| | | |

Batatas a murro (geplette aardappels uit de oven)

Batatas a murro zijn geplette aardappels ui t de oven. Een waanzinnig lekkere manier om aardappels te eten! In het Engels worden ze ook wel ‘smashed potatoes’ genoemd. Ik kreeg ze jaren geleden voor het eerst geserveerd in een kleine Portugees restaurantje. Het werd nog pruttelend en sissend op tafel gezet met heerlijke olie en verder alleen zout. Ik wist niet wat ik proefde. De ober keek me een beetje meewarig aan… Dat waren gewoon simpele ‘batatas a murro’. Gekke buitenlanders!

Geplette aardappels

A murro betekent met de vuist. Met de vuist worden zacht gekookte aardappeltjes in de schil geplet. Daarna gaan ze de oven in. Met flink wat olie. Zo worden ze knapperig en smaakvol.

Zout en olijfolie

De Portugese keuken draait om eenvoud. Deze aardappeltjes hebben volgens authentiek recept niet meer nodig dan zout en olijfolie. Maar ze zijn ook heerlijk met wat rozemarijn of chilivlokken.

Dieet en ‘vrij van’

Aardappels bevatten veel gezonde stoffen, maar ook anti-nutriënten. Deze zitten meer in de schil dan in de rest van de aardappel. Niet elke dag eten dus. Overigens zitten in uitlopers de meeste anti-nutriënten, deze moet je dus echt vermijden.

Niet geschikt voor paleo of koolhydraatarm/beperkt. Doordat je de aardappels eet in de schil zijn ze ook niet laag salicylaat. Wel laag histamine.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Aardappels zijn laag in histamine, maar hou er wel rekening mee dat andere stoffen in aardappels wel degelijk een reactie kunnen geven.

Batatas a murro

Marjolein
Smashed potatoes, of zoals het oorspronkelijk genoemd wordt: aardappels met de vuist (ingedrukt). Heerlijke gerilde aardappels met lekker veel olijfolie.
5 van 1 stem
Vooraf 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Laag histamine, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Kerst
Gang Bijgerechten
Keuken Europees, Portugees
Porties 2 personen
Calorieën 197 kcal

Benodigdheden

  • oven op 240 graden, ovenschaal, kookpan

Ingrediënten
  

  • 0,5 kilo krieltjes (aardappel)
  • flinke scheut milde olijfolie
  • zout roze Himalya of Keltische zee

Variant

  • 1 el chilivlokken
  • 2 takjes rozemarijn

Bereiding
 

  • Zorg ervoor dat je krieltjes hebt zonder uitlopers. Was de krieltjes en snij de slechte stukken eraf. Kook of stoom ze 20 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Giet de krieltjes af en doe in een ovenschaal. Druk ze zachtjes kapot. Dat kan met je vuist (murro), duim, achterkant van een lepel od onderkant van een borrelglaasje.
  • Overgiet met flink veel olijfolie. Zet ze een half uur in de oven tot ze een knapperig korstje hebben.
  • Bestrooi rijkelijk met goed zout (bijvoorbeeld Keltisch zeezout).

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 197kcal | Koolhydraten: 38gr | Eiwitten: 5gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 0.1g | MO vet: 0.2g | EO vet: 0.4g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 5IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 49mg | Vitamine E: 0.1mg | Natrium: 596mg | Magnesium: 58mg | Kalium: 1053mg | Calcium: 30mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 40µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 143mg | Selenium: 1µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept