Bananenbrood ontbijttaartje van havermout
Heerlijk glutenvrij bananenbrood van banaan, havermout en ei. In de vorm van een klein ontbijttaartje voor twee personen. Zelf nam ik een warm portie en de volgende dag koud mee onderweg. Beide heerlijk! Verder gebruik je alleen wat bakpoeder en smaakmakers naar keuze. Ik had koek- en speculaaskruiden en vanille in het beslag en pure chocola als topping.
Ander taartje met banaan
Eet je geen of liever niet te vaak havermout, maar wel banaan? Kijk dan ook eens naar dit bananentaartje met amandelmeel.
Is banaan koolhydraatarm?
Nee, absoluut niet, het bevat daarvoor te veel suiker. Banaan bevat 20 gr khd per 100 gram (bron: NEVO-online). Als jij het in kunt passen in je dagwaarden past het wel in een koolhydraatbeperkt dieet. Over het algemeen is het beter om niet al te rijpe bananen te eten. Onrijpe banaan bevat langzame koolhydraten en zetmeel dat deels nog resistent is. Hoe rijper de banaan des te meer van dat zetmeel omgezet wordt in (snelle) suikers zoals glucose. Voor een bananenbrood gebruik je liever juist wat rijpere bananen.
Is haver koolhydraatarm?
Nee, als je koolhydraatarm eet kun je geen enkel graan eten. Maar haver bevat in verhouding tot andere granen wel minder koolhydraten en veel vezels. Havermout bevat 60,7 gr koolhydraten per 100 gram (bron: NEVO-online). Als je ruimer eet richting koolhydraatbeperkt of koolhydraatbewust, dan komt haver als eerste in aanmerking. Maar hou er rekening mee dat veel koolhydraten in de ochtend effect kunnen hebben op je ‘eetrust’ de rest van de dag. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen ervoor zorgen dat je eerder gaat snaaien. Neem dit taartje dus alleen als je dit spel goed kunt spelen.
Is dit bananenbrood dan koolhydraatarm?
Bananenbrood past niet in een koolhydraatarm dieet. Voor koolhydraatbeperkt bevat dit taartje in totaal eigenlijk ook net te veel koolhydraten. Zowel banaan als haver zitten op het randje. Toch heb ik het de tag koolhydraatbeperkt meegegeven.
Havervlokken of havermout
Ik gebruikte grove havervlokken. Die blijven wat robuuster. Maar je mag ook geknipte, fijnere vlokken nemen. Waar het om gaat is dat je geen ronde korrels neemt maar de platte havermout. En omdat dit een robuust taartje is neem ik zelf ook liever geen meel. Gebruik je toch meel? Dan is mijn verwachting dat je iets meer vocht nodig hebt.
Bananenbrood ontbijttaartje van havermout
Benodigdheden
- oven 180 graden
- kom
Ingrediënten
- 100 gr havermout
- 1 flinke banaan
- 2 eieren
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl Bourbon vanille poeder
- 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout
Optioneel
- 25 gr pure chocola in grove stukken als topping
Bereiding
- Prak de banaan en meng met de havermout, de vanille, de koek- en speculaaskruiden, het zout en twee eitjes.
- Laat even staan. De havervlokken mogen de tijd krijgen het vocht op te nemen. Dit mag eventueel ook de avond van te voren.
- Warm de oven voor. Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Breek de chocola in grove stukken.
- Giet het beslag in de vorm en steek de chocola erin.
- Zet een half uur in de oven.
- Laat kort afkoelen Haal dan uit de vorm en laat uitwasemen op een rooster.
- Halfwarm het lekker, met de chocola nog half gesmolten. Maar koud ook heerlijk.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!