| | | | | |

Bananenijs met mango

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Nicecream, oftewel roomijs op basis van banaan, is een veel gebruikte vegan manier om ijs te maken. Je hebt er geen ei en geen zuivel voor nodig. En het is dus ook paleo en lactose- en koemelkvrij.

Mango

Ik ben verzot op mango, dus ik heb hier nicecream gemaakt van stukjes ingevroren banaan met mango uit de diepvries. Wel zo handig: het is al koud, je kunt goed doseren en houdt nooit een restje fruit over.

Diepvries fruit is minstens net zo gezond als vers fruit. Soms nog gezonder, want verser: het wordt direct na de oogst ingevroren. En één van mijn grootste irritaties voorkom ik hiermee ook: een onrijpe supermarkt mango die je dagenlang in de zon kunt laten liggen maar die nooit meer écht lekker rijp wordt…

Basis is banaan

Banaan geeft je ijs al een zoete smaak en lichtromige structuur zonder dat je er nog maar iets aan toegevoegd hebt. Erg handig als je geen zuivel of ei eet. En het is weer eens wat anders dan sorbetijs van kokosroom of een waterijsje (kijk hier voor perenijsjes, limoenijsjes of bosbessenijsjes).

Nicecream is erg makkelijk te maken. Gewoon van plakjes, niet al te onrijpe, banaan. Tip: Heb je ook wel eens een tros die al iets te bruin wordt en je denkt er niet meer aan toe te komen? Vries wat banaan in stukjes in en dat wordt je volgende nicecream!

Plantaardige zuivel

Je vult de basis meestal nog wel aan met iets romigs. In dit geval hou ik het ijs vegan en gebruik ik plantaardige zuivel.

Haverkwark of haverroom geven het romigste resultaat. Voor een koolhydraatarm of paleo dieet gebruik je liever amandelkwark of kokosyoghurt.

Geen ijsmaker nodig

Voor dit ijsrecept heb je geen ijsmaker nodig. Heb je er wel één dan is dat wel fijner en gemakkelijker, dus gebruik hem dan gewoon.

IJs maken zonder ijsmaker kan op drie manieren:

  1. koude, maar niet bevroren ingrediënten mengen en daarna bevriezen
  2. bevroren ingrediënten mengen
  3. kleine porties maken en die mengen

De eerste methode is wel wat intensief. Je moet namelijk ieder half uur het ijs breken en door elkaar roeren. Dit is nodig om kristalvorming zoveel mogelijk tegen te gaan.

Of de tweede methode kan hangt af van je ingrediënten. Heb je ze al bevroren? Zijn het handzame kleine stukjes waar je blender niet op stk gaat?

De derde methode combineert de eerste twee. Je werkt met zo koud mogelijke ingrediënten en die vries je in in kleine vormpjes. Bijvoorbeeld ijsblokjes formaat. Vlak voor je gaat eten blend je deze stukjes nog in de keukenmachine.

Hard ijs

Zelfgemaakt roomijs wordt vaak wel wat harder in de diepvries dan roomijs uit de supermarkt. Het roomijs uit de supermarkt blijft namelijk zo zacht door allerlei toevoegingen. En het roomijs van de ijsboer kan zacht blijven omdat zijn vriezer zachter staat dan de gemiddelde huishoudvriezer.

Ook in een ijsmaker kun je de temperatuur hoger houden dan in een diepvries. Wil je zacht ijs zonder ijsmaker, dan wordt het een kwestie van plannen waarbij je het ijs niet te lang in de diepvries laat.

Van alle zelfgemaakte en zuivelvrije manieren om ijs te maken vind ik overigens dat nicecream het romigst blijft als het lang diep gevroren wordt. Maar ook deze wordt dus uiteindelijk hard. Het helpt als je de porties niet te groot maakt. Bij grote porties blijft na het serveren de binnenkant namelijk te hard terwijl de buitenkant al wegsmelt.

Ook het toevoegen van een zuurtje (paar druppels citroensap) kan helpen om het ijs wat zachter te houden. Maar stel ook vooral je verwachtingen bij: het is gewoon geen roomijs uit de supermarkt!

Dieet en ‘vrij van’

Dit recept is glutenvrij en bij gebruik van plantaardige yoghurt ook zuivelvrij en vegan. Paleo met amandel – of kokosyoghurt. AIP met kokosyoghurt.

Vrij van noten, (pseudo)granen en peulvruchten ook afhankelijk van de gekozen yoghurt of kwark.

Het bevat geen toegevoegde suiker. Maar is niet strikt koolhydraatarm omdat zowel mango als banaan veel koolhydraten bevatten. Mogelijk past het wel in je dagwaarden als je koolhydraatbeperkt eet, al is het wel veel koolhydraatrijk fruit in éēn keer.

Bananenijs met mango

Marjolein
Zuivelvrij, paleo en vegan 'room'ijs met banaan als basis: nicecream. Hier gecombineerd met mango. Zonder toegevoegde suikers.
5 van 2 stemmen
Vooraf 3 uur
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord IJs, Lente en zomer
Gang Toetjes
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 2 tot 3 personen
Calorieën 143 kcal

Benodigdheden

  • plastic bak en vriezer
  • keukenmachine of sterke blender of staafmixet

Ingrediënten
  

  • 2 banaan rijpe, zacht
  • 125 gr mango half doosje, uit de vriezer
  • 3 el yoghurt, zuivel of plantaardig of kwark, indien dierlijk liefst grasgevoerd A2

Bereiding
 

  • Snij de bananen in plakjes en leg liefst minimaal een uur van de voren in de vriezer.
  • Laat het fruit licht ontdooien. En zo zacht worden als nodig is voor jouw blender.
  • Meng de mango, de banaan en de yoghurt of kwark door elkaar.
  • Indien voldoende koud kun je het direct eten. Schep het anders in een diepvriesbakje met deksel en zet in de vriezer.
  • Schep het ijs na een half uur met een vork door elkaar. Herhaal dit zolang nodig: 1 tot 2 uur.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Het ijs is het lekkerst als het nog niet te hard is bevroren. Meteen eten heeft dus de voorkeur. Uiteraard kun je het best een nachtje in de vriezer laten staan, maar hou er rekening mee dat het op een andere manier ontdooit dan schepijs uit de winkel. Kleine porties die gelijkmatig ontdooien werkt het beste.
Als het ijs precies goed is maar je wilt het nog niet eten? Maak er dan vast bolletjes van en vries die bolletjes weer in. Op die manier kan het ijs straks wat makkelijker gecontroleerd en gelijkmatig ontdooien.

Voedingswaarde

Calorieën: 143kcal | Koolhydraten: 32gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 0.2g | MO vet: 0.1g | EO vet: 0.1g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 752IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 0.01µg | Vitamine C: 33mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 3mg | Magnesium: 38mg | Kalium: 531mg | Calcium: 16mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 51µg | IJzer: 0.4mg | Fosfor: 37mg | Selenium: 2µg | Zink: 0.2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven