruidig sausje dat heerlijk is bij gegrild vlees. Een heerlijke dip dus om te serveren bij een zomerse BBQ. Met verse oregano en peterselie, rode en groene peper, knoflook en ui. De basis is van olijfolie met rode wijnazijn.
2x Bonusdips: hummus mét kikkererwten

Als bonus nog 2 dips met kikkererwten in plaats van groente. Allereerst een klassieke, ‘echte’ hummus met kikkererwten, tahin en specerijen uit het Midden-Oosten.

13. Hummus
De heerlijke dip van kikkererwten uit het Midden-Oosten. Als je het eenmaal zelf gemaakt hebt, zal je het nooit meer in de winkel kopen. Want verse hummus is het lekkerste en snel en makkelijk te maken!

Als tweede een ‘out of the box’ dip van kikkerertwen met miso. Net wat meer umami in je dip. Lekker bij een Aziatische BBQ.

14. Miso dipsaus
Een heerlijke umami dip van kikkererwten, miso, knoflook, rode peper en milde olijfolie.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *