BBQ dips met groente en verse kruiden
12x koolhydraatarme en zuivelvrije recepten voor gezonde BBQ dips en sauzen
Voor mij geen BBQ zonder lekkere dips van verse groente en kruiden. Ik heb 12 klassiekers voor jullie verzameld. Sommige geheel volgens origineel recept, ander net even anders: bijvoorbeeld koolhydraatarm of zuivelvrij.
Eet smakelijk. En vooral: lekker anders!
Natuurlijk vind je op deze verzamelpagina Italiaanse en Spaanse dips als pesto, tapenade en aïoli. Maar ook de iets minder bekende dips uit het Midden-Oosten zoals baba ganoush, muhammara en verschillende soorten hummus (van groente). Tot slot twee klassiekers uit Zuid-Amerika die niet mogen ontbreken: guacamole en chimichurrie.
Fan van sausjes bij de BBQ? Kijk dan ook eens naar de pagina Sauzen&dips: daar vind je bijvoorbeeld zelfgemaakte kruidenboter, een ansjovis knoflookboter en diverse yoghurtsausjes, waaronder vegan tzaziki. En mijn overheerlijke satésaus van noten (en dit is dus géén PINDA saus).
6x Europa: tapenade, pesto en aïolo
Eerst naar mijn favoriete eet- en vakantieland: Italië. We beginnen met een klassieke tapenade van groene olijven.
1. Groene olijventapenade met zongedroogde tomaat
Dan gaan we naar Griekenland voor een tapenade met kalamata olijven.
2. Kalamata olijventapenade met artisjok en ansjovis
Vervolgens terug naar Italië voor een klassieke pesto. Maar… in pesto zit Parmezaanse kaas of Gran Padano, en dit is een zuivelvrije site? Klopt! Als je wél zuivel eet, dan kun je gewoon Italiaanse kaas gebruiken. Maar ik maak mijn pesto niet met kaas maar met edelgist. En dat smaakt een stuk lekkerder dan dat het misschien in eerste instantie klinkt.
3. Pesto alla Genovese: basilicum pesto met pijnboompitten
Pijnboompitten zijn koolhydraatbeperkt, daarom heb ik ook een pesto variant die koolhydraatarm is: namelijk met rucola en walnoot.
4. Walnootpesto met rucola, ook zuivelvrij te maken
En natuurlijk mag de pesto rosso niet ontbreken. Ik maak deze met paprika uit de oven en amandelpasta.
5. Pesto rosso: variant op rode amandelpesto met geroosterde paprika, zónder tomaat
Laatste bestemming op onze Europese reis is Spanje, of eigenlijk Catalonië. Met een echt pure aïloli. In Nederland verzachten we deze soms met wat ei (in de vorm van een soort mayonaise). Dat is niet het originele recept, maar ik begrijp het heel goed, want de authentieke versie is best heftig! Dus als je van een zachtere versie houdt doe er dan gewoon een lepeltje mayo bij. Wat meer extra vierge olijfolie toevoegen mag ook.
Dit is een ‘easy’ manier om aïoli te maken. Binnen een paar minuutjes met de staafmixer. Bekijk ook eens het filmpje op Instagram.
6. Aïoli of toum: makkelijk en snel te maken
4x Midden-Oosten: hummus, muhammara en baba ganoush
Eigenlijk is de hele Mediterranée een walhalla voor groentedips. Daarom reizen we door naar het Midden-Oosten.
Eerst voor hummus. Maar dan net een beetje anders: van groente. In veel diëten kun je geen kikkererwten eten. Ik geef daarom 2 manieren om het koolhydraatarm en paleo te maken. Als bonus heb ik overigens helemaal aan het eind van deze verzameling toch ook 2 dips toegevoegd die wél met kikkererwten gemaakt zijn.
En ik weet: nee, dit hoor je eigenlijk helemaal geen hummus te noemen. Maar ik doe het toch: juist omdat het dient als vervanging van hummus.
7. Bieten’hummus’
8. Bloemkool’hummus’
Dan baba ganoush. Hier heb ik eigenlijk vooral de klassieke bereiding gevolgd: de smaak van aubergine met knoflook, daar kun je me ’s nachts echt voor wakker maken.
9. Baba ganoush: auberginedip met tahin uit het Midden-Oosten
En dan wellicht een wat onbekendere dip: muhammara. Deze is wat zoeter, want gemaakt van paprika. Daarom combineert het perfect met granaatappel. Ik maak de dip iets minder zoet dan de klassieke muhammara, want ik gebruik geen granaatappel melasse (=suiker).
10. Muhammara
2x Zuid-Amerika: guacamole en chimichurrie
Eerst gaan we naar Mexico voor de welbekende avocadodip: guacamole.
11. Guacamole
Dan naar Argentinië voor een sausje dat perfect past bij vlees van de BBQ: chimichurrie.
12. Argentijnse chimichurrie
2x Bonusdips: hummus mét kikkererwten
Als bonus nog 2 dips met kikkererwten in plaats van groente. Allereerst een klassieke, ‘echte’ hummus met kikkererwten, tahin en specerijen uit het Midden-Oosten.
13. Hummus
Als tweede een ‘out of the box’ dip van kikkerertwen met miso. Net wat meer umami in je dip. Lekker bij een Aziatische BBQ.
Heb je één van deze recepten gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!