| | | | | | | |

Bananenbrood ontbijttaartje van havermout (glutenvrij, met ei, zonder suiker)

Heerlijk glutenvrij bananenbrood van banaan, havermout en ei. In de vorm van een klein ontbijttaartje voor twee personen. Zelf nam ik een warm portie en de volgende dag koud mee onderweg. Beide heerlijk! Verder gebruik je alleen wat bakpoeder en smaakmakers naar keuze. Ik had koek- en speculaaskruiden en vanille in het beslag en pure chocola als topping.

Eet je geen of liever niet te vaak havermout? Kijk dan ook eens naar dit bananentaartje met amandelmeel.

Is haver glutenvrij?

Haver is van nature glutenvrij. Maar het wordt vaak verwerkt op dezelfde plek als tarwe of andere glutenhoudende granen. Bij haver moet altijd expliciet op het pak staan of het glutenvrij is. Staat het er niet? Dan is het dus niet gegarandeerd glutenvrij! Dit geldt overigens niet alleen voor havermout of havermeel, maar ook voor havermelk of -yoghurt. Zo zijn de drinks en yoghurt van Oatly niet glutenvrij, maar die van AH wel.

Fytinezuur

Er zijn meerdere redenen om geen haver te eten. Zo eet je in een paleo dieet helemaal geen graan. Granen zijn vaak doorgekweekt en zelfs genetisch gemodificeerd, daarbij gaat het met name om tarwe, rijst en maïs. Verder bevatten granen anti-nutriënten als lectines. Dat zijn stoffen die van nature in planten voorkomen. Ze worden wel gezien als het verdedigingsmechanisme van planten. Sommige mensen hebben meer last van deze stoffen dan anderen. Het kan voor hen zelfs een reden zijn om carnivoor te eten.

Haver is van alle granen nog het meest een oergraan met volwaardige voedingsstoffen. Maar ook haver bevat natuurlijke anti-nutriënten. Het belangrijkste anti-nutriënt in haver is fytinezuur. Dat kan ontstekingsbevorderend werken en de opname van sommige voedingsstoffen in de weg staan. Overigens zit fytinezuur ook in noten en zaden. Dat is de reden dat noten en zaden in een Auto Immuun Paleo in de eerste fase ook worden weggelaten.

Lange tijd werd gedacht dat het zinvol was haver eerst te weken voor gebruik. Uit onderzoek blijkt dat het weekwater wel iets van het fytinezuur opneemt, maar lang niet alles. En in het weekwater worden ook goede stoffen opgenomen. Lees daarover deze blog van Monique van der Vloed. Persoonlijk week ik mijn haver daarom niet meer.

Glyfosaat in haver?

Een Amerikaans onderzoek naar ontbijtgranen met havermout trof onder meer in pakken Cheerio’s glyfosaat aan. Dat is een bestrijdingsmiddel (Roundup van Monsanto) dat vooral in Amerika gebruikt wordt. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat dat kankerverwekkend is. En het wordt in verband gebracht met Parkinson. Helaas is het Europees nog niet in de ban gedaan. Toch is het de vraag of Nederlandse pakken met ontbijtgranen ook glyfosaat bevatten en of dat dan komt van de haver.

Vooralsnog lijkt het vooral van belang om biologische havermout te kopen zonder andere toevoegingen.

Is haver dan wel goed voor je?

Nu we de nadelen weten is het ook goed om eens naar de voordelen te kijken. Want haver bevat essentiële eiwitten, goede mineralen als magnesium en niet oplosbare vezels die zeer gunstig zijn voor je microbioom. Haver verteert heel langzaam en geeft de glucose ook langzaam af in je bloed waardoor de schommelingen in je bloedsuiker veel minder hoog zijn dan bij andere granen.

Ik eet zelf daarom wél haver. Niet elke dag, maar ik mis het als ik het helemaal weglaat. Dus ik eet het af en toe. Voor mijn gevoel doet het mij goed om zo divers mogelijk te eten.

Is dit bananenbrood koolhydraatarm?

Bananenbrood past niet in een koolhydraatarm dieet. Voor koolhydraatbeperkt bevat dit taartje in totaal eigenlijk ook net te veel koolhydraten. Zowel banaan als haver zitten op het randje. Toch heb ik het de tag koolhydraatbeperkt meegegeven.

Koolhydraten in banaan

Banaan bevat 23 gr khd per 100 gram. Banaan is als ingrediënt koolhydraatbeperkt, maar over het algemeen is het beter om niet al te rijpe bananen te eten. Onrijpe banaan bevat langzame koolhydraten en zetmeel dat deels nog resistent is. Hoe rijper de banaan des te meer van dat zetmeel omgezet wordt in (snelle) suikers zoals glucose. Voor een bananenbrood gebruik je liever juist wat rijpere bananen.

Koolhydraten in haver

Granen zijn eigenlijk niet geschikt in een lowcarb dieet, maar van de granen komt haver wel het eerste aanmerking. Maar hou er rekening mee dat veel koolhydraten in de ochtend effect kunnen hebben op je ‘eetrust’ de rest van de dag. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen ervoor zorgen dat je eerder gaat snaaien.

Neem dit taartje dus alleen als je dit spel goed kunt spelen.

Havervlokken of havermout

Ik gebruikte grove havervlokken. Die blijven wat robuuster. Maar je mag ook geknipte, fijnere vlokken nemen. Waar het om gaat is dat je geen ronde korrels neemt maar de platte havermout. En omdat dit een robuust taartje is neem ik zelf ook liever geen meel. Gebruik je toch meel? Dan is mijn verwachting dat je iets meer vocht nodig hebt.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij. Niet paleo door de haver. Koolhydraatbeperkt met de waarschuwing hierboven. Laag salicylaat met de aanpassingen hieronder.

Laag salicylaat

Als je een rijpe banaan neemt zijn de basisingrediënten laag in salicylaat. Vanille is laag bij maximaal 1 à 2 druppels per dag. Chocola is sterk afhankelijk van het merk en de variant, check dus zelf de labels.

Bananenbrood ontbijttaartje van havermout (glutenvrij, met ei, zonder suiker)

Marjolein
Gezond en robuust ontbijttaartje van havermout, banaan en ei. Een simpel basisrecept waar je naar smaak een topping of specerijen aan toe kunt voegen. Ik had koek- en speculaaskruiden, vanille en pure chocola.
5 van 2 stemmen
Bereiding 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Vrij van A1 caseïne, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Laag salicylaat
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks
Gang Brood & deeg, Gebak & koekjes, Ontbijt
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 2 personen
Calorieën 315 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 100 gr havermout
  • 1 flinke banaan
  • 2 eieren
  • 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout

Optioneel

Voor laag salicylaat

  • variant GEEN koek- en speculaaskruiden, chocola afhankelijk van soort en merk
  • 1 rijpe banaan
  • 1 tot 2 druppels vanille extract = maximaal per dag per persoon

Bereiding
 

  • Prak de banaan en meng met de havermout, de vanille, de koek- en speculaaskruiden, het zout en twee eitjes.
  • Laat even staan. De havervlokken mogen de tijd krijgen het vocht op te nemen. Dit mag eventueel ook de avond van te voren.
  • Warm de oven voor. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Breek de chocola in grove stukken.
  • Giet het beslag in de vorm en steek de chocola erin.
  • Zet een half uur in de oven.
  • Laat kort afkoelen Haal dan uit de vorm en laat uitwasemen op een rooster.
  • Halfwarm het lekker, met de chocola nog half gesmolten. Maar koud ook heerlijk.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 315kcal | Koolhydraten: 34gr | Eiwitten: 14gr | Vetten: 13gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 2g | EO vet: 4g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 239IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 0.4µg | Vitamine C: 0.2mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 259mg | Magnesium: 80mg | Kalium: 241mg | Calcium: 54mg | Koper: 0.03mg | Foliumzuur: 37µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 325mg | Selenium: 14µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept