Lowcarb bananenbrood ontbijttaartje van amandelmeel
Makkelijk en snel ontbijttaartje van banaan, ei, amandelmeel en amandelpasta. Lowcarb, maar niet strikt koolhydraatarm door de banaan. Banaan is (ruim) koolhydraatbeperkt.

Amandelmeel laag in koolhydraten
Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen!
- Het laagst in koolhydraten is het biologische amandelmeel van de Notenshop. Deze is maar 4,1 gr khd per 100 gram. Hun gewone amandelmeel is 7,1 gr khd. Maar let op: ze hebben ook andere soorten (bijvoorbeeld het fijne amandelmeel), en die zijn hoger!
- Het amandelmeel van Pit&Pit is ook laag, maar licht variabel. Op z’n laagst is hun bio amandelmeel ook 4,1 en hun gewone amandelmeel bijna net zo laag (4,3).
- Het amandelmeel van Lowcarbcenter is soms net zo laag, maar is ook wat variabel: het is op dit moment rond de 7.
- De meeste andere soorten amandelmeel zijn nog iets hoger, maar voor koolhydraatarm altijd geschikt (of in ieder geval gedoogd) omdat het lager is dan andere meelsoorten.
Is banaan koolhydraatarm?
Nee, absoluut niet, het bevat veel suiker. Maar als jij het in je dagwaarden in kunt passen is het wel koolhydraatabeperkt.
Zoetstof met maple smaak
Ik vind dit taartje al best zoet van zichzelf. Wil jij het taartje wel wat zoetere? Neem dan een zoetstof. De beste zoetstoffen zijn pure stevia en witte erythritol. Om dit taartje net wat smeuïger te maken zou ik hier kiezen voor een zoetstof die lijkt op ahornsiroop, zoals Magicle Maple. Dit is een siroop van Steviala. Deze bevatten geen tot bijna geen koolhydraten.
Pure chocola
Je kunt de muffins aftoppen met pure chocola. Pure chocola is wat makkelijker lowcarb te krijgen dan gewone chocola, je kunt zelfs repen uit de supermarkt nemen. Maar let op: de meeste pure chocola bevat nog koolhydraten en soms zelfs suikers. Ook als erop staat ‘low carb’, ‘keto friendly’ of ‘koolhydraatarm’. Kijk hier voor pure chocoladerepen van Sukrin of van Steviala, of voor de melties van Steviala. Allemaal bij Lowcarbcenter.
Griekse yoghurt
Amandelmeel bakt over het algemeen wel iets droger dan ander meel, daarom combineert een stukje van deze taart goed met wat (plantaardige) yoghurt. Notenmeel is ook enorm vullend. Een klein taartje als deze is met wat yoghurt erbij genoeg voor 4 porties. Ook geschikt voor onderweg, al vind ik deze warm het allerlekkerst.

Bananenbrood ontbijttaartje van amandelmeel
Benodigdheden
- kleine springvorm (12 cm)
- oven op 180 graden
Ingrediënten
- 1 flinke banaan of 2 kleintjes
- 1 ei
- 75 gr amandelmeel
- 50 gr amandelpasta
- 1 tl bakpoeder
- 1 el kokosolie
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout
Optioneel
- 10 gr pure chocola
- 1 el siroop met zoetstof
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van het springvormpje met bakpapier. Vet de randjes licht in met wat kokosolie.
- Smelt de kokosolie.
- Prak de banaan in een kom. Breek het ei erbij.
- Meng het amandelmeel, het bakpoeder, het zout, de koek- en speculaaskruiden toe. Meng door het banaan ei mengsel.
- Meng de amandelpasta en de kokosolie door het beslag. Voeg eventueel de zoetstof toe.
- Breek de chocola in stukjes en leg bovenop, steek deels in het beslag.
- Zet een half uur in de oven.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Bedankt voor het recept. Heerlijke cake!
Wel leek 800 kcal me wat weinig gezien de ingrediëntenlijst. Ik kom na eigen berekening uit op ca. 1150 voor het hele taartje. En dat is zonder chocolade en met erythritol. Ik heb zelf 1/3e van het taartje op als ontbijt. Dan heb je een mooie hoeveelheid en zit je flink wat uren vol. Lekker!
Dankjewel! Leuk om te horen. Ja, ik gebruik een rekenmethode uit een Amerikaanse database. Maar ik twijfel of ik daarmee doorga want het klopt wel vaker niet met bv de Eetmeter….